ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

9862
ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор
Снимка: БГНЕС

След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана с 20 гласа от 24 гласували, при общо 25 членове на ВСС.

Сега изборът трябва да бъде утвърден от президента Румен Радев, като това е последната фаза на процедурата. Ако президентът откаже и ВСС се съобрази, то процедурата започва от самото начало - с нови номинации, нови изслушвания пред Прокурорската колегия и ВСС. Ако и при втора процедура ВСС избере отново Иван Гешев, държавният глава няма право да върне избора. Ако ВСС на ново изслушване не се съобрази с евентуален отказ на Радев да утвърди Иван Гешев, то той моментално трябва да утвърди избора на ВСС. Решението на ВСС беше моментално изпратено на Румен Радев за издаване на указ. По закон няма срок, в който президентът трябва да утвърди с указ избора или да го отхвърли.

Припомняме, че мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.

Обществените настроения

Недялко Недялков избухна срещу опонент на Гешев, арестуваха го (ВИДЕО)

Издателят на ПИК Недялко Недялков избухна срещу опонент на избора на Иван Гешев за главен прокурор - Николай Стайков, който предава про...

В отговор на въпрос дали хората в протестите по собствена преценка да считат, че има нещо нередно в избора му или имат възражения по повод номинацията на неговата кандидатура, Иван Гешев отговори: "Ще кажа откровено, че не всичко е резултат от политически натиск. Моят личен анализ се дължи на много фактори. Дължи се на засегнати икономически, политически интереси. Дължи са на идеологически причини", каза Гешев.

По думите му хората на протестите могат да вярват, че прокуратурата е империя на злото. "Те имат право на мнение, просто трябва да спазват закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа, че тези хора имат право да протестират.

Ще кажа и нещо друго - че законът трябва да се спазва. Ще кажа и трето - че се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до училището да си вземат детето, защото съм сигурен, че друг няма да се извини", каза още Гешев.

"Истината е, че през годините с изключение на г-н Цацаров, който е наказателен съдия, частично изключение, в голямата си част са главните прокурори са извън професионалната общност. Мнението ми като обикновен магистрат и на колеги, с които съм говорил, е, че през годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник", изтъкна още Гешев.

Той коментира и публикации, че е подкрепен от чистачката и шофьора в институцията, която работи. "Гордея се, не се срамувам, защото за мен служебните служители са част от всеки един екип. Не правя разлика между магистрат и служител", подчерта Гешев.

Иван Гешев коментира имот на жена си и хибридната според него атака срещу кандидатурата му

В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения с мен. Сериозно – ще отговоря, че е част от хибридните атаки. Т...

Гледните точки на магистратите

По отношение на становищата по изслушването на Иван Гешев, впечатление направи позицията на Боян Новански от Съдийската колегия – избран от Народното събрание. Новански на няколко пъти зададе въпроса на кого да се говори – дали на бивш правосъден министър т.е. Христо Иванов, който излязъл от адвокатската колегия с неплатена адвокатска такса, на една бивша кметица (Десислава Иванчева), осъдена на първа инстанция, която преди това не била казала нищо за съдебната система, или на главния прокурор например. Той подчерта, че не може с крещене под прозорците да се решават такива важни въпроси и добави, че ако на адвокатите така им се мешат за избор на най-важния им пост, както на прокурорите, те щели да реагират много болезнено.

