X
 
 

Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?

1073 0
photo of Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?
Снимка: Elena Chochkova
Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили и опасни дървета, е прекомерна по мащаб и е незаконосъобразна. Такава позиция изказаха "За да остане природа в България“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Те уточниха, че "при всички положения сигурността на гражданите е от първостепенно значение и в този смисъл напълно подкрепяме премахването на опасните дървета, но след приемането на ясни критерии и спазването им".

Двете неправителствени организации твърдят, че след проверка на място са установили, че маркирани за сеч и кастрене са общо 844 дървета само в периметъра между булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов" и басейна "Мария Луиза", макар оповестените от общината дървета за отсичане официално да са 489. Само малка част от дърветата (110) са маркирани за обезопасяване чрез кастрене, а останалите 734 дървета се предвижда да бъдат отсечени, макар че сред тях има множество дървета, които също могат да се обезопасят чрез кастрене или са разположени далеч от алеите и са важни за птиците и другите обитатели на парка.

Ускоряват санитарната сеч на гори в Южна България

Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни ра...

Освен разминаването между оповестени и реално маркирани за сеч и кастрене дървета, са установени и някои сериозни нарушения, свързани с планираните сечи, казват природозащитниците. Изготвената инвентаризация, на базата на която са планирани сечите, е по съществото си за стопанско ползване и като документ е незаконосъобразна и не отговаря на функциите на парка, смятат НПО-тата. В Закона за горите изрично е упоменато, че същият не се прилага в урбанизирани територии, а Борисовата градина се намира в такава територия, припомнят природозащитниците.

"По начина, по който е изготвена, инвентаризацията не е функционална за идентифициране на сухите, гнили и опасни дървета, които следва да бъдат премахнати. Разработените за тази цел критерии са напълно ефективни. Не по-малко тревожен е фактът, че въпреки че в Закона за биологичното разнообразие действа на територията на цялата страна, включително в урбанизираните територии, не е направена инвентаризация на фауната на лесопарка, включително птиците, и определяне на важните за биоразнообразието елементи на гората", гласи заключението на природозащитниците.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално