Един от битите в "Орландовци" намеси имената на Бареков, Илия Илиев и Расате

16219
Един от битите в "Орландовци" намеси имената на Бареков, Илия Илиев и Расате
Снимка: БГНЕС

Преди 20 дни в квартал „Бенковски” имаше същия инцидент, но тогава нямаше такова отразяване, каза Евгения Каменова, жител на квартала. Искахме среща с местната власт, за да се вземат мерки – не се взеха и се случи това в „Орландовци”.

Никой от нас не искаше да се стига до такива неща като снощи. Лично аз помогнах на един циганин, който беше бит – оказах му първа помощ, добави пред Нова телевизия и Симон Милков, който се представи като пострадал от боя в събота вечерта (13 юни). Той посочи, че в „Орландовци” са се появили Боян Расате и Илия Илиев (бел. ред. – депутат от ДПС и лидер на „Дром”), за да използват случая. Попитан дали е бил приближен до Бареков, Милков каза, че „Бареков не беше тук”, но не отрече, че е бил „сътрудник” на „България без цензура”. Ако визирате мен или Бареков, че сме нагнетили напрежение, не е така – аз с Бареков „не съм се чувал през последните четири дни”, разгорещено разказа Милков.

Адв. Емил Василев: Протестиращите срещу ромите са хора на Николай Бареков - Дудука и Бисер Петното

Адвокат Емил Василев, който е и бивш депутат от РЗС  написа във своя Facebook профил, че хора на Николай Бареков и Бисер Петното в...

Това не е етнически въпрос, това е културата на гетото. Чрез насилие – и от двете страни, налагаш авторитет, заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Същевременно Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че от няколко години насам вече има доста хора сред младото ромско население с криминално минало, около които се събират братя, братовчеди, приятели. За първи път вече агресията идва от гетото, не само към гетото. В гетото я има „борческата култура”, смята Безлов.

Според Александров този „синдром” подрива авторитета на възрастните мъже и затова се случват такива неща като в Гърмен и „Орландовци”. Оставихме гетото твърде дълго да се развива, подчерта той.

Отделно Тихомир Безлов многозначително посочи, че „футболни агитки не ходят просто така”, визирайки споменаването на имената на Боян Расате, Илия Илиев и Николай Бареков. А Александров добави, че идеята за „мултикултурни” политики не работи за определени социални групи. Колкото и да не се харесва на много хора, когато Лютви Местан казва, че се искат пари за детски градини и училища в гетата, той е изразител на политиката, която може да промени нещата, завърши Александров.

В "Орландовци" готвят нов протест*

Засега обстановката в „Орландовци” обстановката е по-спокойна, но хората се заканват, че довечера ще има нов протест. Снощ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София