Следовател Евгени Диков също изрази подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев, Даниела Машева, представляваща Прокурорската колегия, както и главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Друг политически избор в Съдийската колегия – Даниела Марчева, заяви, че "сме свидетели на организирана обществена реакция срещу избора на главен прокурор", което е съществена грешка. Марчева обаче призна, че йерархичността на прокуратурата давала възможност за „почти божествена” сила на главния прокурор – затова в много държави моделът бил разделение на правомощията между обвинител номер едно и министъра на правосъдието. Българският модел обаче не предполагал да се избере най-добрия кандидат, а Марчева видя грешката точно в модела. И реши да се довери на силната подкрепа на прокурорското съсловие за Иван Гешев, както и на силните и категорични отговори на кандидата при изслушването му. Марчева видя и като лош индикатор да се променя процедурата по избор на главния прокурор, когато тя е по средата.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обаче видя именно йерархичния модел на прокуратурата, който определи за "тоталитарен", като причина да не подкрепи Иван Гешев. Друга причина е, че Гешев остана единственият кандидат в процедурата. Панов подчерта и, че е смущаващо как има идентични становища на различни прокуратури, като видя в това PR акция, след като самият Панов два пъти искал информация за оценка на качествата му (бел. ред. – Панов искаше информация каква е успеваемостта на Гешев в окончателно завършените дела с осъдителни присъди). "Кой и как предложи г-н Гешев на членовете на Прокурорската колегия? Обсъждани ли са и други кандидати", попита председателят на ВКС, който видя и "опит за държавен преврат". Панов смята и, че Гешев има "изключително нисък праг на търпимост към критики". Председателят на ВКС каза и, че не са представени конкретни обвинителни актове, изготвени от Гешев, а има само количествена справка. Панов все пак каза, че Иван Гешев има 233 обвинителни акта за 10 години, което не било впечатляваща статистика. В крайна сметка Панов обяви, че ще гласува "против".

Веднага след Панов думата взе главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви подкрепа за Иван Гешев, като обяви "съвсем честно", че не очаква от Гешев да му върне услугата, защото го е подкрепил. И добави, че 20 години е съдия, като "все ми се струва, че в душата си съм съдия повече от други", припомняйки си колко трудно му е било да премине в прокуратурата и в какво положение я е заварил. "Начело на прокуратурата трябва да застане прокурор. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да е адвокат. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане съветник на президента. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане наказателен съдия", обобщи Цацаров.

Стоян Тончев: Докато не се изправи целият народ, ще си назначават главни прокурори

"Докато не се изправи целият български народ и не покаже, че той е суверенът - ще фалшифицират изборни резултати, ще охраняват чрез пол...

Настоящият главен прокурор подкрепи Иван Гешев и не пропусна да каже, че слушайки Лозан Панов сякаш той е минал през кристално чиста и ясна процедура при собствения си избор. "По какво тази процедура се отличава от тази, с която беше избран председателят на Върховния касационен съд? По какво се отличава от предишните процедури, включително тази, при която бях избран аз", попита Цацаров и добави - правехме ли този детайлен преглед на качеството на работата на председателя на ВКС? Според Цацаров, "колегата Панов" разчитал на времето - защото колкото повече минавало времето, толкова по-малко хора, които присъствали на процедурата за избор на председател на ВКС, оставали във ВСС. Главният прокурор намекна и, че знаел какво се случило в една друга сграда при избора на Панов, но без да конкретизира повече.

Що се отнася до случая "Десислава Иванчева", Цацаров обяви, че казал на Иван Гешев да отиде там, тъй като това била първата съвместна операция с КПКОНПИ. Главният прокурор обясни, че бил в командировка в Италия и подчерта, че не всичко при ареста на Иванчева протекло гладко, но заяви, че опитът бившата кметица на "Младост" да стане политическа емблема не е успял. И каза, че делото срещу Лозан Панов ще стигне накрая и до ВКС - става въпрос за делото за неподадена имуществена декларация.

