Здравка Калайджиева: Прокуратурата цели да всява страх

3706
Здравка Калайджиева: Прокуратурата цели да всява страх
Снимка: Actualno.com

"Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи с този избор (на Иван Гешев за главен прокурор - бел.ред.), който беше извършен по странен начин, или да се съгласи с аргументите на хората, извън сградата на ВСС, които са и днес по площадите". Това каза пред БНР съдия Здравка Калайджиев - правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург 2008-2015 г.

Според нея пред президента Румен Радев стои само моралния избор дали да върне, и то мотивирано - като обясни защо той не е съгласен, или да потвърди, било то с мотиви или без мотиви, изборът на Висшия съдебен съвет. "Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", уточни тя.

Иван Гешев обяви, че ще положи усилия да покаже на критикуващите го градивно, че не са прави

Впечатлен съм от становището на съдия Красимир Шекерджиев, макар да не съм съгласен с него. Ще се постарая да покажа, че преценката му ...

Президентът вече обяви, че няма да действа под натиск. "Длъжен съм да са запозная с всички документи, включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия“,каза Радев в деня на местния вот - 27 октомври.

Actualno.com припомня, че няма установен законов срок, в който държавният глава трябва да подпише указа за назначаване на главен прокурор. Иван Гешев беше избран с 20 гласа "за" и 4 "против" от ВСС на 25 октомври, докато стотици граждани протестираха в столицата по време на цялото му изслушване.  На пресконференцията след гласуването председателстващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че ако президентът не подпише указ за назначаването на избрания нов главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да започва нова процедура. Въпросите бяха свързани с добавянето на думата "незабавно" в решението на съвета, което днес вече е в президентството , като Сотир Цацаров също уточни, че това е по закон и се има предвид как действа съвета, а не обвързва Радев кога да вземе своето решение. По повод очакваното решение на президента снощи избраният за главен прокурор Иван Гешев каза: „Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, по начина, който прецени за правилен. И не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“.

"Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една плуралистична среда как се представят кандидатите. Най-важното – София осъмна в почти военно положение. Такъв избор не е имало никога.", коментира председателят на ВКС Лозан Панов след избора.

Именно за сериозна реформа в процедурата по избори и в самата прокуратура призова и съдия Калайджиева пред БНР:"Проблемът е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира тази хегемония на прокуратурата, и методите, с които тя се ползва, включително и безнаказаност".

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана с 20...

"В изявленията на Иван Гешев имаше много заявки за непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване", категорична бе съдия Калайджиева. "Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", уточни тя.

По думите ѝ това е тревожно, защото главният прокурор е методически ръководител на всички прокурори в страната - по закон. Той би трябвало да насочва работата на прокуратурата в посока на спазването на правата на човека, а не на тяхното пренебрегване в интерес на работата на прокуратурата.

Според съдия Калайджиева единодушната номинация за Гешев от всички членове на Прокурорската колегия във ВСС е било заявка, че няма да приемат друг кандидат. Тя припомни множеството писма, изпратени от различни организации и структури, в подкрепа на Гешев и коментира:"Тези пози напомнят на партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, който беше характерен за еднопартийните условия преди 1989 г., в многопартийни условия може и лесно се превръща в инструмент, бухалка за разправа с политически и икономически опоненти. ... Това не е борба за законност, това е сплашване".

Според съдия Здравка Калайджиева методите на прокуратурата не просто всяват страх, те имат за цел да всеят страх. "Пред този страх ние не можем да си позволим да мълчим, защото страхът не може да бъде аргументът за осигуряване на законност. Аргументът за осигуряване на законност се намира в съда и ние очакваме изправянето на виновните в престъпления пред съд".

Иван Гешев коментира имот на жена си и хибридната според него атака срещу кандидатурата му

В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения с мен. Сериозно – ще отговоря, че е част от хибридните атаки. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com