Главният архитект на Елин Пелин: Общите устройствени планове са гръбнакът в планирането на територии с хоризонт 15-20 г.

4279
Главният архитект на Елин Пелин: Общите устройствени планове са гръбнакът в планирането на територии с хоризонт 15-20 г.
Снимка: община Елин Пелин

Общите устройствени планове са гръбнакът в планирането и развитието на територия в хоризонт 15-20 години , заяви главният архитект на община елин Пелин Борислав Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Той бе гост на сутрешното предаване на телевизията по повод организираната от община Елин Пелин областна конференция на тема „Общ устройствен план на община – механизъм за модерно управление на общинските територии“, която ще се проведе на 21 октомври.  

„Основният предмет и замисъл на конференцията е да бъдат обсъдени аспектите и проблемите при планирането и предлагането на общите устройствени планове“, посочи арх. Кръстев.

Акцент по време на конференцията ще бъде поставен върху механизмите, с който една община може да планира и развива своите територии.

Според арх. Кръстев основните предизвикателства пред модерното управление на общинските територии са използването на механизмите, които действащата нормативна уредба предоставя, и търсенето на нови, за да бъдат тези територии добре планирани и управлявани в по-сериозен хоризонт от време. А също така, чрез заложените в тези планове параметри, да се прогнозира и осъществи дълготрайно и устойчиво развитие на общините и на проблемни части от тях.

"Вчера в приемно време при мен дойдоха доста хора, които имат интерес към закупуване на терени в територията на общината. Освен местоположението на града, едно от нещата, които ги привлича, е именно градската среда. Общината доста години инвестира изключително много в средата на живот", уточни главният архитект на Елин Пелин. 

По думите му Елин Пелин е една от общините с най-висок брой разрешения за строеж, като преди години преимуществено са били издавани разрешения за строеж за нежилищни имоти.

Той посочи, че след Ковид вълната броят на разрешенията за жилищни сгради се е увеличил значително.

На въпроса дали амбицията му е повече хора да изберат Елин Пелин за място, където да живеят, главният архитект отговори, че това е амбицията на ръководството на общината и на целия екип.

„И виждаме, че това нещо се оценява от нашите съграждани и от тези, които тепърва предпочитат общината за свой дом. По данни на НСИ община Елин Пелин е една от петте общини в страната с положителен демографски прираст за последните 10 години", допълни Кръстев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 г. от Освобождението си

Нова карта: Родители на деца до 2 години ще пътуват за 10 лв. в София

Ето кога в Елин Пелин ще се проведе фестивалът "На хоро при шопите"

Незаконно сметище става паркинг за иззети коли от СДВР (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София