Георги Георгиев на покрива на 22-о ДКЦ: Влизаме в крак с новото време

3622
Георги Георгиев на покрива на 22-о ДКЦ: Влизаме в крак с новото време
Снимка: Столична община

"Опитваме се да станем енергийно ефективни, по-ефективни, независими, особено с оглед огромните промени в цената на електрическата енергия, които водят до непоносимо увеличение на разходите на общинските здравни заведения". Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, разглеждайки слънчевите панели на покрива на 22-о ДКЦ, инсталирани по одобрена от общината програма.

Той съобщи, че вече една трета от консумацията на електрическа енергия на ДКЦ-то ще бъде покривана от тази фотоволтаична система и се поинтересува дали вече рентгенът се захранва с ток от нея.

Както обясни управителят на лечебното заведение д-р Лили Иванова, системата в момента работи и токът от нея се използва и в клиничната лаборатория, и за ежедневните нужди на кабинетите. "Когато има светлина работи, само в мъгливите дни или при бури не функционира", уточни тя. 

"Общо три са здравните заведения, в които в момента се изграждат такива системи и вие сте пионери, за което ви поздравяваме", каза председателят на СОС на управителя на ДКЦ-то.  Той изтъкна, че най-много му харесва, че инвестицията във фотоволтаичната система ще бъде възстановена в рамките на 4 до 5 години и похвали ръководството на лечебното заведение за финансовите резултати и справянето с предизвикателствата.

Георгиев изрази и готовност за подкрепа за бъдещи инвестиции, за да може да се използва цялото пространство, което ДКЦ-то има за последващ етап и да може повече от половината от консумацията на електрическа енергия да си я осигуряват сами. "Целта е да оптимизираме разходите и да влизаме в крак с новото време", подчерта той.

Председателят на здравната комисия д-р Антон Койчев отбеляза, че изграждането на тази система е част от системните усилия на общината да подпомага най- голямата мрежа от заведения за доболнична помощ в страната – софийските лечебни заведения с принципал Столична община. Той изтъкна, че над половин милион граждани на София годишно търсят помощта на тези лечебни заведения.

"Това тук е началото на една програма за енергийна независимост, относителна, разбира се", посочи той и уточни, че общо взето разходите за ток ще се редуцират с до 30 и над 30%, завършвайки програмата. "Така че този мандат можем да го оценим като много успешен и много иновативен", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com