Президентът ще решава за Гешев след като се върне от Япония

3355
Президентът ще решава за Гешев след като се върне от Япония
Снимка: Actualno.com

Президентът Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС за избор на главен прокурор, след като се завърне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Това съобщиха от прессекретариата на президента. По принцип няма установен законов срок, в който държавният глава трябва да подпише указа за назначаване на главен прокурор. Припомняме, че вчера на пресконференцията председателстващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че ако президентът не подпише указ за назначаването на избрания нов главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да започва нова процедура. Въпросите бяха свързани с добавянето на думата "незабавно" в решението на съвета, което днес вече е в президентството , като Сотир Цацаров също уточни, че това е по закон и се има предвид как действа съвета, а не обвързва Радев кога да вземе своето решение. По повод очакваното решение на президента снощи избраният за главен прокурор Иван Гешев каза: „Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, по начина, който прецени за правилен. И не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“.

Недоволни от избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се събраха пред президентството, от „Боец“ внесоха писмо държавният глава да не подписва указа за назначаване на наследника на Сотир Цацаров на поста, после протестиращите се разотидоха.

БХК пита вътрешния министър за поведението на полицията на вчерашните протести

По повод вчерашните протести, съпътствали избора на Иван Гешев за главен прокурор и поведението на полицията спрямо гражданите, Българс...

Днес рано сутринта движението при Орлов мост беше освободено, но от МВР посъветваха шофьорите да използват алтернативни маршрути вместо възловото кръстовище. На мястото цяла нощ останаха протестиращи срещу избора на Гешев за главен прокурор.

Движението бе пуснато след близо 24-часова блокада.

Тази вечер протестите на недоволните от избора на Гешев организации и граждани ще бъдат възобновени. В 18:30 от "Демократична България" отново са заявили протест пред президентството . Демократите има и три искания, заради които призовават за протест: 1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.

2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор. 3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

Иван Гешев - новото измерение на морала

Колко точно ниска вече е летвата на морала в България? Кое приемаме за редно и кое не? За кое ни пука повече от минута дали е редно и з...

От МВР очакват и отново да се блокира Орлов мост и вече предупредиха столичани да избягват този маршрут по възможност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com