X
 
 

Глоби за милиони заради ремонтите на "Граф Игнатиев" и "Александър Невски"

4263 6
photo of Глоби за милиони заради ремонтите на "Граф Игнатиев" и "Александър Невски"
Снимка: БГНЕС
Заради нередности по поръчката за ремонт на ул. "Граф Игнатиев", Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е наложило глоба на Столична община. Това означава, че 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж" - вместо това тези пари трябва да останат за сметка на Столична община, т.е. на данъкоплатците, пише в. "Сега".

Финансовата корекция е в размер на 5% от договора, изпълнител на който е "Джи Пи Груп". 5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", т.е. още около 900 000 лв. Припомняме, че общият размер на глобите за изпълнителя на ремонта на "Граф Игнатиев" е 290 000 лева. А не само София е заплашена от такива глоби по ОП Региони в растеж".

Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии

Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с „надвзетите“ пари от партийните субсидии...

Финансовата корекция върху договора с "Джи Пи Груп" е била наложена от МРРБ през март месец, става ясно от определението по вече течащото дело срещу решението в Административен съд - София. Санкцията е заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които МРРБ счита за ограничителни. Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование. Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер-геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии. Със същите аргументи е наложена и 5% финансова корекция по втория договор с "ПСТ груп" за ремонта около "Св. Александър Невски".

Логично Столична община обжалва, като смята, че висшето образование е необходимост заради естеството и сложността на ремонтите. От екипа на Йорданка Фандъкова изтъкват, че поръчката е била предмет на предварителен контрол в агенцията за обществени поръчки и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона.

Залагането на ограничителни образователни изисквания в критериите за подбор на участниците е редовна причина МРРБ да печели делата за финансови корекции по проектите за градска среда. В редица дела съдът потвърждава, че автономността на общините да определят условията не ги оправдава да завишават изискванията за образователен ценз над тези, определени в различни нормативни документи за съответните професии. В тази връзка административните съдилища изтъкват, че възложителите могат да залагат само такива критерии за подбор, които са необходими за установяване на възможността на кандидатите да изпълнят поръчката. Делото за глобата за "Граф Игнатиев" е насрочено едва за 15 октомври и решение по него вероятно ще има след местния вот.

Извън оспорването на тази корекция Столичната община води още 2 дела срещу МРРБ в качеството му на управляващ орган по оперативната програма. Още не е публично ясно за какво са тези дела и дали София не рискува да загуби още еврофинансиране.

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" – некачествен, но остава така

Некачествените участъци по столичната улица "Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба. Това ст...

Как приключи ремонтът на "Граф Игнатиев" за един от заместниците на Фандъкова - припомнете си съдбата на Евгений Крусев!

Други примери

В края на януари на първа инстанция приключи делото на община Пловдив срещу МРРБ за наложена крупна финансова корекция в размер на 1 050 048 лв. по договора за ремонт на улици и площади в зоната със социални функции на града. Тук обаче нарушенията са по-сериозни. Съдът потвърди, че общината е използвала субективна методика, довела до неправилно класиране на фирмите изпълнители по трите позиции. В методиката фигурират трудни за оценка показатели по отношение на ползвани иновативни техники и екологични характеристики, което е довело до класиране на фирми без доказателства, че предлагат такива. Така за обособена позиция 1 е класирана фирма "Драгиев и Ко" с цена 7 085 942 лв. без доказани иновативни елементи, а "Еко Традекс Груп" е класиран на второ място въпреки по-ниската цена - 6 029 186 и доказани иновативни елементи, които следва да се оценят с максимален брой точки. Същото е констатирано и за изпълнителите на другите две позиции - "Агромах" (5 400 271 лв. при оферта на втория в класирането от 4 668 684) и "Пътища Пловдив" АД (5 121 663 лв.).

На над 3 млн. лв. възлизат наложените на община Благоевград финансови корекции по изпълнявани по ОПРР проекти, съобщи наскоро вестник "Струма", позовавайки се на отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Не е ясно каква точно е финансовата корекция върху проекта за облагородяване на градската среда на обща стойност 12 921 190 лв. С наложени финансови корекции по проектите за градска среда са още Варна, Карлово, Перник, Смолян, Пазарджик, Димитровград, Хасково и др.

