Кармену Вела: София се радва на естествено пречистена питейна вода

5955
Кармену Вела: София се радва на естествено пречистена питейна вода
Снимка: Thinkstock

Българската столица се радва на преимуществото да има естествено пречистена питейна вода, заяви европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела във видео обръщение, по време на откриването на форума “Икономика за жива планета”. Събитието e организирано от международната природозащитна организация WWF, в партньорство с Европейската комисия, ЮНЕСКО, Организация за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Комисар Вела изтъкна, че 2 милиона души от София и района се радват на чиста питейна вода от защитените местности в Рила и Витоша. По думите му, това е един от добрите примери за устойчиво ползване на екосистемни услуги, които България би трябвало да сподели.

Комисар Вела обърна специално внимание на инициативата „За Балкана и хората“, изпълнявана от български организации, която показва как да се насърчават местните продукти, като се работи с фермерите и с бизнесите.

Той посочи, че до 2030 година преходът към кръгова икономика би могъл да осигури над два милиона нови работни места в Европа. Не забравяйте еврофондовете – призова Вела. В рамките на Хоризонт 2020 са предвидени 650 милиона евро за проекти, насочени към кръгова икономика, а към тях се прибавят няколко милиарда от регионалните фондове, достъпни за страните членки за да преминат към рециклиране на отпадъците, добави представителят на Европейската комисия.

Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България заяви, че опазването на околната среда, на здрави и функциониращи екосистеми, овладяването на промените в климата са едни от ключовите решения за гарантиране на устойчивите ни икономики и добрите условия на живот за нас и поколенията след нас.

Центърът на София остава без топла вода

От днес до 16 юни спира топлата вода на абонатите, снабдявани от ТЕЦ „София”, съобщиха от дружеството. Без топла вода ще с...

"Сега е моментът за действие. Различията в света са привидно големи, но споделеният стремеж за устойчиво развитие може да ни обедини по нов начин и да тласне света напред", каза Кавръкова.

Според нея много от възможностите за глобална промяна идват от локални и регионални инициативи, често от държави несвикнали с позицията на лидер, каквато е България. Затова днес трябва да преосмислим ролята си и да удвоим енергията и инициативата си, да търсим партньорства и да бъдем в основата и в челото на промяната такава, каквато я искаме, като държава, общество, граждани на ЕС и човешки същества, които искат да живеят в по-добър свят от днешния.

Консервационният директор на WWF Деон Нел подчерта в изказването си, че човечеството се намира в изключително ключов момент и до 2050 година трябва да стабилизира климата, населението и биосферата.

Нел цитира данни от доклада на WWF „За жива планета“, според които ако негативните тенденции продължат, до 2020 година популациите на диви животни ще намалеят с две трети спрямо 1970 година. Ако не действаме решително, през 2030 година ще достигнем много опасна зона, подчерта Деон Нел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София