На мястото на "1300 години България" временно ще има зелена площ

2106
На мястото на "1300 години България" временно ще има зелена площ
Снимка: БГНЕС

Зелена площ ще се появи на мястото на паметника "1300 години България", който се намира в градинката пред НДК и който в народния фолклор е известен с името петоъгълния шесто***ник. Това стана ясно от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Зелената площ ще е временна - докато бъде обявен конкурсът за възстановяване плочите на софийските войнишки полкове. Затревяването ще стане факт, защото под сегашния паметник има кухо пространство, към което водят стълби.

Фандъкова: Не е имало инициативен комитет за възстановяване на паметника "1300 години България"

Нямам информация да е имало предложение на инициативен комитет за възстановяване на паметника „1300 години България“. Тов...

След като мястото бъде облагородено, от общината възнамеряват там да бъде върнат един от най-важните елементи на разрушения войнишки мемориал - лъвът, който е бил в центъра му. В момента фигурата му се съхранява в Националния военноисторически музей. По думите на зам.-кмета по култура Тодор Чобанов лъвът е в сравнително добро състояние, но въпреки това водещи специалисти ще го обследват и ще извършат по него допълнително консервационни работи. В момента се подготвяло и заданието за конкурса за паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. "То ще премине през обществено обсъждане и ще бъде съгласувано с министъра на отбраната, тъй като у нас действа закон за военните паметници, и едва тогава ще бъде обявен конкурсът", посочи Чобанов, цитиран от в. "Сега".

"Моментът за реставрация, укрепване на паметника отдавна е минал и това са факти. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора", коментира Фандъкова нежеланието на активисти паметникът пред НДК да бъде премахнат. Тя посочи още, че "никога не е имало предложение за възстановяване на паметника от страна на инициативен комитет". Столичният кмет напомни, че решението на Столичния общински съвет от 2014 г. е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция и преди да бъде взето, са проведени множество обществени обсъждания, включително и конкурс за възстановяване или изобщо с предложения какво да се прави с паметника. Конкурсът приключи с това, че нито един от проектите не събра минимума от точки и журито не класира никого. Авторът на паметника проф. Валентин Старчев също имаше свой проект, който беше подложен на обществено обсъждане, но не събра подкрепа. Беше проведено и социологическо проучване, според което демонтажът на паметника се подкрепя от 73-80% от хората.

"Дори в случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той при всички случаи към днешна дата трябва да бъде демонтиран и след това да бъде възстановяван", каза Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София