Фандъкова предоставя всички спирки на градския транспорт на концесия

48080
Фандъкова предоставя всички спирки на градския транспорт на концесия
Снимка: БГНЕС

Точно преди края на настоящата година и преди настъпването на последните дни от мандата ѝ, столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че всички спирки на градския транспорт ще бъдат дадени на концесия. Това е дългогодишна идея, но едва сега е изготвена документацията и предстои да се разгледа от общинския съвет, а след това да се обяви конкурс. Спирките ще бъдат подменени и поддържани от частни фирми, които в замяна ще получат рекламата и павилионите около тях, предаде в. "Сега".

"Предимството на този вариант е, че в изграждането, модернизацията и поддържането на спирките се инвестират частни средства, а публичните могат да бъдат насочени към други мерки", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Решението е взето на база на анализ, а според изчисления на консултантите минималната инвестиция за всички спирки е 20 млн. лв.

Кабинетът уточни територията на концесията на ски зоната в Банско

На последното заседание правителството в оставка е взело решение за уточняване на територията на концесионния договор на фирмата "Юлен"...

Срокът на концесията е 15 години, а самите спирки ще са разделени в четири зони, като една фирма може да поддържа не повече от два пакета със спирки. В София има 2482 спирки, като в пакетите те са разпределени равномерно. Повечето са в окаяно състояние, а по-малко от половината има навеси. Концесията включва подмяна, модернизация и поддръжка на всички спирки и пространствата около тях. Според изготвената документация в срок до 36 месеца след сключване на договора, концесионерът трябва да е подменил спирките в съответната зона, която експлоатира. Този срок е и основният критерий, по който ще се избере фирма. Той сформира 45% от оценката на офертите. Другите два критерия са концесионна такса и инвестиционна програма.

Спирките ще бъдат подменяни по типови проекти, а ако все пак има предложение по индивидуален проект, той ще трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Елементите, които се поставят - кошчета, пейки, информационни знаци, навеси веднага стават собственост на общината. Павилионите също остават за кметството, но след прекратяване или изтичане на срока на договора. Инвеститорът ще е длъжен да застрахова и всички елементи. Общината е заложила още във всички будки да се продават билети, а там където няма будки, ще бъдат поставени автомати.

Срещу инвестицията си наемателите на спирките ще получат правото да поставят павилиони, в които ще се продават вестници и дребни пакетирани продукти, както и билети. Ще могат да ползват и правото да поставят рекламни елементи, като общината е заложила тя да ползва 5% от площта за реклама. Избраният кандидат ще може да отдава на трети лица павилионите, като разположението на будките е по схема към документацията.

Концесионерите ще трябва да внасят всяка година банкови гаранции за добро изпълнение, а ако не го направят, договорът им ще бъде прекратен. В случаите на частично неизпълнение на задълженията, незаконно строителство и забавяне на концесионното плащане, концесионерът дължи неустойка. Договорът ще се прекратява при трайно неизпълнение на задълженията по него.

Заради калпави закони държавата е изпуснала 1 млрд. лева от концесии

1 млрд. лева – толкова е пропуснала държавата от дадени коцесии заради липсата на качествени закони и подзаконови актове. Това е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София