Фандъкова носела отговорността за "Граф Игнатиев", но не казва какво от това

5094
Фандъкова носела отговорността за "Граф Игнатиев", но не казва какво от това
Снимка: БГНЕС

Всеки има право да се защитава, но аз не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Така столичната кметица Йорданка Фандъкова коментира позицията на "Джи Пи Груп" да обжалва новата глоба за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" – от почти 280 000 лева.

Глобата стана факт заради надигнати плочки по трамвайното трасе, като Фандъкова обясни, че това станало заради проектантска грешка при фугите – не е имало разчет за топлина. "Не мога да се съглася, че не са очаквали през лятото в София да е топло", добави тя и беше категорична – щетите ще ги възстановява изпълнителят, като вече спешно е поправена настилката, която видяха мнозина на снимка във Facebook.

279 хил. лв. е новата санкция за фирмата, ремонтирала "Графа"

279 хил. лв. е новата санкция, която налагам на изпълнителя за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Причината е надигания на нас...

На въпрос каква е нейната персонална вина, кметицата отвърна, че носи своята отговорност всеки ден. Тя обаче не се съгласи с критиките на общинския съветник Симеон Славчев с нотка на оставка, защото обектът още не бил открит. Предстояла голяма комисия с външни участници, за приемане и въвеждане в експлоатация.

Санкциите заради "Граф Игнатиев" дотук общо са 400 000 лева, но може да достигне 1 000 000 лева, предупреди кметицата. Тя се съгласи, че грешката може да е при формирането на проекта, но има достатъчно дълга история на проекта и сътрудничество между отделните звена на изпълнение.

Фандъкова поясни, че третият етап на проекта по ремонта на "Граф Игнатиев" е за околните улички, но сега "Топлофикация" първо трябва да си оправи инфраструктурата – нещо, заради което главният архитект Здравко Здравков беше много ядосан.

Не може да престанем да работим заради някои проектанти и майстори, които не се справят, е тезата на Фандъкова, след като беше попитана дали е доволна от ремонта на "Граф Игнатиев". Нямам притеснение да налагам санкции, това е начинът, налагала съм най-големите санкции в държавата, независимо от фирмата – около 6 млн. лева санкции за последните години, сметна Фандъкова.

Съмненията дали Борисовата градина ще се застрои, вместо да се устрои, остават (ВИДЕО)

"Би трябвало да има паркоустройствен проект за Борисовата градина, а не подробен устройствен план (ПУП) за застрояване". Това заяви пр...

Попитана за финансовите корекции от регионалното министерство точно заради "Граф Игнатиев" (близо 800 000 лева), както и заради "Александър Невски" (близо 900 000 лева), Фандъкова коментира, че Столична община заложила много по-високи изисквания за експертите, извършващи ремонта, а държавата счита, че това не е необходимо. "Сам виждате при тези високи изисквания какво се получава", оправда се кметицата. И посочи, че Столична община вече имала спечелени срещу държавата дела заради финансови корекции по оперативни програми – например корекции при купуването на автобуси от градския транспорт.

Фандъкова коментира и темата "Борисовата градина" - тя иска да не се махат "Спортна София" и конната база, да не се разширява стадион "Българска армия", да не се възстановява т.нар. Климатично училище, да си остане така мястото "Тенекиите". До 19 юни продължава общественото обсъждане, а на 26 юни ще бъде съобщен окончателно какъв е резултатът. После ще предстои политически дебат, добави тя и не коментира дали ще се кандидатира за нов мандат като кмет на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София