Защо някои християни отказват да празнуват Коледа

55829
Защо някои християни отказват да празнуват Коледа
Снимка: Thinkstock

Много хора по света се чувстват отблъснати от това, в което Коледа се е превърнала, и отказват да я празнуват. Те съзират фалш, лицемерие и прекалена комерсиалност в празника. И му обявяват бойкот. Ето тяхната гледна точка:

"Не мога да намеря Коледа в Библията и не съм разбрала къде Исус Христос ни е казал да празнуваме Коледа. Дядо Коледа е лъжа, на която родители по целия свят учат децата си. Ето защо Коледа е фалшива - тя няма нищо общо с Христос или раждането му.

Освен това, по отношение на бизнеса, има хора, които генерират основните си приходи през годината именно в този период. Те са тези, които пропагандират най-усилено Коледа. Иначе разумни хора затъват в дългове, за да могат да купят подаръци за други. Няма логика да поддържаме религиозен празник, който не е библейски, който никога не е споменаван от Христос, който подтиква към заблуждаване на децата, който тласка хората към дългове и който подвежда християните на какво всъщност учи Христос".

П.А., Джорджия

"Исторически факт е, че Коледа не е денят или сезонът, когато Христос е бил роден. Така че, защо да почитаме ден, който е лъжа? Повечето хора не искат да признаят този факт. Например, как употребата на образа на Дядо Коледа се връзва с Христовото рождество? Как се връзва елхата? Грях е да се почита езически празник. Бог заклеймява почитането на езически божества.

Библията не препоръчва хората да празнуват раждането на Христос. Този ден - 25 декември, е бил отбелязван векове наред като празник на езическия бог на слънцето".

Д.С., Калифорния

"Със семейството ми празнувахме Коледа както всички останали, докато не почувствах, че трябва да намеря по-дълбокия смисъл и да си отговоря на въпросите дали радваме Бог, когато празнуваме Коледа, и дали така следваме заветите му.

В целия коледен дух - представите, песните, има противоречие. Историите за Дядо Коледа, за овцете по полетата, са неверни. Разбрах, че в Ерусалим вали и е студено през това време на годината, а понякога пада и сняг. Там по принцип овцете стоят затворени през зимата, а не се намират навън. Разбрах и че коледното дърво, украсата му, и практиката да се разменят подаръци, идват от фестивал в Древен Рим. Разбрах, че коледното дърво е въплъщение на идолопоклонничеството, което е обида към Бог. Исус не е прегрешавал през живота си и постановява и ние да избягваме греха.

Подаръците, които децата ни поръчват на Дядо Коледа, представляват финансово бреме за нас. Също така, лъжите за Дядо Коледа и летящите му елени подвеждат децата".

Б.Б., Канада

"Чувал съм, че Коледа се празнува от почти 4000 години. Ако това е вярно, а аз мисля, че е вярно, не виждам доказателства, че ранната църква е чествала Коледа или е опитвала да "християнизира" езически фестивал от преди Христовото рождество.

За мен е ясно, че ранната църква е почитала Светите дни, записани в Стария завет, а в него на няколко места е записано, че хората трябва да празнуват именно Светите дни след завръщането на Христос на земята. Библията е ясна, че трябва да загърбим езичеството и всяка година да спазваме Светите дни и Шабата".

Д.Н., Оклахома

"Осъзнах, че не можеш да сгрешиш, ако се придържаш стриктно към Библията. Там нито Христос, нито апостолите, нито ранната църква са отбелязвали Коледа или нещо подобно. Те са знаели какво повеляват свещените книги за опитите да се използват чужди религиозни практики, за да се почита Бог. Това просто не е приемливо.

Срамота е, че повечето хора никога не са отваряли Библията или не са си давали труда да научат историята на Коледа. Това е информация, която би им отворила очите широко. Аз започнах да се интересувам по въпроса като тийнейджър. Научих толкова повече за това какво представлява Бог и какво очаква от нас, когато започнах да разчитам на неговите думи, а не на човешките традиции, които нямат нищо общо с Библията".

Р.А., Австралия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com