Столичната лекарска колегия иска блокада на София заради коронавируса

11436
Столичната лекарска колегия иска блокада на София заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки заради коронавируса не се спазват достатъчно от живеещите в София. Това смята Столичната лекарска колегия (СЛК), част от Българския лекарски съюз (БЛС).

Според лекарите, масово не се ползвали предпазни средства от хората (бел. ред. - досега многократно имаше изявления и на лекари, включително от доцент Атанас Мангъров, че маските не предпазват безусловно и че е най-добре само болни да ги носят), много търговски обекти продължават да работят, а хора, които трябва да са под карантина, не си стоят вкъщи.

Затова СЛК иска "още по-ограничителни мерки". "Направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София", казва СЛК и искат да бъдат дадени "максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация".

Припомняме, че на 19 март вечерта, в интервюта за bTV и Нова телевизия ръководителят на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че сегашните мерки дават резултат, хората стават все по-отговорни, като похвали по-младите и направи сериозна забележка на по-възрастните, които били по-недисциплинирани по негови наблюдения.

Може да излизаш по уважителни причини на улицата при налагане на такова положение - като в Италия, уточниха от СЛК

Ето и позицията без редакторска намеса и без корекции на правописа. Тя беше изпратена от Мария Пойразова, говорител на "Пирогов":

"Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят.

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.

София не прилича на себе си, улиците стават все по-пусти

Тревожна и притихнала, София не прилича на себе си. И на Витоша й е тъжно. Наднича над пустата „Витошка“ и не може да я поз...

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация.

Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.

Републиканците в САЩ поискаха 1 трилион долара за борба с коронавируса

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл представи днес пакет от помощи за борба с последиците от епидемията на COVID-19 в САЩ на ...

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .

Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи".

Още: "Колко далеч или близо сме до пълна блокада?"

"Епидемията от коронавируса продължава да удря света, Южна Америка почна да я усеща"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София