Въпроси и отговори за правосъдието - позициите на Иван Гешев

3432
Въпроси и отговори за правосъдието - позициите на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Не ми е позната процедура в ЕС за избор на главен прокурор като тази в България. Ще отговоря на всякакви въпроси, но ще кажа, че част от тези писмени въпроси целят компроментиране на процедурата и на кандидата, включително натиск върху президентската институция като главен фактор във следващата фаза на процедурата и Конституционния съд. Това каза на старта на фаза "въпроси и отговори" от изслушването си във ВСС като кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който категорично каза "да" в отговор на въпрос дали се определя за независим.

Гешев наблегна на това, че са му зададени над 100 писмени въпроса, че процедурата по избор продължава няколко месеца и е с различни етапи, както и че има живо излъчване на изслушването. Като примери той даде въпроси на Инициатива "Правосъдие за всеки". Български хелзинкски комитет и Фондация "Антикорупционен фонд" специално за ролята на главния прокурор и че след препоръки на ЕК главният прокурор и висшестоящият прокурор упражнява само административен контрол на прокурори на по-ниско ниво. Според Гешев, няма нищо притеснително прокурор с по-висок ранг да се включва в работата на делата, особено по чувствителни дела.

Румяна Ченалова: Ние сме останките от миналото, управлявани от тинята на това минало

Младите хора са други хора. С различна мисъл, самосъзнание и отношение към света. По- практични, но и по- безкомпромисни.Когато достиг...

Що се отнася до Европейския съд и делото "Колеви срещу България" (заведено заради убийството на прокурор Николай Колев, който беше един от големите съперници на бившия главен прокурор Никола Филчев. Подозрението по случая е, че Филчев може да е замесен, но заради йерархичната структура на прокуратурата по закон никой не е посмял да го разследва), Гешев коментира, че са констатирани пропуски в законовата регламентация към онзи момент. "Одобрявам законодателната инициатива на правосъдното министерство (Препоръка от европейски прокурори) и заявява готовност за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия", каза кандидатът за главен прокурор. Съгласно думите му, сега няма правна гаранция, че някой няма да се самосезира по медиен материал. Ще бъде упражнен контрол, но актът ще рефлектира сериозно върху независимостта на прокуратурата и съда, смята Иван Гешев, който иска "гаранции и обективност" за започване на такова производство.

Само компетентният прокурор може да прецени дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Ако бъда избран за главен прокурор, няма да позволя икономически кръгове и медии да определят кой да бъде обвинен. Така Гешев отговори на питане дали е имало доказателства и основания за търсене на отговорност за нередни действия от страна на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев. А за скандала "ЦУМГейт" и дали е редно главният прокурор да се среща с бизнесмен и издател не официално в офиса си, Гешев подчерта, че има проверка на Инспектората на ВСС. Кандидатът за главния прокурор смята и, че разкриване на информация по неприключили дела е оправдано, ако преди това е имало публично съдебно дело и има уроноване на престижа на следователи и прокурори.

На въпрос как може да се избегне обвързаност между прокурори и съмнителни елементи на малки населени места, Иван Гешев отговори, че начинът е стриктно спазване на закона и реакция, включително дисциплинарна, когато се установи един вид развитие в посока твърде тесни връзки между служители на държавното обвинение и съмнителни хора.

Не може да се превърнем в една каста, която да не обяснява на обществото прокурорските актове – българските граждани не са длъжни да са юридически образовани, коментира Иван Гешев, който е готов да възприеме и механизъм за обяснения дори от главния прокурор в случай на разминавания в обяснения от различни прокурори. Смятам, че някои адвокати, други служби и малка част от българското общество нямат интерес от работеща прокуратура, подчерта кандидатът за главен прокурор.

Кой подкрепя Иван Гешев? (ВИДЕО)

Желаещи да се присъединят към подкрепящите единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, засне карикатуристът Христо Комарнитски....

Като най-трудни дела в професионален аспект, Иван Гешев каза, че е посочил в писмен отговор до "това образувание "БОЕЦ" случай за организирана престъпна група, с отнети в полза на държавата средства в голям размер. Друго дело, с което Гешев се гордее в смисъл на най-сериозно предизвикателство, е делото "КТБ". Той напомни, че щетата по това дело е в размер, който не се е срещал в българската съдебна практика, а като процент от БВП е уникално дори за САЩ и ЕС. Иван Гешев допълни, че не вижда нищо лошо в това дори като главен прокурор да влиза в съдебна зала, защото носи отговорност, а и защото "председатели на висши съдилища“ също го правели.

Интересно обяснение даде Иван Гешев за присъствието си на скорошната среща между премиера Бойко Борисов и собственици на най-популярните български футболни клубове. Запознат съм с определен кръг разследвания, но не мога да коментирам заради закона и наблюдаващите прокурори, но такива разследвания има, посочи Гешев в отговор дали прокуратурата се занимава с престъпна дейност в българския футбол. Гешев иронизира и, че добре че го питат само за футбола, а не и за волейбола например, "че както е тръгнало" ....

По отношение на заплатите в съдебната система, Гешев е на мнение, че трябва да има "диференциация" що се отнася до ранговете на служителите. Той изрично подчерта, че трябва да има допълнителни стимули – например поощрение от главния прокурор. Нематериалните награди и поощрения влияят доста положително на мотивацията, смята кандидатът за главен прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика