Борисов одобри поскъпването на билета за градския транспорт в София

2027
Борисов одобри поскъпването на билета за градския транспорт в София
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на билета за градския транспорт е справедливо. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се появи на организираното от „Мото Пфое” и Ford събитие с опит за рекорд за Гинес.

Според Борисов над 90 млн. лева отивали всяка година за градски транспорт в София – това били дотации от държавата. Другите хора, в другите градове на България, заслужават ли от общия бюджет да се дават тези пари, за да има метро, за да има най-нови модели тролеи, трамваи, попита премиерът пред БНР. Той не обели и дума защо държавата трябва да дотира градския транспорт в който и да е град, особено в София, където куп линии се държат от частни превозвачи. Не стана ясно и защо парите по европрограмите не са достатъчни за строеж на метрото, без да трябва непоносимо съфинансиране.

Поскъпването на билета било част от дългосрочна реформа в градския транспорт на София

Претенциите на протестиращите срещу повишаването на цената на билета за градския транспорт и декларацията на групата на БСП по този въп...

Преди два дни адвокат Валентина Каменарска обясни подробно защо новите глоби за движение без билет в градския транспорт в София са незаконни. По закон няма право да се налага административно наказание от повече от 10 лева на лице, което не си е платило за билет в градския транспорт. Това е записано в чл. 101 от Закона за автомобилните превози (ЗАвтП), а законът е по-важен нормативен акт от общинска наредба. Освен това кметът на София няма право да прехвърля правомощията си за налагане на наказания на шефа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който ръководи търговско дружество – съгласно чл. 39, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Това означава, че ЦГМ незаконно налага наказания – глоби, на нередовни пътници в градския транспорт. На всичкото отгоре МВР няма право да дава „под наем” полицаи на търговско дружество като ЦГМ за контрол и опазване на обществения ред при проверки по редовността на пътниците в превозните средства. Именно това се случи на 1 юни, когато имаше хайки на контрольори в градския транспорт, заедно с полицаи, за да се пази ред. Според чл. 29, ал. 1 от Конституцията на България контрольор няма право да извършва принудително задържане.

Когато ви съставят акт за пътуване без редовен превозен документ, вие имате право да получите копие от акта, който ви съставят. Подписът ви върху акта не означава, че се съгласявате с него. Ако сте отказали да подпишете акта, то следва същият да бъде подписан от един свидетел, който да гарантира, че сте отказали да се запознаете с него и да получите копие. Липсата на подпис на свидетел, който е присъствал лично на съставянето на акта и на нарушението, прави акта абсолютно незаконосъобразен и същият ще бъде отменен от съда, казва още адвокат Каменарска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София