Клиентите с рекордно висока оценка за услугите на "Софийска вода" през 2022 г.

1275
Клиентите с рекордно висока оценка за услугите на "Софийска вода" през 2022 г.
Снимка: Actulno.com

92% от потребителите в София са доволни от ВиК услугите през 2022 г., показва социологическо проучване на агенция Алфа Рисърч. Това е с два процента ръст спрямо оценката за услугите на "Софийска вода" през 2021 г. и с 5% повече от 2019 г.

"Софийска вода" и мажоритарният ѝ собственик "Веолия" се нареждат на първо място по обща удовлетвореност на клиентите сред останалите доставчици на комунални услуги в столицата, което ги прави и водещи в ютилити сектора в страната.

Трите най-важни показателя за клиентите остават качество на водата, цената на услугите и строително-ремонтните дейности. В трите направления потребителите дават по-високи оценки в сравнение с минали периоди.

Най-сериозен ръст има в отношението и доверието към питейната вода. 85% от интервюираните дават положителна оценка за качеството ѝ през 2022, което е с 5% повече от 2021 г. Все по-голям става и броят на столичани, които избират да пият чешмяна вода. Ежедневно я консумират 57% от потребителите, а за още 25% тя е редовен избор. Питейната вода в София е подходяща за всекидневна употреба дори и за бебета.

В допълнение - 96% от запитаните потвърждават, че не са имали проблем с качеството на водата в дома си.

80% от участниците в проучването отбелязват, че през последната година не са имали проблеми с водоснабдяването. Това е 16-процентов ръст спрямо миналата година, което показва устойчивост и надеждност на услугите. 84% от клиентите също не срещат проблеми и с канализационните услуги.

Все повече клиенти избират да подават и самоотчети. Тенденцията се повиши рязко по време на COVID пандемията през изминалите две години. През 2022 г. 31% от респондентите избират да подават сами данните от водомерите си всеки месец. Процентът на избралите дистанционно отчитане също нараства - с 3%, а цялостната удовлетвореност от отчитането на водомерите е 93%. Това се дължи и на новите възможности за самоотчет, които “Софийска вода”, част от "Веолия", осигури чрез сайта и мобилното си приложение.

Концесионерът на столичната ВиК мрежа иска удължаване на договора, обещава над 600 млн. лв. инвестиции

"Софийска вода" и мажоритарният ѝ собственик "Веолия" (Veolia) кандидатстват за удължаване на концесионния договор със Столична община ...

Все повече потребители залагат на дигиталните услуги, предоставяни от “Софийска вода”. Например 48% от запитаните използват електронна фактура, което е с 16% повече от предходната 2021 г.  Все по-високо клиентите оценяват качеството на обслужването и одобряват комуникацията с тях, отчитат от Алфа Рисърч.

Въпреки икономическата криза и инфлацията през последната година, респондентите поставят нивото на комплексната цена за ВиК услуги в границите от ниско до нормално.

Социологическото проучване е представително, проведено е през ноември 2022 г. от независимата социологическа агенция сред 1000 столични жители на възраст 18-60+, които лично отговарят за плащането на сметките си за вода в домакинството.

"Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на дела на клиентите, които са много доволни от услугите на “Софийска вода”, част от "Веолия". Това е най-важната и реална оценка за нашата работа и показва, че хората виждат и ценят постоянните ни усилия да подобряваме обслужването и качеството на услугите ни. 92% доволни клиенти са и категорична мотивация да продължаваме да правим нещата все по-добре, все по-качествено, модерно и професионално”, коментира изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София