X
 
 

На ниво комисия: "Гранд Каньон" получи разрешение за втори етап

4096 2
photo of На ниво комисия: "Гранд Каньон" получи разрешение за втори етап
Снимка: Facebook
Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет одобри промени в плана за регулация на квартал "Младост 3", които ще дадат зелена светлина за втория етап на гигантския комплекс "Гранд Каньон", предаде в. "Сега".

Водещата комисия дописа условие, че преди това трябва да се изгради кръстовище между околните булеварди "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров" и ул. "Бъднина". Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, "Атака", СДС и ДБГ от групата на Реформаторския блок, а представителят на ДСБ Иво Божков гласува "въздържал се". Против бяха БСП и независимият общински съветник Войслав Тодоров.

Бъдещето е тук: Мегакомплексите в София, които ще я променят изцяло (СНИМКИ)

Преди повече от 60 години един талантлив новатор на име Франк Лойд Райт създава може би най-амбициозния архитектурен проект в нашето вр...

Окончателното становище по въпроса ще бъде взето на днешното заседание на СОС, след което главният архитект Здравко Здравков ще може да издаде строително разрешение. Вчера (12 юни) в комисията стана ясно, че кръстовището е ангажимент на инвеститора - турската компания "Гаранти Коза".

Вторият етап от изграждането на комплекса предвижда вдигането на три сгради до 20 етажа, в които ще има стотици жилища. Първоначално сградите трябваше да са с височина 114, 84 и 73 метра, но впоследствие параметрите им бяха намалени до 80, 46 и 12 метра. В първия етап от строителството, което бе разрешено през 2017 г., се предвиди построяването на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. метра надземна разгъната площ. Тази фаза би трябвало да бъде завършена през лятото на 2020 г.

Основният проблем с новата част на проекта е как ще се отрази на транспортния трафик. Столична община смята, че няма да има значим ефект - до 2-3% в пиковите часове, но Войслав Тодоров опонира, че в анализа не се споменава как този допълнителен трафик ще се отрази на времето за чакане за излизане от квартала. Според него при вече задръстен булевард "Александър Малинов" още трафик ще доведе до допълнително чакане от порядъка на 10-15 минути само в тази зона.

"Ако се приеме този план, живеещите и работещите в "Младост" ще страдат от презастрояването всеки ден и ще жертват време, нерви и пари", коментира Тодоров. Той обърна внимание и на това, че задаващото се заселване на района с нови семейства става без предвиждането на нови детски градини и училища.

Кметицата на "Младост" не посмя да каже в прав текст, че е против голям комплекс

Разписали сме само документи и споразумения, изготвени на много по-високо място. Така кметицата на „Младост” Десислава Иван...

Представител на "Гаранти Коза" също присъства на заседанието и припомни, че проектът е приет за приоритетен от страна на държавата и че компанията вече е дарила на Столична община над 4 дка, които преди това са били частни. Не стана дума за забавянето на обекта, който първоначално трябваше да е готов миналата година, но впоследствие срокът бе удължен. Засега там няма значимо движение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...