ГЕРБ в София: Има епидемия от напуснали и това струва на столичани 1,4 млн. лева

5648
ГЕРБ в София: Има епидемия от напуснали и това струва на столичани 1,4 млн. лева
Снимка: БГНЕС

325 служители са освободени от Столична община и от районните администрации. Има епидемия от напуснали и това е струвало на софиянци 1 милион и 400 хиляди лева, заяви пред журналисти съветникът от ГЕРБ Георги Георгиев.

„Помните в предизборната кампания г-н Терзиев изрично обеща, че няма да има чистка, хората да бъдат спокойни за работата си. Резултатите обаче са по-различни от казаното“, посочи той. Още: Има ли чистка в Столична община и струва ли тя над 1 млн. лв. на данъкоплатците?

Официалните данни, качени в сайта на СОС по отговор на негов въпрос от зам.-кмета на Столична община Никола Лютов, сочат, че конкретно от Столична община са освободени 129 служители. От тях на 12 човека са прекратени трудовите договори, заради навършване на пенсионна възраст. С обезщетения са си тръгнали 20 души, а 18 – с предизвестия. Трима от тях сами са си дали предизвестията, едно е поискано от работодателя, две са заради съкращаване на длъжността. Трима са постъпили на държавна служба. Общо изплатените обезщетения са в размер на 727 880 лв. Още:  Зам.-кмет на София: Други общини готвят "дрийм тийм" от напуснали наши служители

„Това означава 10% от служителите на общината са освободени. Над 10% от служителите на районните администрации са освободени. Там имаме и кмет рекордьор. Районният кмет на Илинден, когото гражданите издирват три месеца, през които беше в отпуск, по болничен и прочие, е успял да уволни, да освободи – прощавайте, най-много хора: 20 души срещу 70 000 лева. Нека си представим какво означава това. Общо 1,4 милиона лева струва прищявката да трудоустроят кадрите на „Промяната“ в София. Всъщност „Промяната“ в София се превърна в Бюро по труда“, смята Георгиев.

По думите му действително кметът има право да работи със свой екип.

„Но ръководният екип, който е освободен, е 1% от общия списъчен състав. Всички останали са редови чиновници и експерти – главен специалист, юрисконсулт, старши счетоводител“, разказа още пред журналисти Георги Георгиев.

Според него 325 души са останали без работа, за да може на 325 души от „Промяната“ да им бъде намерена работа.

Получените от него данни сочат общо платени обезщетения от районните администрации на стойност 639 422 лв. и общо освободени служители от тях 199 на брой. От Столична община общо освободени са 129 и платени обезщетения от 727 880 лв.

Рекапитулацията показва общо освободени служители от Столична община и районните администрации 328 на брой и общо платени обезщетения 1 367 302 лева.

От ГЕРБ смятат, че с тези пари кметът би могъл да построи 30-40 детски площадки.

„Нали нямате съмнение, че 10% от служителите напускат доброволно, по своя воля!? Вместо да ви уволнят дисциплинарно, ви се предлага възможност по взаимно съгласие или по ваше желание. Срещу това се плащат от две до шест заплати. Най-притеснително е че извън ръководния състав са освободени хора, назначени преди ГЕРБ. Хора, които щяха да работят и да помагат и след това. Виждаме, че сега че няма кой да подготвя докладите, неграмотни и върнати доклади“, отбеляза Георгиев.  

В отговор на обвиненията зам.-кметът на Столична община Иван Василев обяви, че 128 служители са напуснали, като в общината има 1442 позиции, както и 66 за допълнителни дейности.

„128 служители са напуснали от встъпване в длъжност на новата администрация - т.е. 8,87% от общия брой членове на Столична община. От тези 128 служители 37 са си тръгнали заради постъпване на работа на друг служител, който е избран, 8 са на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани (всъщност са 12 – б.р.), 41 са освободени по взаимно съгласие (всъщност са 37 – б.р.), а 20 - по инициатива на работодателя срещу обезщетение, "за да избегнем манипулациите", заяви Иван Василев на брифинг.

Изплатените обезщетения са 727 хиляди лева. От тях 296 хил. лв. са за неизползван годишен отпуск, 212 хил. лв. са по закон за пенсиониране, а 137 хиляди лева е уговореното обезщетение в хипотезата инициатива на работодателя - тук става дума за изплатени по над 6000 лева на човек.

Василев призова да следим новия "дрийм тийм" и обществените поръчки".

"Следете някоя от другите общини какъв "дрийм тийм" ще направи от някои от служителите, които си тръгнаха от Столична община, и следете кои фирми ще започнат да печелят обществени поръчки в тези общини", призова той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com