Бъдещето е тук: Мегакомплексите в София, които ще я променят изцяло (СНИМКИ)

30687
Бъдещето е тук: Мегакомплексите в София, които ще я променят изцяло (СНИМКИ)
Снимка: Garanti Koza/Sofia Square

Преди повече от 60 години един талантлив новатор на име Франк Лойд Райт създава може би най-амбициозния архитектурен проект в нашето време. Идеята на прочутия Райт е да създаде най-високата сграда в света – телевизионна кула с височина 1 миля (1,6 км). С течение на времето амбициите му стават още по-големи и той си поставя за цел да издигне не кула, а жилищна сграда с тази височина, към чиито етажи жителите да се придвижват с хеликоптер. Твърде смело дори за XX-ти век, не мислите ли? Е, грандиозният проект на великия Райт не се осъществява, но и до ден-днешен е еталон за много архитекти и техните проекти, включително Бурдж Халифа, кулата Джеда в Саудитска Арабия и Sky Mile Tower в Токио.

От на пръв поглед налудничавата идея на Франк Райт до днес е изтекла много вода. От символ на прогреса, небостъргачите постепенно се превръщат в естествено място за живот на много хора в големия град. Композициите от стъклени кули отдавна не ни гледат с надменност и враждебност, а напротив – вписват се в съвременната градска среда и са при нас, за да изпълнят всичките ни прищевки и желания. Идеалният град на бъдещето е тук – той е на първо място компактен, съдържа всичко в една мегаструктура, спестява много време, той е, иначе казано,"град в града".

Що е то "град в града"?

Повишаването на жизнения стандарт напълно логично води до търсенето на по-голямо удобство и комфорт. Жилището отдавна не е просто място, в което живееш, а купувачите търсят все повече лукс, възможности за социализиране и удобства. Именно това са предимствата на жилищата в многофункционални комплекси – предлагат ти всичко, от което се нуждаеш, само на една ръка разстояние – търговски център, заведения, различни видове услуги, красиви паркове с водни площи и др. Времето в големия град никога не стига, а подобни концепции имат за цел да го спестят. За друго голямо предимство се смята генерирането на по-малко трафик. Логично е – имате всичко, което пожелаете, точно до дома ви, въпреки че скептиците са на противното мнение – винаги има съмнения дали връзките на дадения комплекс с околната транспортна среда са добри и имат ли възможност да поемат предвидения трафик.

София и мегакомплексите

Данните сочат, че в последните години у нас интересът към имоти от по-висок клас в затворени комплекси се увеличава значително. И все пак – в София тепърва започват да се строят подобни мегакомплекси и трябва да признаем, че сме закъснели в това отношение. Може би точно затова столицата на България се оказва доста примамлива дестинация за "Гаранти Коза" (Garanti Koza) – един от най-старите и опитни строителни предприемачи в южната ни съседка Турция. В София има ниша за многофункционални проекти и "Гаранти Коза" ще се опита да я запълни, споделя преди време Ерден Билгинер, член на Съвета на директорите на "Гаранти-Коза България". Достъпни строителни терени, качествена работна ръка, бързо развиващ се IT сектор, балансирани нива на задлъжнялост, високо съотношение на депозити към БВП, подкрепа от страна на държавата за големите проекти, ниски данъци, страна, която е част от ЕС, законодателство, което отговаря на европейските стандарти, така че инвеститорът да се чувства сигурен – това са предимствата на страната ни според Билгинер.

Двата най-чакани и най-мащабни проекта на компанията в София са "Гранд каньон" в квартал "Младост" и "Sofia Square" в центъра на града, разположен на ъгъла на бул. "Ген. I Тотлебен" и "Академик Иван Гешов". Трябва да признаем няколко неща – на първо място: за разлика от много подобни проекти в столицата, предизвикващи множество дебати и дори протести, местата за застрояването са избрани изключително подходящо. Освен това – подобно модерно "животно" в градската джунгла на София не е имало досега. Ще се уверите сами от визуализациите на проектите.

