ГЕРБ-СДС предлага Георги Георгиев за председател на СОС

13074
ГЕРБ-СДС предлага Георги Георгиев за председател на СОС
Снимка: СОС

Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси в СОС Георги Георгиев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на съвета. Това съобщи пред медиите независимият общински съветник Борис Бонев. Той трябва да заеме мястото на подалия оставка преди дни Елен Герджиков. Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че лично е поискал оставката на Герджиков, защото "не се справял". 

Докладът за избор на нов председател на Столичния общински съвет ще разгледа утре съветът като извънредна точка в дневния ред на заседанието. Вносители на доклада са зам.-председателите на СОС Иво Петров, Милка Христова, Борислав Иванов и Борислав Игнатов. В декларация на ДБ обаче се твърди, че техният заместник-председател, Борислав Игнатов, не е подписвал документа за вкарване на извънредна точка. 

Междувременно общински съветници от няколко групи, цитирани от различни издания, вече се изказаха негативно за кандидатурата на Георгиев. 

„Прозират зависимости и назначаването му е лоша новина за софиянци. То показва какви ще са приоритетите на управляващите до края на мандата и вместо решаването на проблемите на града управляващите ще бъдат ангажирани с партийна дисциплина, фалшив ПР и усвояване на средства” - коментира Борис Бонев.

Градските активисти от Спаси София припомнят, че г-н Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади, сред които искането за даване на допълнителни 5 млн. лв. общински средства към частния превозвач МТК. „Само за няколко дни работа, заедно с колегата Владислав Панев, успяхме да оборим тезите в доклада и да спестим милиони на столичани” - припомня независимият съветник Бонев. Той добавя и че Георги Георгиев бе вносител и на доклада за „златните етажерки” за книги на пл. Славейков за 300 000 лв. посред пандемия и финансова криза.

Още по-сериозни са съмненията за зависимости от Орлин Алексиев, който в публичното пространство е определян като ковчежника на ГЕРБ в София. Те се задълбочават и от факта, че именно Георги Георгиев наследи Орлин Алексиев на поста председател на комисията по финанси в СОС и затова се твърди, че е един от неговите аватари в Съвета. „За мен неговият кариерен ръст е необясним - той командори цялата група на ГЕРБ в София, въпреки че е нов съветник и уж от гражданската квота. Това подсказва, че влиянието му идва извън СОС, особено в ГЕРБ, където партийната лоялност е единственият критерий за кариерно развитие” - споделя мнението си Борис Бонев.

Очаквах повече от Бойко Борисов. Очаквах на тази сесия той да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова, за да можем да не чакаме две години да решаваме проблемите на софиянци, а да направим това от раз с нови избори. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на заседание на Столичния общински съвет.

„Ситуацията, която се случва днес, не е нова. Преди 10 г. имахме същия казус. Не мисля да се превръщам в защитник на Елен Герджиков, защото не съм го избирал, не съм го подкрепял и не съм гласувал за него. Най-малкото, защото той е представител на управляващите, а аз на опозицията. Ще трябва да сме внимателни и в квалификациите към всеки от нас, тъй като има една известна българска поговорка – „Падналият приятели няма“, заяви той.

Елен Герджиков напуска Столична община

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков изненадващо подаде оставка днес. Той е депозирал и оставка като общински...

„Но няма как да подминем факта, отчитайки начина, по който се управляваше Общинския съвет – формиране на дневния ред, питания и доклади на представители на опозицията, с начина, по който се подреждат заявки за изказвания, без значение електронната система, с начина, по който на миналата редовна сесия се промени балансът в една от комисиите“, изтъкна Паргов. Той уточни, че става дума за Комисията по архитектура и поясни, че тя е единствената, в която ГЕРБ-СДС нямат мнозинство. „Комисия, която има отношение към ключов проблем - този със застрояването. Ще обжалваме днес това решение. То противоречи с всички демократични принципи и с правилниците ни“, изтъкна председателят на БСП - София.

„Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се окопават в местната власт не само в София, но и в цялата страната – предвид предстоящите избори през 2023 г.“, заяви той.

„Групата на БСП има решение, като основна опозиционна сила в СОС, да не подкрепя каквито и да е решения, включително кадрови, на управляващите, както винаги сме правили“, каза още Калоян Паргов.

"Георги Георгиев е лицето на арогантността. Да, Георги Георгиев има качества и е готов да изпълни всички заръки на Бойко Борисов", коментира от своя страна Методи Лалов от ДБ.

"Ако някой умее да се самозабравя, то това е Георги Георгиев. Ако някой е гледал комисията за бюджет на СОС, той е видял поведението на Георгиев. Квалификациите и дипломките не са всичко, преди всичко стои правовата държава. Време е граждани да излезете пред общината, хиляди трябва да дойдат и е време и Георгиев и Фандъкова да си събират партакешите от общината", допълни Лалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София