Кметът на Самоков с призив: Нека щадим природата, като използваме по-рационално суровините и отпадъците

1991
Кметът на Самоков с призив: Нека щадим природата, като използваме по-рационално суровините и отпадъците
Снимка: Община Самоков

"По-малко да черпим от природата и повече да търсим източниците на суровини в отпадъците и в преработените материали, в силата на водата, в енергията на слънцето и земята“ – така обобщи насоката на дискусията модераторът на форума Владимир Георгиев, член на УС на НСОРБ. Това, което обикновено наричаме трансформация, е продължителен процес, свързан с промени в мисленето, потреблението, процесите и производството. Последните години се направи доста, но категорично сме длъжници на децата си.

Това заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев в Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ. Той бе модератор на форума по темата „Зелени решения на общините“. В нея участниците обсъждаха бъдещата зелена общинска трансформация, за която местната власт има сериозни ангажименти. Участие взе и зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Първата разработена Стратегията за преход към кръгова икономика 2022 – 2027 г. формулира три стратегически цели: зелена и конкурентноспособна икономика; по-малко отпадъци и повече ресурси; икономика в полза на потребителите.

Пред местните власти стоят сериозни задачи за разработване на нови общински програми за преход към кръгова икономика – част от програми за управление на отпадъците. Общините трябва да предприемат ускорено изграждане на площадки за предаване на отпадъци от домакинствата с цел рециклиране на отпадъци, които в момента не са обхванати в системите за разделно събиране. Другите мерки са задължително събиране на биоотпадъци от домакинствата през 2024 г. и разделно събиране на текстилни отпадъци.

Предизвикателствата пред общините при управлението на отпадъците са свързани и с преминаване към изчисляване на такса „битови отпадъци“ на база количество, която трябва да материализира прилагането на принципа „замърсителят плаща“ за домакинствата и фирмите, генериращи битови отпадъци.

Заместник-министър Ренета Колева представи предстоящите съвместни задачи на държавата и общините.

„Само заедно можем да се справим”, каза тя и посочи, че една от първите задачи е проверка на ефективността на системите за управление на отпадъците.

„В министерството се получават много сигнали за нерегларементирани сметища и трябва да се търсят правилните мерки ограничаване на обема им“, посочи Колева. Тя изтъкна, че в новата програма ще има средства за рекултивация на стари депа, като се очаква по-голямо съфинансиране от общините. Ще има средства за събиране и рециклиране и на отпадъци от бита, включително за строителни отпадъци.

По думите й тази есен се очаква да бъде приета Стратегията за кръгова икономика, до средата на следващата година се очаква решение на проблема с използването на RDF- горивото чрез въвеждане на трайни норми за качество.

„Оползотворяване чрез изгаряне е един от най-работещите модели и има много практики. Съоръженията са в центровете на градовете, а при нас тази тема винаги е била чувствителна, защото гражданите ги приемат като източник на емисии”, уточни Ренета Колева.

Представители на общини поставиха въпроси за участието на местната власт в продуктовите такси, произвеждане на енергия от отпадъци. Те поставиха и проблема със събиране и оплозотворяване на строителни отпадъци, за недостига на финансиране на сметосъбирането при малките общини, поддръжката на компостиращите инсталации, приемане на дейностите по събиране на зелени отпадъци и оползотворяване на място като изпълнение на целите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София