"Гранд каньон"

"Гранд каньон", разположен в жк "Младост" 3, е на път да се превърне в първия комплекс от смесен тип в България, включващ жилищни сгради, сред тях и резиденции, хотел и търговски център. Разположен е на 91 882 кв. метра надземна разгъната застроена площ. Пред бъдещия комплекс ще има и красив парк с площ от 11 дка, в който са предвидени и водни площи, амфитеатър, детска площадка, скейтпарк и стена за графити.

Мащабният проект, който се строи върху бившата "Аско Деница", беше представен още през 2014-та година, а през 2015-та получи сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Първоначално крайната дата за реализация бе януари 2018 година, но липсата на строително разрешително отмести срока до 2020-та година.

В началото на март 2017 година стана ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което скандалната кметица на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че я уволнява. Въпреки сътресенията през април миналата година, "Гаранти Коза" даде старт на реализацията.

Планираната инвестиция възлиза на 250 млн. евро. Трите жилищни сгради са "Рила" (на 30 етажа, с височина 114 метра), "Пирин" (21 етажа, 84 метра) и "Витоша" (18 етажа, 73 метра). В тях ще има общо около 700 апартамента, като по думите на инвеститора към този момент около 80% от тях са продадени. В най-високата сграда е предвидена и хотелска част, която ще се управлява от международната верига Swissotel. Търговският център ще е на пет нива, две от които подземни, кинокомплекс със седем зали, детски център, супермаркет, фитнес и СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. Целият комплекс на мола ще е разположен на парцел от 43 дка, който ще намалее до 37 дка след изграждането на прилежащата улична инфраструктура и даряването ѝ на общината.

"Sofia Square"

"Sofia Square" e вторият по рода си мегакомплекс, който планира да разгърне "Гаранти Коза" у нас. Идеята, по думите на инвеститорите, е да създадат "гореща точка" в центъра на София, която да събира всички големи събития. Иначе казано – лукс край красива лагуна в сърцето на столицата. Проектът надминава по мащаб първия и ще бъде построен в близост до сградата на Министерството на отбраната върху пространство от 100 дка на бившия завод за мотокари "Балканкар". Площта беше закупена от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 39 млн. евро. Цялата разгърната площ на мегапроекта с прилежащите части е 595 дка.

За целта фирмата ще построи за своя сметка пробив на две нива – това бяха условията за реализацията на проекта. Нечуваната за българските стандарти инвестиция възлиза на 1 млрд. евро, които се предполага, че ще бъдат оправдани, тъй като се очаква в "Sofia Square" да живеят близо 6000 души. На 50 000 кв. метра ще бъдат разположени и офиси.

Проектът включва 4 гигантски кули с жилищни сгради и хотел, магазини, ресторанти, атракциони и първото по рода си изкуствено езеро в България, което ще предлага плуване в лагуната, плаж и водни спортове. Водата ще е с качеството на тази в плувен басейн с иновативна система за биологично почистване. Освен това ще има аудио-визуално шоу с фонтани, подобни на прочутите пеещи фонтани в Дубай, водопад, плаващи градини и алея за разходка, които гарантират бягство от забързания градски живот.

Ресторантите, кафенетата и нощните клубове допълват приятната атмосфера около лагуната. Заобикалящият езерото комплекс ще се състои от три жилищни сгради, петзвезден хотел с резиденции, офис сгради и търговски център. Архитектурната идея на "Sofia Square" е да включва всички елементи на един интегриран метрополос.

Снимки: Actualno.com/Милена Славкова

Благодарение на проектът има идея за улесняване достъпа на жителите на квартал "Сердика" при преминаване им през кръстовището на булевардите "Пенчо Славейков" и "Генерал Тотлебен" и като цяло за намаляване на натоварения трафик на кръстовището. През 2016-та година "Гаранти Коза" внесе транспортно-комуникационен проект за преминаване през кръстовището. Главният архитект на София Здравко Здравков преди време обясни, че експертният съвет по устройството на територията е разгледал такова предложение за естакада на две нива, внесено от фирмата. Тя се ангажира да покрие всички разходи по изграждането на новото съоръжение. Предвижда се пробивът за кръстовището на два етажа да е при ул. "Добруджанска" и бул. "Иван Гешов". Проектът обаче още е в работен вариант.

Ако няма проблеми с документи, се очаква уникалният "Sofia Square" да бъде завършен през 2022-ра година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София