Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да платиш за "Зелена зона", но да ти вдигнат колата: Столична община предприе мерки

04 май 2023, 10:29 часа • 2759 прочитания

Заместник-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов е изпратил указания на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), след като Нова ТВ показа в свой репортаж на 4 май, че паяк е вдигнал автомобил въпреки платено паркиране в „Зелена зона“.

На кадрите се вижда и неясно маркиране на зоните за почасово паркиране в Столична община.

„По този повод изпратих указания до Центъра за градска мобилност - да актуализират проектите за организация на движение във въведените зони на територията на София спрямо действащите нормативни изисквания, като не се допуска наличие на заблуждаваща  комбинация от знаци“, написа Барбалов в профила си във Facebook.

„Проектите в кратък срок трябва да бъдат предадени за одобрение от Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението. При неизпълнение на указанията ще предложа преразглеждане на структурата и функциите на Центъра за градска мобилност“, предупреди зам.-кметът.

Репортажът на Нова ТВ показа случая на мъж от София, станал преди два дни. Оказало се, че автомобилът му бил вдигнат от паяк и принудително преместен на наказателен паркинг. Причината – веднага след знака за „Зелена зона” има друг, който забранява паркирането. По думите на Венелин Манев - това е „абсурд“ и „недоразумение“.

Около 17 ч. във вторник мъжът паркирал колата си. Когато се върнал, не я открил. Попитал охранител в близост, който му казал, че я е вдигнал паяк. Венелин си хванал такси, платил 62 лв., за да му бъде освободена колата, 20 лв. фиш и 15 лева за такси.

Столичанинът казва, че няма да подава жалба. Надява се обаче да бъдат взети мерки.

ОЩЕ: Дончо Барбалов: Прогнозите за обслужване на общинския дълг на София са до 2051 година (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес