Голяма част от София се чисти от фирми, избрани без търг

19874
Голяма част от София се чисти от фирми, избрани без търг
Снимка: БГНЕС

От началото на март половин София се чисти от фирми, които общината е избрала без търг, а чрез директно договаряне. Това става ясно от документацията, публикувана на портала на Агенцията за обществени поръчки.

Столицата е разделена общо на 24 административни района, а обект на директното договаряне са били 15 от тях, групирани в пет зони. В края на февруари 2015 г., заместник-кметът по чистота на София Мария Бояджийска утвърждава Доклад за проведена процедура "договаряне без обявление" с участниците: "Титан София Център", "Титан София Изток", "АЕС-Х-РТК", "АЕС-Х-БАТ ПЕЛ".

Общината сключва договори с четирите консорциума за почистване на съответните райони, както следва: "Титан София Център" отговаря за "Средец", "Лозенец", "Студентски" – първа зона, както и районите "Възраждане", "Оборище" и "Триадица"-център – седма зона; "Титан София Изток" поема "Искър", "Панчарево", "Кремиковци" – втора зона; "АЕС-Х-РТК" ще чисти районите "Банкя", "Връбница", "Нови Искър" – пета зона; "АЕС-Х-БАТ ПЕЛ" ще се грижи за  районите "Илинден", "Надежда", "Сердика" – четвърта зона.

Избраните фирми трябва да осигурят събиране и транспортиране на отпадъците от контейнерите за смет, поддръжка и подмяна на съдовете за битови отпадъци, механично почистване на пътни платна, ръчно почистване на междублоковите пространства, миене на пътните платна през летния сезон, снегопочистване на уличните платна и тротоарите през зимния сезон, почистване на пътните знаци и други, информира БГНЕС.

От сключените договори става ясно, че общината ще плаща всеки месец по 2 940 000 лв. с ДДС, на избраните без конкурс компании. Консорциумът "Титан София Център", представляван от Ивайло Даковски, ще получава на месец 670 000 лв., с ДДС, за почистването на районите "Средец", "Лозенец", "Студентски" и още по 450 000 лв., с ДДС, за почистването на районите "Възраждане", "Оборище" и "Триадица". Консорциумът "Титан София Изток", представляван от Васил Драгомиров, ще получава месечно по 650 000 лв., с ДДС, за почистване на районите "Искър", "Панчарево", "Кремиковци". Консорциумът "АЕС-Х-РТК", представляван от Николай Илиев, ще получава по 620 000 лв., с ДДС, всеки месец за почистване на районите "Банкя", "Връбница", "Нови Искър". Консорциумът "АЕС-Х-БАТПЕЛ", представляван отново от Николай Илиев, ще получава всеки месец по 550 000 лв., с ДДС, за почистване на районите "Илинден", "Надежда", "Сердика".

Общината и изпълнителите оставят в сила цените за услуги, които са били договорени през 2010 г.

Формално петте контракта с четирите консорциума са сключени със срок на действие "до сключване на договор, в резултат на проведена по съответния ред процедура". Кога такава процедура ще бъде успешно завършена е трудно да се прогнозира. 

Историята за това, как общината стига до "прякото" договаряне с определени фирми започва още през февруари 2014 г., когато със заповед на кмета Йорданка Фандъкова стартира обществена поръчка за избор на почистващи фирми в петте зони. Поръчката е повече от атрактивна, защото е със срок на изпълнение от пет години.

Процедурата незабавно е обжалвана от четири фирми – "Джи Ен Ти", "ЛИЕЛ Констракшън", "Комунална Техника" и "АЛДЕС". По-късно в Комисията за защита на конкуренцията постъпва и пета жалба, този път от "Ди Ес Ес Строй". Общото между фирмите, които обжалват процедурата на Фандъкова, са, че те имат "малки" договори за почистване и поддържане на зелени площи и междублокови пространства в различни столични райони, една от тях почиства част от софийските трамваи, а друга има договор за чистота в Перник.

След като коригира документацията, Столичната община открива нова процедура. Срещу нейното провеждане обаче отново е внесена жалба, този път от "Ем Ти Ай Консултинг". Междувременно общината удължава договорите за почистване на София, сключени през август 2010 г. с нов срок на изпълнение - 1 март 2015 г.

Почти всички снегопочистващи фирми в София са глобени

На почти всички, които почистват София от снега, са наложени санкции. Най-сериозни санкции са наложени на фирмите, която поддържа пътя ...

След поредицата жалби и решения на антимонополния орган и на Върховния административен съд, в крайна сметка ръководената от Фандъкова общинска администрация решава, че ще изпрати покани до четирите консорциума за пряко договаряне.

От общината обясняват решението си с невъзможността за приключване в срок на процедурата по избор на изпълнители на база търг, с предложена "най-ниска цена", каквото е било първоначалното задание през 2014 г. Другият мотив на СО е, че е съществувала опасност половин София да остане без сметопочистване от 1 март 2015 г., както и пред фирми, които да почистват улиците при снеговалеж.

Според разпоредбите е нужен и тримесечен срок, в които фирмите, които биха спечелили конкурсите, да осъществят "технологична мобилизация", т.е. да направят анализ на състоянието на контейнерите за отпадъци, да изготвят графици за работа на машините и т.н.

За да не бъдат уязвими, от Общинската администрация се сдобива и със Становище за осъществен предварителен контрол, подписано от главния секретар на Агенцията за обществени поръчки. В него се посочва, че забавянето на избора на фирми, които да почистват половин София не е по вина на възложителя, т.е. на Столична община, както и че изборът на процедурата за директно договаряне с четирите почистващите консорциума е законосъобразно.

Впоследствие от Столичната община отговориха, че конкурсът за избор на почистващи фирми на София още не е приключил.

София е готова да се справи с 4 големи снеговалежа до края на 2014 г.

София може да се справи с 4 големи снеговалежа до края на годината. За целта са предвидени 4 млн. лв. Това стана ясно при проверка за г...

В съобщението се допълва: "Стартиралата на 27.06.2014 г. открита процедура за избор на изпълнител за събиране, транспортиране на отпадъци и почистване на територията на Столична община все още не е приключила. Това е повторно обявяване на процедурата, след като първото решение за откриване на процедурата от 27.02.2014 г. беше отменено от КЗК.

Втората процедура също мина през процедура на обжалване, като КЗК и ВАС се произнесоха в полза на възложителя – Столична община. Това обаче доведе до значително забавяне в сроковете за провеждане на процедурата. Офертите за процедурата бяха подадени през декември 2014 г.".

Подадени са 18 оферти за 7 обособени позиции. "Това предполага голям обем от документация, която изисква технологично време за изчитане, проверка и оценка", уточняват още общинските власти.

"Пет от договорите с почистващи фирми, сключени през 2010 г., изтичаха на 1 март 2015 г. За да осигури всекидневното почистване на София и с оглед на факта, че откритата процедура все още не е приключила, на 20 февруари 2015 г., Столична община обяви процедура на договаряне без обявление на основание чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП.

"Този тип процедури преминават през предварителен контрол от Агенция по обществените поръчки, която се произнася за законосъобразността с оглед на представените мотиви. На 23.02.2015 г. АОП дава становище, че изборът на процедура е законосъобразен. Сключените договори са за срок до приключване на откритата процедура за избор на изпълнител", отбелязват от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София