Фандъкова към софиянци: От нас зависи да не стигаме до пълна карантина

8534
Фандъкова към софиянци: От нас зависи да не стигаме до пълна карантина
Снимка: БГНЕС

В последните часове нарастват страховете, че столицата може да бъде поставена под пълна карантина заради коронавируса, като Банско. Страховете на хората бяха облечени в искането за блокада на София от страна на  Столичната лекарска колегия. "Направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София", казва СЛК и искат да бъдат дадени "максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация". Причината неспазването на карантина и на мерките за сигурност,  въведени в София.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова призова за стриктно спазване на мерките в София, за да не се стига до пълна карантина в града. Ето какво написа тя във Facebook:

Няма да набират доброволци за разнасяне на храна на възрастните в София

"Създадена е организация да се обслужат всички възрастни хора." Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка със създалата ...

"Уважаеми съграждани, в последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни. Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират".

"Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът", пише още Фандъкова.

Столичният кмет призовава възрастните хора да си стоят по домовете и да не излизат. "Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им", казва Фандъкова.

Тя отправя и молба към всички родители и млади хора да не посещават детските и спортни площадки в парковете и градините.

Белодробна болница в София: Лекар казва, че има 3 лекари, 3 медицински сестри и 2 санитари

За 10 дни болницата и РЗИ направиха максималното, за да подобрят условията за работа заради епидемията с коронавируса. Но голяма част о...

Малко по-рано днес подобен беше за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: "Ние го приемаме като подкрепа за нашите мерки. Основният проблем са възрастните хора, които реагират все едно "съсипваме живота им". Имам чувствтото, че не разбират сериозността на положението. За момента в София има предприети достатъчно строги мерки, но имаме готовност за още по-тежки. Мерките могат да се затегнат само ако има ясна тенденция на увеличаване на заболелите в пъти повече, каквато има в Банско.

От сутрешния брифинг днес на Кризисния щаб стана ясно, че случаите в страната са 112. В София има най-много хоспитализирани с коронавирус - 14 пациенти. Последна информация за разпространението на коронавируса у нас и по света.

Стана ясно и че във квартал Факултета има 11 души под карантина, а кметът на района и медиаторите уверяват, че там мерките за коронавируса се спазват. Прокуратурата пък поиска писмени доклади, по които ще провери дали се спазват мерките срещу коронавируса в София.

"Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, ви моля, да останете вкъщи. С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквато е пълната карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни", обяснява още Йорданка Фандъкова.

От четвъртък заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори общината е предприела засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на столицата. Същото подчерта и ръководителят на пожарната главен комисар Николай Николов за блокада на София: В никакъв случай "хайде - хоп".

Заради коронавируса: В София вече можеш да се возиш в градския транспорт без глоба

От днес, 20 март, контрольорите в градския транспорт в София няма да глобяват, но ще продават билети за еднократно пътуване на пътуващи...

Продължава дезинфекцията около големите болници, в кварталите, подлезите и пазарите. ОЩЕ МЕРКИ В СОФИЯ.

"Да бъдем отговорни и заедно ще се справим!", призовава за пореден път Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com