Кметът на Самоков алармира: Разходите на общините за газ нараснаха с 260%

2685
Кметът на Самоков алармира: Разходите на общините за газ нараснаха с 260%
Снимка: Община Самоков

Кметът на Самоков Владимир Георгиев в качеството му на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, както и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, участваха в заседанието на кризисния щаб по проблемите на енергетиката, сформиран от правителството.

„Изразих позицията си, че газовата криза рефлектира все по-силно върху общините. 75 общини в страната отопляват училища, детски градини, здравни и социални заведения изцяло на газ. С г-жа Георгиева обърнахме внимание, че обществените структури остават извън обсега на коментираните мерки. Общественият транспорт и публичните услуги по места са сред най-засегнатите от скока в цените на енергоносителите. Средните месечни разходи на общините за газ са нараснали с над 260% спрямо същия период на миналата година“, написа в профила си Владимир Георгиев.

Той поясни, че община Самоков работи много активно за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Всички обществени сгради там са газифицирани и отоплението на газ за момента е без алтернатива.

„В планинските общини, каквато е Самоков, отоплителният сезон започва през септември и продължава до края на май. Без намиране на механизъм за компенсиране на тези публични разходи, общините трудно биха гарантирали, че ще се справят с покриването на сметките през зимния сезон. Това би било допълнителен удар и по бизнеса в тези региони“, допълва кметът на общината.

НСОРБ от 2020 г. настоява да бъдат диференцирани публичните потребители в Закона за енергетиката. По отношение на компенсациите за електроенергия училища, детски градини и болници са приравнени с производствените предприятия.

Сдружението алармира многократно, че компенсациите за потребявания природен газ, при липсата на пазарна прогнозируемост, са също толкова важни, колкото и компенсациите за електроенергия.

Заради повишените цени на енергоносителите, разходите за основните публични услуги в общините нарастват с 25% само през 2021 г., а тези за улично осветление – с 38%.
За опасността, поради непосилни сметки за газ, цели региони на страната да останат без обществен транспорт и със затворени училища, детски градини и болници, по време на заседанието на кризисния щаб говориха и представителите на синдикатите.
„Аз и колегите ми от НСОРБ смятаме, че решаването на проблемите с диверсификацията на газовите доставки трябва да се търси паралелно с предприемането на мерки за ясно дефиниране в Закона за енергетиката на нова група потребители – небитовите потребители, и със създаване на механизъм за допълнително финансиране на общините, които използват газ за отопление в публичните сгради“, уточнява още Владимир Георгиев.

В следващите дни НСОРБ ще представи пред Министерство на енергетиката списъка на общините, в които отоплението е преобладаващо на газ. А при необходимост, ще бъде събрана информация от общините за средните обеми, необходими за гарантиране на зимния сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София