Хронология на празните обещания: Йорданка Фандъкова и детските градини

4941
Хронология на празните обещания: Йорданка Фандъкова и детските градини
Снимка: Getty Images

Йорданка Фандъкова, 2018: „Вярвам, че до 2 години за всяко едно дете над 3-годишна възраст в София ще има място в детска градина, която да е максимално близо до мястото му на живеене“.

Йорданка Фандъкова, 2020: „В следващите три години ще може да осигурим места не само за 4-годишните, но и за всички деца от 3 до 6 години“.

Фандъкова каза колко украински деца са тръгнали на училище

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде подробни данни пред БНТ за това как Столична община помага на украинските бежанци и на техните ...

Йорданка Фандъкова, 2021: „Около 2000 са 3-4 годишните деца в София, за които няма място в детските градини и за които се опитваме да напреднем най-много“.

Какво се случва сега, през 2022 г.? Над 10 200 деца останаха неприети в детските градини и яслите в столицата за учебната 22/23 г., а само 2900 от тях ще могат да се доредят на второ класиране. Тоест – има реален недостиг от близо 7400 места въпреки гръмките обещания на столичния кмет през годините за строеж на нови детски заведения и разширяване на настоящите.

Фандъкова и този път побърза да успокои, че в момента се строят 20 нови сгради, а 14 от тях трябва да бъдат завършени до края на тази година и да се открият нови 1000 места за градинските, както и 500 за яслените групи. След като обаче няколко пъти си потъпквал обещанията си, е трудно да ти повярват.

Няма да е изненада, ако родителите излязат отново на масови протести в столицата, както се случи през май миналата година. Вероятно вече са отчаяни от празните думи и ще настояват за реални действия на общината. Всъщност през 2020 Фандъкова се заяде именно с тях и каза, че причината за недостига на места била прокарана промяна по искане на родителски организации за намаляване на броя на децата в група.

Тогава Фандъкова съобщи и за грандиозен план за 67 нови детски градини в София до 2023 г. Какво обаче показва справка в Националния статистически институт (НСИ) за учебната 2021/2022? Детските градини на територията на столицата са 282 - или само с 5 повече в сравнение с 2017/2018. Нови заведения се откриват, но не с желаното темпо, а и доста се закриват. В страната градините са общо 1817 – включително държавни, общински и частни.

Проучване: Липсата на места в детските градини се отразява зле на жените

Социологическо изследване показва отражението на липса на места в общинските ясли и детски градини в София върху живота на жените. "Из...

С яслите положението не е по-добро заради наредба, която гласи, че децата там трябва да се гледат от медицински сестри. Недостигът на персонал най-вероятно ще доведе до закриване на групи и така проблемите ще се задълбочат още повече. Според НСИ детските ясли и яслените групи в детските градини са 833 в страната и 198 в София-град (към 31 декември 2021 г.).

Йорданка Фандъкова заяви пред bTV вчера, че недостигът в групата от 3 до 6 г. е за 1500 места, които щели да бъдат „приоритет“.

Освен всичко останало – тя още от миналата година опитва да прехвърли топката от Столична община към държавата, настоявайки за по-големи компенсации на родителите, чиито деца остават неприети в детски градини. По заповед на МОН – от 1 април средният размер на тази помощ за едно дете е 372 лева, а преди това беше 291 лв. Това обаче съвсем не е достатъчно, тъй като държавата дава 650 лв. месечно за дете в общинските градини, а същата е сумата, която е нужна за записване в целодневна група в частна градина.

Водеща роля тук обаче има не МОН, а общината. Още през 2021 Фандъкова заяви, че е разпоредила на зам.-кмета по образованието Мирослав Боршош да разработи промени в Наредбата за компенсации на неприети в градина деца между 3 и 6 г. Той внесе предложенията, „за да се улеснят родителите“, но от Столична община не направиха по-ключовото – не предложиха промени на 6-те критерия пред родителите за получаване на компенсацията.

Миналата година родителите на едва 3600 деца от общо 10 000, останали неприети в градина, изпълниха изискванията.

Отпускат финансова помощ за семейства, чиито деца не са приети в детска градина

Държавата ще разпредели допълнителни финансови средства за семейства, чиито деца не са успели да влязат в детски гадини. Това заяви на ...

Една от точките гласи, че детето трябва да е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина (или училище) или в самостоятелна целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище - за да се класират родителите му за компенсация. Ако детето е в задължителна предучилищна възраст, то частната институция, в която е записано, не трябва да е включена в системата на държавно финансиране. Освен това родителите не трябва да получават подпомагане от държавния бюджет или оперативни програми за същите дейности на друго основание.

Тези текстове все още остават непроменени, а десетките подусловия продължават да възпрепятстват родителите. В държавния бюджет тази година са предвидени 13 млн. лв. за компенсации за неприети в градини и ясли деца. Кабинетът отдели и 70 млн. лв. за изграждане на нови детски заведения и разширяване на вече работещите в цялата страна.

И така, майките и бащите на 10 261 деца ще чакат с нетърпение второто класиране в София на 28 май. Значително по-голяма част от тях ще останат разочаровани. И ще се надяват на нови обещания, които реално да се изпълняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София