Няма да има каменна кариера в Лозен, Петкова оттегли разрешението

538
Няма да има каменна кариера в Лозен, Петкова оттегли разрешението
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отмени разрешението за търсене на строителни материали в площ „Гората“, разположена в землището на с. Лозен, Столична община. Това съобщиха от ръководеното от нея ведомство.

Решението на министъра е мотивирано от силното обществено напрежение по повод издаденото разрешение, както и от приетия от Столичния общински съвет на 25 февруари 2016 г. годишен план за паша, гласи съобщението. Припомняме, че идеята за нова каменна кариера предизвика протести от страна на жители на селото.

Пак скандал - държавата дава концесия за кариера без да пита засегнати граждани

Жителите на село Лозен излизат на протест – заради разрешение за проучване за добив на инертни материали в землище на селото. Хор...

Въпросният годишен план се разработва и приема ежегодно във връзка с Програмата за развитие на селските райони и цели дългосрочно опазване на пасища, мери и ливади, опазване на биологичното разнообразие с цел ефективното използване на финансовите стимули на ЕС, предназначени за развитие на земеделието.

"Срещу разрешение № 444 от 3 февруари 2016 г. са подадени две жалби, по които е образувано административно дело във Върховния административен съд. Видно от материалите по делото, голяма част от земите, попадащи в границите на проучвателната площ, са земеделски, с начин на трайно ползване „пасища и мери“.

Законът за подземните богатства регламентира изискването титулярят на разрешението за търсене и собственикът на земята да сключат договор за учредяване в полза на титуляря на вещно право на ползване върху земята за срока на разрешението. Необходима предпоставка за осъществяване на проучвателните дейности е наличието на съгласие от страна на собствениците на земите, които попадат в границите на проучвателната площ. Както става ясно от постъпилите жалби, такова съгласие не може да бъде постигнато. Местното население е категорично против извършването на каквито и да било геологопроучвателни дейности на територията на с. Лозен", отбелязва се още в съобщението.

 

Хора от софийското село Лозен на протест срещу кариера за камъни

Не искаме нова кариера в Лозен, долу ръцете от гората ни. С такъв плакат над двеста жители на софийското с. Лозен се събраха на протест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София