X
 
 

Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?

1063 0
photo of Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?
Снимка: Elena Chochkova
Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили и опасни дървета, е прекомерна по мащаб и е незаконосъобразна. Такава позиция изказаха "За да остане природа в България“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Те уточниха, че "при всички положения сигурността на гражданите е от първостепенно значение и в този смисъл напълно подкрепяме премахването на опасните дървета, но след приемането на ясни критерии и спазването им".

Двете неправителствени организации твърдят, че след проверка на място са установили, че маркирани за сеч и кастрене са общо 844 дървета само в периметъра между булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов" и басейна "Мария Луиза", макар оповестените от общината дървета за отсичане официално да са 489. Само малка част от дърветата (110) са маркирани за обезопасяване чрез кастрене, а останалите 734 дървета се предвижда да бъдат отсечени, макар че сред тях има множество дървета, които също могат да се обезопасят чрез кастрене или са разположени далеч от алеите и са важни за птиците и другите обитатели на парка.

Ускоряват санитарната сеч на гори в Южна България

Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни ра...

Освен разминаването между оповестени и реално маркирани за сеч и кастрене дървета, са установени и някои сериозни нарушения, свързани с планираните сечи, казват природозащитниците. Изготвената инвентаризация, на базата на която са планирани сечите, е по съществото си за стопанско ползване и като документ е незаконосъобразна и не отговаря на функциите на парка, смятат НПО-тата. В Закона за горите изрично е упоменато, че същият не се прилага в урбанизирани територии, а Борисовата градина се намира в такава територия, припомнят природозащитниците.

"По начина, по който е изготвена, инвентаризацията не е функционална за идентифициране на сухите, гнили и опасни дървета, които следва да бъдат премахнати. Разработените за тази цел критерии са напълно ефективни. Не по-малко тревожен е фактът, че въпреки че в Закона за биологичното разнообразие действа на територията на цялата страна, включително в урбанизираните територии, не е направена инвентаризация на фауната на лесопарка, включително птиците, и определяне на важните за биоразнообразието елементи на гората", гласи заключението на природозащитниците.

И предишното, и сегашното правителство мълчат за схемите на скандален горски директор

Скрита камера показа сериозни подозрения корупционна схема с участието на новия стар директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
ТИР с домати катастрофира в Кресненското...

Камион, натоварен с домати, се разби на ГП Е-79, двама души са пострадали, предаде БГНЕС.  Сигналът за произшествието е подаден в...