Здравков уверява, че няма да се строи в Борисовата градина, но по проект се маха "Спортна София"

Строителство в Борисовата градина няма да има. До 26 юни можем да проведем окончателното обществено обсъждане. Това заяви главният архи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Перке въобще са платили на тия мисирки дето направиха ремонта?Сега лично всеки общинар барабар с кмета да платят от джоба си за това,че са спали
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Откъде го измисли това плащане бе? Сега хората пируват, а ти си тръгнал сметки да събираш. Като свърши пиршеството и си заминат всички, тогава ще тръгнем да гоним Михаля, че никой не си е платил.
  : 0 !
 • Мани се БОКо 3 Мани се БОКо преди 4 месеца Профил на трол?
  Заради БКП-партийният мутро-бюрократичен БАТАК наложен от БОКо-тиквата в МВР (като главсекретар), в Столична община (като кмет) и в цялата държава, ПЛАЩАМЕ ежегодно с данъците си стотици милиони за стотиците хиляди партийно назначени чиновници-търтеи (БКП-ГЕРБ-гласоподаватели), па и на хиляди съдии, прокурори, следователи, вещи лица, адвокати, ЧСИ-та, ..... И нито един от тия търтеи не е виновен з виж още ›› а некадърността си и некачествената си "работа" по налагането на многохилядните рекетьорско-рушветчийски лицензионни и разрешителни режими и бюрократично беззаконие, които ужким БОКо все обещава да премахне, и които въобще не гарантират професионализъм!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  За правилното редене на паветата за осигуряване на оттичне на водите от дъжд трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "инженер-геодезист с висше образование и пълни проектатски права"?! А за депутатски, министерски, премиерски, президентски, прокурорски, ... постове може да се "избират" и партийно и ДС назначават пълни неграмотници и доказани некадърници, но с купени дипломи за "приравнени с виж още ›› пециалисти", накичени с докторски, професорски, генералски, ... титли и звания за разгепване на повече пари от бюджета! Пример д-рът от ЮЗУни по медународно право и междудържавни отношения" (приравнен на юрист без да е такъв!) ДС-Ванче Каракачан, жена му Росица Слабакова - караКачан (парашутирана без конкурс за прокурорка в Соф.Ап.Прок. без какъвто и да е опит и със стаж като щатна "съветничка в парламента" на гюфтото си депутатин!), както и травестит-коконата без диплома мАнгела Джамбаз!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Най добрата ВИЗИТКА НА РАЗЛАГАЩАТА НАРОДА КЛЕПОТОКРАЦИЯ/ ПЛУТОКРАЦИЯ/ НАРИЧАНА демокрация. ТОВА Е. КОГАТО ВЕЛИКИЯТ СИН НА НАРОДА И ВЕЧЕН ПРЕЗИДЕНТ НА Н.Р.Б. ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ НА СВОЯТ ПОСТ ТАКИВА НЕЩА НЕ СЕ СЛУЧВАХА. Е , някой можеше да окрадне малко цимент за вилата си , НО ВСИЧКО БЕШЕ ГЕНЕРАЛНО НАРЕД. Ама краднеше този някой оглеждайки се със страх . Сега НЯМА ПРОБЛЕМИ. НАПРАВО СЕ КРАДН виж още ›› АТ ПАРИТЕ , НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА с цимент , а камо ли да се оглежда. ТОВА Е МИЗЕРНАТА европейска дЪМОКРАЦИЯ
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Един клептократ/демократ/ сложи минус. НЕ СЕ И СЪМНЯВАЙ , ЧЕ ЧУВСТВАТА НА ОБИЧ КЪМ ВЕЛИКИЯТ СИН НА НАРОДА И ВЕЧЕН ПРЕЗИДЕНТ НА НРБ ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ СА ИСТИНСКИ И НЕПОДПРАВЕНИ КАКТО И ДЪЛБОКАТА ОМРАЗА КЪМ ВАС. ТЕ САМО ЧАКАТ МОМЕНТА . МОЖЕ И ДА НЕ ДОЙДЕ И ТОВА Е ВАШАТА НАДЕЖДА.
  : 0 !