Иван Таков: Държавата да придобие "Топлофикация", но срещу ясни гаранции за софиянци

5974
Иван Таков: Държавата да придобие "Топлофикация", но срещу ясни гаранции за софиянци
Снимка: Иван Таков

Искането на държавата да придобие "Топлофикация - София" има резон само при ясни и категорични гаранции за софиянци на поносима цена. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Иван Таков.

Припомняме, че в "Студио Actualno" - Грети Стефанова, общински съветник в Столичния общински съвет и учредител на ДСБ от "Демократична България" съобщи, че енергийният министър Росен Христов е настоял за бързото прехвърляне на собствеността на "Топлофикация София" от Столична община в ръцете на държавата. Имало и готов купувач, който да припознае дълга и да вдигне дружеството. Задълженията на "Топлофикация" основно към Български енергиен холдинг и "Булгаргаз" в момента надхвърлят 1,3 млрд. лв., а до края на годината може да бъдат натрупани още над 500 млн. лв., ако се запазят високите цени на газа.

"Необходими са ясни и категорични гаранции, че няма да има прекъсване на топлоподаването и всичките над 450 000 абоната на "Топлофикация" в София няма да бъдат поставени в риск да останат на студено“, заяви Таков.

Друго много важно условие според него е да не се позволява на потенциален външен инвеститор да избива инвестицията си през увеличение на сметките за парно и топла вода на столичани. „Третото ни условие е да получим неотменима гаранция от държавата, че "Топлофикация" ще остане публично дружество. Тоест, ще бъде държавно, а няма да бъде приватизирано, продадено или концесионирано“, каза Таков

По думите му основната вина за сегашното състояние на дружеството носят „лично кметът Фандъкова и управляващите Столична община от ГЕРБ с техните присъдружни партии през последните 15 години“. „Свидетели сме на цялата история на прогресивно натрупалите се задължения през годините. И всичко това заради съпротивата на управляващите от ГЕРБ "Топлофикация" да бъде модернизирана. Към това трябва да прибавим и недоброто управление на "Топлофикация" през годините, както и липсата на контрол от страна на управляващите в дружеството", добави той.

Таков отбеляза също, че допълнителен фактор за изключително тежкото състояние на общинското дружество е и повишаването на цената на газа в пъти през последната година. "Комбинацията от тези два фактора към момента поставя под въпрос самото съществуване на "Топлофикация" като общинско дружество. Съвсем очевидно е, че то не може да продължава да работи по този начин. Хубавото е, че най-накрая имаме изготвен и одобрен от СОС план за модернизация на дружеството. Нашите опасения обаче са, че Столична община няма ресурса и времето, за да я извърши сама", коментира още председателят на БСП - София.

ОЩЕ: Председателят на СОС иска договор между "Топлофикация София" и "Булгаргаз" за зимата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София