X
 
 
 

И Сметната палата каза, че по-скъпият билет за градски транспорт в София е необоснован

964 1
photo of И Сметната палата каза, че по-скъпият билет за градски транспорт в София е необоснован
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Още една институция изрази основателно съмнение срещу цената от 1,60 лева за еднократно пътуване в градския транспорт в София. След като на първа инстанция съдът постанови, че няма мотиви за увеличението, сега одит на Сметната палата показа, че също няма мотиви за поскъпването.

От одита на финансовото управление на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. става ясно, че предложението на директора на ЦГМ (тогава Симеон Арнаудов, който по-късно беше уволнен заради скандал с ремонт на спирки на градския транспорт) за увеличение на цената билета на 1,60 лв. не съдържа информация за механизма, по който е определена предложената по-висока цена. Не е посочен и анализ на ефекта от предложената мярка.

Ромска наглост в трамвая: Ние сме турци, нали знаете историята (ВИДЕО)

"Това, което казва Сметната палата, не е, че няма обосновка за цената на билета, а че механизмът за образуването не е достатъчно експлицитен", коментира настоящият директор на ЦГМ Христиан Петров пред в. "Сега". Той обясни, че записаното в предложението на бившето ръководство приходите на дружеството да се увеличат с 15 млн. лв. след промяната на цената вече е факт. Те са дошли от продажбата на абонаментни карти. Въпреки това предстои да видим дали решението на съда от първа инстанция за незаконната цена ще бъде потвърдено и на втора.

Друго нарушение, което е открила Сметната палата, е, че в дружеството съществува порочната практика да се избират директори на ЦГМ, без да се спазва общинската наредба за публичен подбор на шефове на общинските дружества, "тъй като решението на СОС за откриване на подбора не съдържа бизнес задача в съответствие със стратегия за развитие на дружеството и критериите за подбор не отговарят на нормативните изисквания".

Всевъзможни пропуски и нарушения са открити и при възлагането на обществени поръчки и изпълнението на сключените договори на дружеството. Например при една поръчка е допусната промяна в първоначално обявените условия и така е сключен договор с участник, който не отговаря на посочените изисквания. Сключването на договор, без да са представени всички необходими документи от избрания за изпълнител участник, е един от най-фрапиращите примери за нарушение от страна на ЦГМ.

Автобусни линии в София 

Както и в София, в Атина водят битка за цената на градския транспорт, но по-жестоко

Днес Столичният общински съвет ще решава дали да одобри предложението на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев да бъде удължен договорът с частния транспортен оператор "Карат С", който обслужва автобусните линии 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 23, 204 и 306. Причината е, че "Столичен автотранспорт" очаква доставка на 120 нови возила, за да може да поеме управлението на линиите от частника. Договорът за някои от тях с "Карат С" изтече през март, но тъй като според Крусев за доставката на нови автобуси за общинската фирма ще се чака 9 месеца, "Карат С" трябва да продължи да обслужва линиите.

Редактор:

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Фъндъкова, не бой се ВАС или който е там съд ще го отхвърли. Както стана с винетките. Щом е за прецакване на населението
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Манол Пейков: Иван Вазов би се зарадвал на тази кампания

Появата на „Под игото“ на шльокавица породи мног...