Тръгна дело срещу знакова заменка в София, подписана от Бойко Борисов

8450
Тръгна дело срещу знакова заменка в София, подписана от Бойко Борисов
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Върховният административен съд (ВАС) отмени определението на Административен съд София-град (АССГ) и стартира дело по скандална заменка отпреди 12 години, подписана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов. С тази заменка е даден имот на строителната компания НИКМИ в столичния квартал "Стрелбище" – точно на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", като там НИКМИ иска да построи 44-етажен небостъргач, а ВАС наложи вече две глоби (от 1000 лева и от 13 000 лева) на главния архитект на София Здравко Здравков заради отказа му да изпълни съдебно решение и да одобри Подробния устройствен план (ПУП) за имота. За втората глоба общинските съветници събраха пари, но трима от тях обявиха това за фарс, визирайки други знакови случаи на застрояване – в "Лозенец" и "Борово", където Здравков не действа по същия начин.

Сега ВАС обаче позволи започване на дело, с което да се отмени като нищожно решение от края на 2006 година на Столичния общински съвет (СОС), с което НИКМИ получава като заменка имота и доплаща около 4 млн. лева за това. Решението на СОС е разписано от Бойко Борисов в качеството му на кмет на столицата по това време.

Наказателното преследване срещу главния архитект на София заради "Стрелбище" е спряно

Стартиралото срещу главния архитект Здравко Здравков наказателно досъдебно производство заради отказа му да изпълни решение на Върховни...

"В нарушение на съдопроизводствените правила АССГ се е произнесъл по допустимостта на протеста на незаявено в него основание. По този начин съдът недопустимо е подменил предмета на спора, въведен с протеста като отричайки нищожността /с мотиви по същество/ е приел, че искането за незаконосъобразност на решението на СОС е просрочено. Подмяната в предмета на спора, въведен с протеста, представлява съществено процесуално нарушение допуснато от съда", пише в мотивите на ВАС. Всъщност Върховният съд нарежда на АССГ да продължи съдопроизводствените действия.

Жалбата с искане за завеждане на делото е на прокурор Радослав Колев, но тя беше отхвърлена от съдия Миглена Николова на първа инстанция. При обжалването на решението на Николова обаче към иска на прокуратурата се появи още един – жалба на Столичния общински съвет, с която също се настоява, че дело е допустимо, макар че СОС всъщност е другата страна по делото т.е. на хартия има интерес такова дело да не се води.

Припомняме, че решението на СОС от 2006 година става факт след внесен доклад от Радослав Тошев, съветник на "Гергьовден", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ и два мандата поред е общински съветник, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. Решението първоначално е спряно като незаконосъобразно от областния управител на София, но това е преодоляно в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София