Здрави гори за здрави хора или защо горите са толкова важни за пълноценния живот на човека

7967
Здрави гори за здрави хора или защо горите са толкова важни за пълноценния живот на човека
Снимка: iStock

Ползата от горите е неизмерима, както за икономическия живот, така и за здравето на хората. Тя е важна дори и за тези, които не живеят в близост до гора.

Една от основните каузи на “Продължаваме промяната - Демократична България” е защитата на горите като изключителна обществена ценност. Най-голямото политическо обединение поставя горите като един от основните приоритети в програмата си, предвид  огромното им значение за опазване на водите, въздуха, почвата, биоразнообразието и ландшафта, смекчаване на климатичните промени и икономическото развитие.

21 март е световният ден на горите, но за важността на гората трябва да мислим не само днес. Организацията за прехрана и земеделие към ООН посочва широк диапазон на стоки и услуги като изключително важни за здравето и благополучието на хората при разумното управление и комплексна защита на горите.

Горите са източник на горски храни и лечебни растения, както и на редица фармацевтични продукти и хранителни добавки с горски произход. Разходката в гората има положително влияние върху тонуса, редуцира теглото, понижава кръвното налягане, намалява умората. Ако отделите време за посещение в близката гора, сами ще усетите ползите за вашето здраве - стресът ще намалее, настроението ви ще се повдигне, ще се преборите срещу недостатъчна физическа активност и затлъстяване, а ползата за поведенческо развитие на децата е огромна.

Дори и да нямате възможност да посещавате често гората, бъдете сигурни, че дори и за хората, които живеят в града, тя има значение. Тя подобрява средата за живот, защитава от замърсяване на въздуха, вятър и шум, подобряване на микроклимата, осигурява протекция на водните ресурси. Отговорното управление на горите e ключово в превенцията срещу някои инфекциозни и зоонозни заболявания и алергии (включително Covid-19), които се засилват при обезлесяване и деградация на горските масиви. 

Знаете ли, че:

Светът губи 10 милиона хектара гори всяка година поради обезлесяването - приблизително с размера на Исландия - и насекомите увреждат около 35 милиона хектара гори годишно.

Общият брой на видовете растения, използвани за медицински цели и растящи в горите може да достигне до 50 000.

Няколко проучвания доказват, че посещението в горска среда понижава кръвното налягане и пулса, както и нивата на кортизол.

Кандидатите за народни представители на коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” поемат ангажимента да работят активно за:

→ Създаване на единен самостоятелен орган – “Държавна агенция по горите”, който да включва сегашната Изпълнителна агенция и всички горски стопанства. Професионално и прозрачно управление на горите, решителна борба с корупцията в управлението на горите. Създаване на икономическа стабилност на горския сектор чрез Държавен фонд Гори, в който да постъпват всички приходи от държавните гори;

→ Независима национална инвентаризация на горите с цел проследяване на състоянието им. Остойностяване на екосистемните услуги от горите с цел защита, балансиране на интересите и управление на води, туризъм, вековни гори и гори от значение за земеделието;

→ Контрол върху прилагането на законовите разпоредби с цел навременно и прозрачно снабдяване на населението с дърва за огрев;

→ Горска сертификация на 100% на държавните и общински гори и многофункционално устойчиво ползване на горските ресурси: дървесина, недървесни горски ресурси, осигуряване на водния ресурс, убежище за дивеч и редки животни;

→ Опазване на старите първични гори (над 100 годишна възраст), вододайни зони и гори за опазването на застрашени видове за постигане на европейската цел от 10% строга защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com