X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Кметът на Божурище: Упражняваме безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите

387
Кметът на Божурище: Упражняваме безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите
Снимка: Община Божурище
Община Божурище упражнява безкомпромисен контрол върху изпълнението на проектите, без значение от къде е финансирането за тях. Действащата нормативна уредба е конкретна и не подлежи на тълкуване, а ние се придържаме единствено към нея. Всички материали по провеждането на обществените поръчки по двата етапа на бул. „Европа“, проектите за тях, както и сключените договори са обществено достъпни чрез профила на купувача на Община Божурище и всеки може да се запознае с тях.

Това написа във фейсбук профила си кметът Георги Димов по повод публикувани твърдения в социалната мрежа за цената на втория етап от реконструкцията и рехабилитация на бул. „Европа“.

Той уточнява, че проектът е с обхват участък от км 1+800.22 до км 2+209.91. Общата му дължина е 410 м, а площта, която обхваща е 4900 кв.м. В нея се включва както целият габарит на улицата, който е променлив по дължината й, така и подходите към всички улици, с които тя се пресича. В това число е и голямото кръстовище с ул. „Мура“ (пред бившия супермаркет Фреш). Общата стойност на договора за строителство е 299 903,96 лв. с ДДС.

„Изпълнението на всички етапи от реконструкцията и рехабилитация на бул. „Европа“ се извършва съгласно изготвен работен проект и включва конкретни по вид и количество от проектанта дейности. Това са: разваляне на съществуваща асфалтобетонова настилка; изкоп на земни почви; фрезоване на съществуваща асфалтобетонова настилка; технологично /нивелетно/ фрезоване на асфалтобетонова настилка; разкъртване на бетонови бордюри; разваляне на съществуваща трошенокаменна настилка; доставка и полагане на асфалтова смес, битум и плътен асфалтобетон; доставка и полагане на бетонови бордюри, повдигане на шахти, демонтаж и монтаж на пожарни хидранти; направа на тротоар; направа на естествени неравности по платното; доставка и полагане на хоризонтална маркировка; доставка и монтаж на стандартни рефлектиращи пътни знаци и укрепване на съществуващи“, посочва кметът.

И добавя, че обществените поръчки и на двата обекта са разработени съгласно количествена сметка, част от работния проект. Крайната стойност на всеки от тях е комплексна и се формира на база единични цени и количества за всяка от дейностите в обхвата на строителството.

Приемането на извършената от изпълнителите работа и изплащането на стойностите по договора се извършват съгласно реално изпълнено количество от съответните дейности.

Кметът на Божурище опроверга бивш общински съветник с факти

"След публикуваната невярна, подвеждаща и лъжлива информация от бившия общински съветник Юлиян Методиев, както и сегашния общин...

„За двата етапа от реконструкцията и рехабилитация на бул. „Европа“ са изготвени актове за изпълнени натурални видове СМР, придружени със заменителни таблици, подробни количествено-стойностни сметки и ведомости. Актовете са подписани от проектанта, строителния надзор, строителя и възложителя. И за двата обекта актовете са на стойност значително по-малка от тази, на която е сключен договора. Поради спецификата на всеки от етапите, по време на изпълнението е настъпила корекция в някои от количествата.

Конкретно за етап II, след отразяване на действително изпълнените количества от всички дейности по обекта и съгласно гореописаните актове и протоколи, окончателната обща стойност на строително-монтажните работи по договора е с около 50 000 лв. по- малка от тази, за която е сключен. Тази сума ще остане в бюджета на община Божурище. На следваща сесия на Общински съвет ще бъде предложено тези средства да се използват за реализация на друг проект на територията на общината“, е уточнил градоначалникът.

Разликата между стойността на договора и стойността на реално изпълнените дейности за етап I ще остане като неизплатена сума от Фонд „Земеделие“.

Според него да се сравняват двата етапа е изключително несериозно, понеже всеки от тях включва участъци с различна ширина и различни по вид и количество дейности - индивидуални и конкретни. Димов допълва, че най-обективен критерий за сравнение е единичните цени на дейностите, включени в двата обхвата. А в случая те са съизмерими, дори по- ниски за етап II, в сравнение с етап I.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com