Готви ли Столична община диктат чрез наредба по отношение на рекламата в София?

2243
Готви ли Столична община диктат чрез наредба по отношение на рекламата в София?
Снимка: БГНЕС

Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи на Столична община, чийто период на консултация изтича на 11 май тази година, вече предизвикват недоволство и обвинения към рекламния бранш, че действа през общинските власти, за да елиминира конкуренция.

Става въпрос за промени в параграф 65 от Преходните и заключителни разпоредби на наредбата, както и параграф 42, чл. 68, ал. 1. Конкретният текст на параграф 65 гласи: "Не се допуска повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект". А в чл. 68, ал 1 се създава нова точка (3), в която пише следното: "... повече от 20% реклама върху прозорците и витража на търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект".

Издателите на "Прас-прес" искат 3 билборда от Борисов

Издателите на вестник "Прас-Прес" официално поискаха от премиера Бойко Борисов да им предостави безплатно три билборда, след като той щ...

В сигнал до Actualno.com собственици на търговски обекти коментират, че промените са "грубо посегателство върху бизнеса и облика на десетки хиляди търговски обекти, както на големи, вкл. международни компании, така и на представители на средния и малкия фамилен бизнес". Представителите на търговския бизнес са категорични, че органичението е по предложение на фирми, които стопанисват билбордове и искат по законов начин да пренасочат парични потоци към себе си. В подкрепа на това твърдение е цитирано предложение за промяна на параграф 53, съгласно което не може да се поставят билбордове в частни терени, ако са по-близо от 60 метра един от друг, а в някои специфични случаи – 80 или 100 метра.

"Неслучайно, след като бяха раздадени последните пакети с общински места за билбордове за срок от 10 години, сега се предлага в наредбата срокът на разрешителните занапред да бъде намален на 5 години (параграф 26)", оплакват се собствениците.

Освен билбордовете, проблемни за бизнеса се оказват и промени за т.нар. фирмени тотеми и LED екраните в София. Фирмените тотеми не може да са по-големи от 6 кв. метра т.е. двойно по-малко от стандартен билборд (параграф 39, чл. 55), а на LED екрани на открито не може да се излъчва видео и/или анимация, мигащи или движещи се светлини - само статични картини (параграф 10). Не може да има и озвучаване на такъв тип реклама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com