X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Контра на увеличения столичен бюджет за 2020-та обяви опозицията

1523
Контра на увеличения столичен бюджет за 2020-та обяви опозицията
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Увеличен с около 7 милиона лева бюджет за София за 2020 предложи кметът Йорданка Фандъкова на Столичния общински съвет, но не получи подкрепа от опозицията.

"За 2020-та виждам същото черно-бяло лице от билбордовете на кампанията ви", отвърна на столичния кмет лидерът на "Спаси София" Борис Бонев и конкретизира: "В града ни е сиво и с такъв бюджет и такава политика ще продължи да бъде сиво". Той сравни управлението на София с ВиК Перник, а предлагания бюджет – с тръбите в Перник – "Наливате, всичко потъва, без да стига до хората и умело се крие към кой джоб изтича".

Той заключи, че "след 11 години управление, това мнозинство не можа да реши нито един системен проблем на София" и упрекна ръководството на общината, че предлага бюджет, който удивително прилича на миналогодишния, по-миналогодишния и по-предишния.

"Инвестиционната програма е с 200 милиона по-надолу или с 1/3 по-малко, което означава по-малко пари за развитие, за нови улици и тротоари, паркове, площади, подземна инфраструктура и градски транспорт и то в момент, в който градът повече от всякога има нужда от ускорено развитие", алармира Бонев. Според него този бюджет е поредният без приоритети. "София не провежда фокусирана политика по решаване на собствените си проблеми, а се лашка насам-натам според осигуреното финансиране от ЕС", констатира той и посочи, че по бюджета не става ясно през 2020-та какво ще се случва по-бързо и по-добре в развитието на София. "Нови идеи няма, проблемите не се предвиждат, а се догонват", заключи независимият политик и заяви категорично, че ще гласува против.

Той посочи още, че заделените средства за кварталите са изключително недостатъчни и че транспортната политика на общината е провал. "Когато инвестирате, строите метро, купувате автобуси, тролейбуси и трамваи и броят на пътниците не нараства, тогава имате провал в транспортната политика", отбеляза той.

"Това е бюджет, който стъпва на вдигане на данъци абсолютно необосновано. Това е бюджет, който няма приоритети", каза Методи Лалов от "Демократична България" и също обяви, че групата му ще гласува против. 

"Дори и пет добри неща да има в този бюджет не го правят добър. Той като цяло е трагичен", категоричен е Лалов.

"Едва вчера групата на ГЕРБ предложи увеличаване на бюджета за дигитализация, каквото нямаше, въпреки нашето настояване", отбеляза още той и коментира, че "сега те с една стратегия потапят конкретни стъпки, които трябва да се случат тази година" и иронизира дигиталната община като разказа в какъв вид се публикуват документите.

"Три доклада за транспорта, внесени от наши съветници са отхвърлени; 3-годишна програма за релсовия път е отхвърлена; програма за историческата памет – за възстановяване на стари транспортни средства, които имат историческа стойност е отхвърлена", посочи още Лалов и заключи: "Това е град без памет и град без поглед напред - ще купуваме с европейски средства нови транспортни средства и ще се чупят по неадекватните пътища".

"Гласът на кметовете не се чува", алармира кметът на район "Красно село" Росина Станиславова. "Район Красно село ще продължи да се моли – искаме да строим детски градини, училища, но това не е отразено в бюджета", съобщи тя. "Госпожа Фандъкова да ограничи инвестиционните намерения по отношение на презастрояването, защото след 4 години, ако се реализират всички тези инвестиционни намерения, които ни заливат ежедневно, и Господ да слезе няма да реши проблемите с липсата на детски градини, училища, трафика, чистия въздух", предупреди още тя.

"Като преходен остатък район "Красно село" връща в Столична община 4,7 млн. лева, които е логично да бъдат включени в следващия бюджет плюс новите необходимости от 7 млн. лева, но общата сума, която е определена към днешна дата е 3 млн.", посочи още Станиславова и добави, че силно се надява обяснението да не е свързано с това, че представлява различна от ГЕРБ политическа сила.

Категорично несъгласие с предлагания бюджет изразиха и от Левицата. "Предлаганият бюджет е следизборен, след рекордния миналата година преди местния вот, и показва липса на желание и амбиция за справяне с проблемите в София", заяви Калоян Паргов. Той припомни, че "от ГЕРБ дълго и амбициозно говориха в предизборната кампания за влизане в кварталите и за решаване на проблемите там" и заключи: "По начина на разпределение и приоритизиране в този бюджет едва ли в края на годината ще може да се похвалят с някой напълно решен проблем, който се влачи вече 10 години".

Той изрази съпричастност към проблемите на жители на Панчарево, които и тази сутрин протестираха пред Столична община с искания за канализация и реконструкция на инфраструктурата и Самоковско шосе. "Те чакат общината да реши проблемите им. Как ще се случи това с 10 млн. лева за 24 района?! Как с 300-400 000 лева ще се справят с инфраструктурните проблеми в районите, след като изграждането на един километър стандартна улица с тротоари и бордюри струва половин милион лева?!", отбеляза Паргов.

Той посочи, че в Панчарево все още нямат тротоари, а общината вече 30 години абдикира от задълженията си. "Асфалтът и по-голямата част от инфраструктурата в кварталите е още от времето на социализма. Въпросът ми е кога Столична община ще започне да изпълнява задълженията си и ще влезе ли някога в кварталите", обобщи позицията на протестиращите Паргов.

Параметрите на мнозинството

"Бюджетът е със 7 млн. лв повече от внесения, тъй като в комисиите са допълнени някои от приоритетите и сумарния размер е почти 1.73 млрд. лв.", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя е категорична, че в бюджета са заложени приоритети и уточни: "по-усилена работа в кварталите – улици, тротоари, училища и детски градини, по-добър градски транспорт и работа в сферата на екологията и чистотата на въздуха", като по думите ѝ 80% от бюджета и над 90% от капиталовата програма са насочени към тези приоритети".

Според Фандъкова е странно заявеното от опозицията, че няма да подкрепят бюджета. "Част от техните предложения всъщност съвпадат с приетите в комисиите. Всички предложения, които получих и разгледах внимателно, препотвърждават приоритетите, заложени в бюджета", посочи Фандъкова и изтъкна, че е завишен бюджета за дигитализация.

Обсъждането на бюджета за София: С много въпроси, доста недоволство и без Фандъкова

"За целия "Младост" са предвидени по-малко пари, отколкото за зоопарка", алармира при обсъждането на столичния бюджет 2020 Димо Димов, ...

Тя е категорична, че бюджетът трябва да бъде реалистичен. "Не можем да вкарваме в дефицит Столична община", отсече тя.

Като "страхотна манипулация" определи Фандъкова упрека, че не се насочват средства към кварталите. "Всъщност всички средства от бюджета на София са насочени към всички райони на града, не отиват извън пределите на столична община", възрази тя.

"50 млн. са насочени към текущите ремонти в 24-те райони на София, 20 млн. директно се насочват към програмите на районните кметове като половината от тези средства те ще получат директно, за да могат да правят процедури и сами да инвестират, останалата половина също ще отиде по техните програми", увери Фандъкова.

По думите на председателя на комисията по финанси и общински съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, кварталите били на първо място сред приоритетите в бюджета. Според него неправилно се говори, че това са само 10 млн. лв., които пряко ще бъдат представени на кметовете на райони. "Парите са общо 50 млн. за ремонт на улици, тротоари и зелени площи", подчерта и той.

Нещата отиват към по-голям бюджет на София за 2020 година

Проектобюджетът на София за 2020 година е в размер на 1,722 млрд. лева т.е. с 20 млн. лева повече от дискутираното преди седмица, когат...

Вторият голям приоритет е екологията, увери Георгиев и посочи, че има над 60% повече пари за миене на улици. "С 2 милиона повече пари са предвидени за озеленяване и залесяване като акцент на този приоритет", изтъкна той.

Георгиев уточни, че е предвидено увеличаване на парите за дигитализация с над 2 милиона лева и изрази недоумение, че тези предложения не били подкрепени от опозицията, макар, че се съдържат и в собствените им предложения за изменения. "По-скоро сме в ситуация на политическа шизофрения – веднъж нещо да се подкрепя, следващия – да не се….", коментира той и посочи, че парите за дигитализация с увеличението са 4,7 милиона лева сумарно. "Бяха 2,5 и с още 2,1 стават 4,6 – почти 4,7 милиона", уточни той.

"Не мога да се ориентирам в политическите нрави в нашия пейзаж - преди изборите всички говореха за дигитализация, сега ние предлагаме мерки за дигитализация, които не се подкрепят. Тук противоборството е изцяло политическо. Ако нещо обезсмисля дебатите, то това е гласуването на партиен принцип", коментира Георгиев.

"С близо 2 милиона километра се увеличава пробега на градския транспорт. Над 70% от него е за електрическите превозни средства – ето приоритета "чистота на въздуха и транспорт", изтъкна още Георгиев.

Защитавайки бюджета, той уточни, че общото увеличение е със 7,3 млн. лева като от тях 1,2 млн. лв. са за градския транспорт, 2,1 млн. лева за дигитализация, включваща електронни услуги, обединяване на регистри, така че гражданите да не се редят на гишета; с 2 милиона лева се увеличават парите за озеленяване и залесяване и с 2 милиона – парите за отчуждаване и изкупуване на земи, необходими за изграждане големите булеварди, пробиви и транспортни връзки, защото те се изграждат върху частни имоти. "Бяха 15 млн. и стават 17 млн. лева", уточни Георгиев.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. преподобни Висарион Чудотворец
Св. преподобни Висарион Чудотворец

Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в Египет. От младини той възлюбил Бога и светлината на Божията благодат възсияла в неговото...