Метрото ще затвори за автомобили Попа и участъка около НДК

22824
Метрото ще затвори за автомобили Попа и участъка около НДК
Снимка: БГНЕС

Третият лъч на метрото в София, който ще започне да се строи през тази година, ще затвори за автомобили ключови участъци от центъра на София. Това потвърди пред "Труд" шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Изграждането на тунела за третия лъч, включително изкопните работи, ще започне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село". Това е първият етап от третия метролъч, който по проект ще върви от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Предвидено е цялостното му изграждане да приключи до 2018 година.

Какви ще са основните проекти в София през 2015 г.?

Планираме през 2015 г. да започнем и строителството на третата линия на метрото. Това каза зам.-кмет на Столична община с ресор "Трансп...

"При театъра и на Орлов мост няма да затваряме движението, но на Попа и при НДК това е неизбежно. Ще се опитаме обаче органиченията да са на части, за да няма големи задръствания. Очаквам проектът да може да стартира през лятото, а същинското строителство на тунелите - през есента. Трасето е дълго 7 км и по него има 7 метростанции. През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии на метрото в София - до летището и до Бизнеспарка", обясни инж. Братоев.

В момента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето. Прогнозната цена за третия лъч на метрото е около 400 млн. евро, ще има и държавно финансиране.

"Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село", отново ще стартира в началото на тази година, след като беше спряна миналата година от КЗК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София