Затворниците у нас са около 10 хил.

17975
Затворниците у нас са около 10 хил.
Снимка: Thinkstock

Общият брой на затворниците в България е близо 10 000* души. От тях най-много са изтърпяващите наказание за кражби.

Ромите зад решетките са около 7000, което е над два пъти повече от българите. Те са близо 3000 души.

Затворници ще помагат в наводнените райони

По разпореждане на министъра на правосъдието Христо Иванов лишени от свобода, изтърпяващи наказания в наводнените вчера райони, са в го...

Официална статистика не се води, а дори да имаше, нямаше да е точна. “Когато идват (затворниците - бел.ред.) в местата за лишаване от свобода, се попълва формуляр. В него хората се самоопределят по етнос и много роми избират да напишат, че са българи”, обяснява запознат. Добавя, че друга част от циганите отбелязвали, че са етнически турци. 

“Приблизителният брой на ромите в затворите е около 6500 души от 10 хиляди”, смята изследователят от Българския хелзинкски комитет Станимир Петров. 

“Едно от най-честите неща, за които попадат в затвора, е кражба на земеделска продукция. Например обрали картофите от нивата на възрастно семейство”, дава пример експертът. Грабежите също са в челната позиция на престъпленията, заради които ромите попадат в затвора. Имало обаче и такива, които са шофирали пияни, както и няколко случая на попаднали зад решетките заради битови убийства.

Като цяло картинката е доста пъстра. В затвора няма само роми с “бели якички”, тоест за престъпления от типа на данъчни измами, информира "24 часа".  

Харчим най-малко в ЕС за издържка на затворниците

Грижата за затворниците не е първа за България. Страната ни е на последно място в ЕС по средства, отделяни за издръжката на лишените от...

“Повечето роми в затвора са необразовани. Рядко има някой, който да е завършил средно образование. Преобладават такива с основно и учили до V, VI клас”, описва профила на циганите зад решетките представителят на Българския хелзински комитет.

Повечето роми попадат в затвора не за пръв път. “Може би само 10% от тях не са рецидивисти”, казва експертът. Много често само месец след излизането от затвора цигани се връщат зад решетките заради ново престъпление.

*България е на 111-о място в света по брой затворници на глава от населението. На всеки 100 00 души 138 са зад решетките. Това показва проучване от 2013 г. на Международния център за изследване на затворите. 

Пред нас е Шотланция със 139 души, както и съседните Сърбия и Македония, където на 100 000 души 140 са в затвора. Румъния пък е със 155. Гърция е зад нас със 120 души на 100 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...