За протестиращите срещу Иван Гешев - Цацаров ги охарактеризира на два вида. Едните били на протестите заради убеждение, другите обаче били политически мотивирани. "Лидерът на тази партия се е фиксирал в прокуратурата, защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от чужбина", заяви главният прокурор. "Ако кандидатът за главен прокурор се казваше Христо Бойкикев или Христо Иванов, или Лозан Панов, дума нямаше да чуете за реформа в прокуратурата, вярвайте ми", подчерта Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също подкрепи кандидатурата на Иван Гешев. "Трябва да имаш много смелост, много кураж, за да се кандидатираш за позицията на главен прокурор", подчерта Магдалинчев и похвали Гешев, защото е засегнал много интереси и "като че ли е сложил прът" на много хора с много големи ресурси - семейство Арабаджиеви, Миню Стайков, семейство Баневи, Иво Прокопиев. "Трябва да имаш много кураж да посегнеш на такива хора, защото там прошка няма", заключи Магдалинчев. "Колко прокуратурата е реформирана и колко не е друг въпрос", продължи представляващият ВСС и допълни, че диалогът трябва да е по-широк, в него трябва да влязат изпълнителната и законодателната власт. Магдалинчев посочи и "г-н Панов" за пример за неуважително отношение към съдебната власт, но въпреки това ЕК взе решение да предложи падане на Механизма за сътрудничество и проверка. Много е лесно да създаваш настроения срещу някога, а за същите неща, които са се случили при теб, да мълчиш, визира Магдалинчев отново избора за председател на ВКС на Панов.

Гешев даде отговори защо се кандидатира и защо Пеевски не е част от делото КТБ

Налице са кални процеси и това не е тайна – мисля, че е видимо за цялото българско общество. Така единственият кандидат за главен...

Към позицията на Панов се присъедини и Атанаска Дишева, част от Съдебната колегия, но избрана от съдиите да влезе там. Тя видя нарушение в това, че е имало само една-единствена кандидатура, подкрепена от всички 11 членове на Прокурорската колегия, което на практика е блокирало други кандидати. Видя и проблем в това, че правосъдният министър Данаил Кирилов също не издигна кандидатура, което лишило процедурата от каквато и да е състезателност и създало впечатление за подкрепа за Гешев за изпълнителната власт. Отделно Дишева счита за проблем становищата на различните прокуратури и дори на научни работници в подкрепа на Иван Гешев, което не отговаряло на нормите.

Вероника Имова, още един избор на Народното събрание в Съдийската колегия, също подкрепи Иван Гешев с думите, че няма аргументи процедурата да бъде считана за непрозрачна, посочвайки, че са му зададени 107 въпроса от неправителствени организации.

Севдалин Мавров, също от Съдийската колегия, но избран от съдиите, обяви подкрепа за Иван Гешев. Сред аргументите му беше и този, че законът подкрепя такава процедура, за да може само един кандидат да се състезава - лош закон, но закон. Той намекна и, че съдийска подкрепа за прокурорите сега може да се превърне в съобразяване след това на прокурорите с настроението в Съдийската колегия при процедура за избор на някой от председателите на върховните съдилища - ВКС и ВАС. Следващият избор ще е на председател на ВКС. Калина Чапкънова от Прокурорската колегия, избор от Народното събрание, беше поредната, подкрепила Иван Гешев. Олга Керелска, от Съдийската колегия и избор на съдиите за тази колегия, обаче отказа подкрепа, защото се оставяло впечатлението, че нещата са предварително измислени и поднесени. Тя добави, че мисли, че българското общество се безпокои от бъдещата наказателна политика, която ще провежда прокуратурата.

Подкрепа за Иван Гешев даде прокурор Георги Кузманов, а съдия Красимир Шекерджиев обяви, че политиката му дошла в повече и, че няма да подкрепи Иван Гешев, като добави, че е абсурдно да се смята, че всеки "против" е на тази позиция заради политически причини.

Политико-икономическата съпротива в очите на Гешев

Две жени са задържани заради сблъсък на Орлов мост

Две жени са задържани и отведени в I-во районно управление на МВР за физически сблъсък на Орлов мост в непосредствена близост до подлез...

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и политически ресурс, те определено са засегнати от действията на прокуратурата, смята зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор.

През годините те се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Това не е политическо мислене, а отговор на политическа атака. Тези атаки бавно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт. Да се откажа при безпрецедентната атака означава, че ме е страх, и да предам доверието на колегите си, заяви Иван Гешев.

В отговор на друг въпрос той допусна възможността да се помисли в посока как да се отразява на оценката на прокурорите осъдително решение на съда по правата на човека в Страсбург, когато причина за него е прокурорски акт.

Статистиката сочи, че върнатите дела миналата година са 1015 при внесени 30 000 обвинителни актове, отчете още Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика