Бойко Атанасов след избора на Гешев: Дори президентът да върне процедурата, нищо няма да се промени

9337
Бойко Атанасов след избора на Гешев: Дори президентът да върне процедурата, нищо няма да се промени
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Резервните варианти на хората, които стоят зад кадър са свършили, бушоните са изгорели. Единственият човек е останал този. Това означава кандидатурата и избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви пред Actualno.com следователят от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов, който бе сред протестиращите против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България.

Наглостта е на тези, които сега управляват държавата, защото от същия този кандидат (бел. ред. Иван Гешев) разбрахме, че няма разделение на властите. Тези, които го издигнаха са политико-икономическа олигархична клика, каза Атанасов, който всъщност бе гражданската кандидатура за главен прокурор, издигната от сдружение "БОЕЦ", но така и не бе допуснат до самата процедура.

Иван Гешев обяви, че ще положи усилия да покаже на критикуващите го градивно, че не са прави

Впечатлен съм от становището на съдия Красимир Шекерджиев, макар да не съм съгласен с него. Ще се постарая да покажа, че преценката му ...

По думите му в негово лице са открили страха - страх да бъде допуснат в процедурата: "Страх от моите идеи, предложения, страх съдебната система, в частност прокуратурата да работи законово, да спазва принципа за разделение на властите, да е прозрачна в работата си. Виждаме, че хората ги е страх, че ще бъдат репресирани по всякакъв начин и този главен прокурор, тази клика, която стои зад него го превръща в меч против хората", каза още следователят.

Прокуратурата е все така тоталитарна, това явно се харесва на Брюксел, коментира Атанасов по повод доклада, с който Европейската комисията свали мониторинга над страната ни: "До момента Европейска прокуратура няма, ще бъде създадена в края на 2020. До тогава ще се усвоят милиарди еврофондове. А така или иначе България, българските представители са ползвани като едни хора, които гласуват предложенията на бюрократите в Европа и по никакъв начин не се противопоставят на тази корупция. Тихомълком бяха приети промени в разследванията на делата за корупция, те са прехвърлени в Специализирания съд. Това означава, че всичко, което е съсредоточено като разследвания за момента - корупция, организирана престъпност, кражбите от евросредства, всички разследвания ще бъдат блокирани. Този съд няма никаква ефективност. Това ще доведе до още повече проблеми за обществото и правовата държава".

"Президентът може да върне процедурата за избор на главен прокурор, но след това ще се случи същото, каквото стана с избора на председателя на ВКС преди две години - ще бъде прегласувано наново. Президентът има право да връща само веднъж", обясни Бойко Атанасов.

Припомняме, че изборът трябва да бъде утвърден от президента Румен Радев, като това е последната фаза на процедурата. Ако президентът откаже и ВСС се съобрази, то процедурата започва от самото начало - с нови номинации, нови изслушвания пред Прокурорската колегия и ВСС. Ако и при втора процедура ВСС избере отново Иван Гешев, държавният глава няма право да върне избора. Ако ВСС на ново изслушване не се съобрази с евентуален отказ на Радев да утвърди Иван Гешев, то той моментално трябва да утвърди избора на ВСС. Решението на ВСС беше моментално изпратено на Румен Радев за издаване на указ. Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана с 20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество