Лют спор между Бонев и Хекимян за власт и позиции в СОС

4734
Лют спор между  Бонев и Хекимян за власт и позиции в СОС
Снимка: БГНЕС

Това, което се случи снощи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет. Това каза общинският съветник от ГЕРБ -СДС Антон Хекимян в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък продължи близо 13 часа. За да бъдат избрани зам.-председатели на СОС, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. ОЩЕ: ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието на СОС

По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София. „През последните три месеца столицата е заложник на властовите амбиции на Борис Бонев, на договорките му с Васил Терзиев и на слабото и немощно управление на ПП-ДБ-СС”, посочи той.

"Сигурен съм, че ние от ГЕРБ пак ще вме им виновни за управленската им немощ", добави Хекимян.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев заяви от своя страна, че те имат „сериозни съмнения” за легитимността на среднощното заседание на СОС.

„По правилник ние имаме право да заседаваме до 19 часа, а снощи приключихме в 21:30 часа”, подчерта общинският съветник. По думите на Бонев те са били готови да преговарят за ключови комисии и с ГЕРБ-СДС, и с БСП.

„Червената сватба не беше между нас и БСП, а между ГЕРБ и БСП. На тази червена сватба кумуваха малките партии. Защо БСП идваха на всичките ни среши и казваха, че основната им задача е ревизия на управлението на ГЕРБ, а заедно с ГЕРБ избраха заедно председатели на едни от най-ключовите комисии?“, попита той.

Попитан това означава ли, че ГЕРБ ще управляват, Бонев отговори, че на вчерашните гласувания ГЕРБ, БСИ и малките партии са гласували анблок.

Хекимян му отговори, че когато нещо не се случва по негово желание, е проблем. „Когато избрахме председател на СОС от ПП-ДБ-СС Бонев благодари на ГЕРБ и останалите. След това той и колегите му дойдоха на преговори без желание и намерение за каквато и да било отстъпка – имат кемт, председател на СОС и до последно държаха да овладеят и най-натоварените и важни комисии“, каза той.

„ГЕРБ овладяха най-важните комисии. Всичко това беше сценарии за овладяване на Общинския съвет. Не бяха избрани най-подходящите хора“, категоричен беше Бонев.

Какво се случва в СОС?

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от ПП-ДБ-Спаси София Бойко Димитров заяви пред bTV, че има ново мнозинство в СОС – на опозиционните партии. ПП-ДБ-СС ще продължат борбата си и ще се види дали има хора, които искат да променят града или ще продължат предишното статукво.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС заяви, че няма политическо мнозинство в СОС, а просто е дадена техническа подкрепа за избирането на временния председател на СОС от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров. Ръката, която подадохме всички партии бе мнозинство не срещу управляващите, а срещу аматьорското

Изключеният общински съветник от „Възраждане“ Красимир Гълъбов заяви, че ще работят по същия начин, както всички са се заклели да работят за София. Не дължим, а и на нас не ни дължат нищо, а ще отстояваме принципите на достойни софиянци, коментира Гълъбов. Той уточни, че не е взимал пари, за да гласува за Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

Кой коя комисия взе?

Съветници от ГЕРБ и БСП ще водят най-важните комисии в СОС.

ГЕРБ-СДС получи председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, комисията по обществен ред и сигурност, както и комисията за младежта и спорта.

ОЩЕ: Избраха Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване и по местно самоуправление и нормативна уредба), както и тази за връзки с гражданското общество.

"Има такъв народ" взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, както и комисията по опазване на околната среда.

За най-голямата група ПП-ДБ-СС остана единствено комисията по международно сътрудничество и европейски програми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София