Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?

1470
Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?
Снимка: Elena Chochkova

Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили и опасни дървета, е прекомерна по мащаб и е незаконосъобразна. Такава позиция изказаха "За да остане природа в България“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Те уточниха, че "при всички положения сигурността на гражданите е от първостепенно значение и в този смисъл напълно подкрепяме премахването на опасните дървета, но след приемането на ясни критерии и спазването им".

Двете неправителствени организации твърдят, че след проверка на място са установили, че маркирани за сеч и кастрене са общо 844 дървета само в периметъра между булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов" и басейна "Мария Луиза", макар оповестените от общината дървета за отсичане официално да са 489. Само малка част от дърветата (110) са маркирани за обезопасяване чрез кастрене, а останалите 734 дървета се предвижда да бъдат отсечени, макар че сред тях има множество дървета, които също могат да се обезопасят чрез кастрене или са разположени далеч от алеите и са важни за птиците и другите обитатели на парка.

Ускоряват санитарната сеч на гори в Южна България

Министерството на земеделието, храните и горите възнамерява да разшири санитарната сеч заради растяща болест по дърветата в различни ра...

Освен разминаването между оповестени и реално маркирани за сеч и кастрене дървета, са установени и някои сериозни нарушения, свързани с планираните сечи, казват природозащитниците. Изготвената инвентаризация, на базата на която са планирани сечите, е по съществото си за стопанско ползване и като документ е незаконосъобразна и не отговаря на функциите на парка, смятат НПО-тата. В Закона за горите изрично е упоменато, че същият не се прилага в урбанизирани територии, а Борисовата градина се намира в такава територия, припомнят природозащитниците.

"По начина, по който е изготвена, инвентаризацията не е функционална за идентифициране на сухите, гнили и опасни дървета, които следва да бъдат премахнати. Разработените за тази цел критерии са напълно ефективни. Не по-малко тревожен е фактът, че въпреки че в Закона за биологичното разнообразие действа на територията на цялата страна, включително в урбанизираните територии, не е направена инвентаризация на фауната на лесопарка, включително птиците, и определяне на важните за биоразнообразието елементи на гората", гласи заключението на природозащитниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София