Зърнопроизводителите на извънредно заседания

5349
Зърнопроизводителите на извънредно заседания
Снимка: Getty Images/Guliver

Националната асоциация на зърнопроизводители ще свика извънредно заседание. Това казаДимитър Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешко и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, във връзка с готвените промени в Закона за местни данъци и такси, който предвижда налагането на данък в размер на около 1 лев за декар земя, предаде Фокус.

По думите му новият данък ще наложи допълнителна финансова тежест както върху земеделските производители, така и върху собствениците на земя. Според него този допълнителен финансов ресурс за общините ще е предпоставка за възникването на случаи на злоупотреба и неправилно разходване на средства.

Зърнопроизводителите готови да блокират пътища

Зърнопроизводителите са в готовност да започнат стачка. Освен това те са готови да блокират пътищата в страната. Причина за недоволст...

„Малко са случаите, в които общинската власт управлява добре свободните средства. Вижте шуробаджанашките изпълнения. Свидетели сме всеки Божи ден на това нещо”, посочи Мачуганов.

Той припомни, че обработваемите земи в България са 33 млн. декара. „33 милиона лева ще решат ли проблемите на общините. Само искам да сложа на кантара за какви милиони се правят злоупотреби. Тези пари просто ще изчезнат за секунди”, допълни той.

Според него в направеното предложение няма никакъв смисъл, тъй като има общини, които са силно земеделски, като Добруджа например, и такива, които са със слабо развито земеделие. „Добруджанските общини ще съберат някой лев, но в едни високопланински общини какво ще се случи. Къде е равнопоставеността? Нали държавата е балансьорът и трябва да търси равнопоставеност между всички”, допълни Мачуганов.

Той обясни, че ще въпросът ще бъде обсъден на извънредно заседание на Асоциацията. Освен това ще бъдат проведени срещи със собствениците на земеделска земя. „Ще има обясним, че някой трябва да заплати този лев. Този някой сме ние – собствениците и ползвателите на земеделска земя в България. Това обаче по никакъв начин няма да ни гарантира, че ще получим по-качествен живот в общините, в които живеем. Доказано е вече, че общините злоупотребяват със средствата масово. Няма сутрин, в която предаването по телевизията да не започва с някой кмет, който меко казано е местният велможа”, допълни Димитър Мачуганов.

Зърнопроизводителите за момента не готвят протести

Няма решение за протести на зърнопроизводителите по отношение на готвената наредба от Закона за ДДС. Информацията съобщи членът на ръко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество