Главният архитект на София: Реституираните имоти са тиктакаща бомба

1335
Главният архитект на София: Реституираните имоти са тиктакаща бомба

Реституираните имоти са една бомба, която тиктака във всички комплекси. Това каза пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков, след като направи отчет на работата си.

„В „Младост“ беше най-широко експонирана, но я има и в „Левски“, „Мусагеница“, „Дружба“, „Обеля“. Тези комплекси са изградени през 70-те и 80-те години на миналия век по начина, по който се проектираха комплексите на модернизма и пред тези сгради в момента има възстановени имоти и трябва да намерим баланса между частната собственост на реституираните имоти и собствениците, които живеят в жилищните блокове. Този баланс може да бъде постигнат единствено с изработването на тези планове, които представляват един вид граждански договор между двете страни. Да намерим формулата не да противопоставяме двете страни, а да намерим разумния баланс. Именно в тази посока работихме, за да можем да дефинираме конкретни проблеми по отношение на тези имоти, които са възстановени“, обясни главният архитект на София. По думите му не цялата реституция в комплексите е извършена с измами или престъпни сделки.

Община Каварна спечели дело срещу държавата, разкрива 40 работни места

Община Каварна спечели дело срещу държавата за собствеността на два имота на брега на морето под нос Чиракман, съобщиха от Окръжния съд...

„Законодателят беше предвидил механизми за възстановяване на земя в комплексите. Тази реституция беше проведена, но желанието на нас и на ръководството в лицето на Йорданка Фандъкова, е в крайна сметка да има приключване на този процес на възстановяване на земеделска земя. Проблемът трябва да бъде решен със законодателни мерки“, допълни той.

Според него възстановяването на бившите ниви в реални граници е създало проблем, защото не е била отчетена тяхната придадена стойност – една бивша нива, която е била с характеристика на земеделска земя, се връща в урбанизирана територия, където има изградени инфраструктура, довеждащи връзки, градски транспорт.

„Липсата на точно това отчитане, на придадената им стойност, създаде тези проблеми. Имотите се възстановиха като земеделски, в момента се намират в комплексите и след изработване на подробните устройствени планове, за част от тях е предвидено застрояване, част от тях са предвидени за озеленяване. За тези, които попадат в терени за озеленяване, трябва да проведем процедури по отчуждаване. Предвидените за застрояване, виждате какви протести провокират в гражданите. Считам, че мораториумът като мярка е едно отлагане на проблемите във времето“, посочи Здравков, цитиран от Фокус.

Според него той е заравяне на проблема в пясъка. „Когато наложим мораториум ще си решим проблема на нашето управление в следващите 2-3 години, но след това отново ще оставим този горещ картоф на следващите. Мнението ми е, че трябва да си решаваме проблемите, за да може да се излиза от ситуацията с решение, а не със слагане всичко на трупчета“, каза още главният архитект на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София