Защо толкова много хора напускат България?

3223
Защо толкова много хора напускат България?
Снимка: БГНЕС

Защо българите са нещастни? Защо напускат масово страната си?

Според различните статистики брутният вътрешен продукт на глава от населението в България се е увеличил със 150% спрямо 2000 година, а доходите на статистическия отделен българин почти са се удвоили за последните десет години. Според Световната банка условията за бизнес в България са добри, а според Еврокомисията страната стои съвсем прилично в световното дигитално съревнование. Защо тогава споменатият статистически отделен българин е на 77-о място в света по усещане за щастие?

Обяснението

Още: Мъжете емигрират по-млади и по-често от жените

В две класации България вече от години категорично заема едни от последните места в ЕС - и точно тези класации дават отговор на въпроса за националното усещане за нещастност. Коя е най-корумпираната държава в Европейския съюз? България, напоследък редом с Унгария. Къде образованието се намира в най-трагично състояние, а равнището на практическата неграмотност е най-високо? Пак в България. Ако добавим към това и окаяното българско здравеопазване - картината се окръгля.

А сега да погледнем споменатите класации с обратната оптика. Сред най-добре образованите нации, сред държавите, където индексът на щастието е най-висок, а равнището на корупция е най-ниско, сред държавите с рекорден индекс за добър живот винаги се натъкваме на едни и същи имена: Финландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Дания.

Човек трябва да е сляп, за да не види, че хората са щастливи и живеят добре там, където няма корупция, а образованието е на високо равнище. Да не говорим, че между двете също има пряка връзка. Полуграмотните хора, които бликат от българската образователна система, едва ли особено се замислят за корупцията. По-скоро обратното: тя е тяхна естествена среда, включително и в учебните заведения. Българското образование очевидно произвежда висока степен на патриотизъм и твърде ниска чувствителност към корупцията. Младите хора с пословичните татуировки на Левски и Ботев по прасците си едва сричат елементарни текстове, но пък са сръчни в даването на подкупи на пътни полицаи - четем го едва ли не всеки ден в медиите. В допълнение: доброто образование учи децата и юношите не само да четат и да смятат - то им дава морален компас в живота. Компас, който винаги им сочи как да обърнат гръб на корупцията. Такъв компас, впрочем, им дават и медиите, а медийният плурализъм в България е сериозно увреден в сравнение с останалите държави от ЕС. И това го твърдят не навиканите "Репортери без граници", а евродепутатът Даниел Фройнд и неправителственото журналистическо сдружение "The European Correspondent".

Да, българите все още са най-бедните в целия ЕС - и в този смисъл би било цинично да ги успокояваме с баналното "Щастието не е в парите". Но доходите им очевидно растат с респектиращи темпове, докато хората се чувстват все по-нещастни - това показва и българският национален "Индекс на щастието" на агенция "G Consulting" и социолога Живко Георгиев, публикуван миналата година. В коментара си към него главната редакторка на списание "Мениджър" Весислава Антонова подчертава и още нещо много важно: "Сериозната разлика между нас и скандинавските страни, които винаги са в топ 3 на най-щастливите в света, е, че там хората имат доверие на държавата и държавните институции".

Още: Заплатата е най-голямата причина да работим зад граница

Едно просто уравнение

Така в отговор на въпроса "Защо българите са нещастни?" възниква едно просто уравнение: усещането, че си нещастен, е обратно пропорционално на равнището на образованието, здравеопазването и медиите, плюс липсата на корупция. А когато хората не вярват, че държавата може да им гарантира по-малко корупция и повече образование, медийна почтеност и добро здравеопазване (което тя действително не съумява) - тогава пътят наистина води към "Терминал 2".

И нещастните хора в България ще стават все по-малко, казано с горчива ирония.

 

Още: 11 области изпращат най-много емигранти в чужбина

Автор: Александър Андреев, Дойче веле

"Добре, че се махнах": защо някои българи говорят така

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com