Нова билетна система за градския транспорт предлагат от Спаси София

4664
Нова билетна система за градския транспорт предлагат от Спаси София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Изцяло нова, справедлива и модерна билетна система предлагат от Спаси София. Проектът ще бъде разгледан още в четвъртък и според председателят на организацията - независимият общински съветник Борис Бонев, има пълни шансове да бъде приет, защото цели да улесни използването на градския транспорт и да привлече повече пътници. Въвеждане на билети за време с неограничен брой прекачвания, евтини карти за всички млади под 25 години и стимули и улеснения за пътуващите с карти, предвижда проектът.

Билетчето за време ще е в два варианта - За 40минути и за 90 минути, като изборът на интервала е според статистиката, уточни Борис Бонев. Според него, така няма опасност човек на средата на пътуването да се окаже нередовен пътник, както би се случило, ако билетът е 30-минутен, както предлагат от ГЕРБ. "Ако живеете в Люлин и работите в Младост, ще сте принудени да платите поредната скъпа цена", коментира предложението на управляващите Бонев, убеден, че представлява скрито вдигане на цената на билета и че няма да успее. За своя проект той уточни, че  40-минутният билет ще струва 1.60 лв., колкото е сегашният еднократен билет, а за 90 минути - 2.20 лв. За сравнение, предложението на ГЕРБ предвижда 2.20 лв. за 60 минути, отбеляза Бонев. От Спаси София са категорични, че 2.20 е абсолютно необоснована. "Не смятаме, че цената на билета може да надскочи 2 лева", подчерта Андрей Зографски, експерт към транспортната комисия на СОС.

Спаси София твърди, че Фандъкова е платила над 100 х. лв. на адвокати, за да докажат, че въздухът в столицата е чист

Градските активисти от Спаси София днес публикуваха информация че Йорданка Фандъкова е платила тлъсти хонорари на адвокатска кантора, к...

"Целта ни е не да пълним касичката на ЦГМ, а всяко решение да води до повече пътници в градския транспорт  и утвърждаването му като алтернатива на пътуването с личен автомобил", подчерта Борис Бонев.

Градските активисти предлагат и значително улеснение за всички млади под 25 години като предлагат годишна карта от 200 лв. за цялата мрежа. Те споделят, че европейските столици имат сериозна стимулираща политика насочена към младите, докато повечето учащи и студенти в София просто не ползват градския транспорт. “Право на карта ще има всеки млад човек, без необходимостта да доказва пред ЦГМ, че е учащ или студент, без сложни процедури. Такава практика вече функционира за всички граждани над 68 години и искаме да улесним и насърчим младите да се ориентират към годишни карти. Именно затова и предлагаме тази конкурентна цена.” - обясни транспортния експерт от Спаси София Кристиян Христов. 

Според Спаси София, новият модел за таксуване значително опростява избора на карти, а също така улеснява купуването и пътуването. “Системата става изцяло електронна, а билетчетата и перфораторите остават в миналото. Фокусът е улесняване на пътуването с билети и силно насърчаване на използването на годишни карти за всички категории ползватели. Опитът на европейските градове ясно показва, че масовото използване на градския транспорт е възможно само при правилна тарифна политика, каквато София все още няма, въпреки над 10-годишните обещания на Фандъкова. Искаме да поощрим прекачванията, да стимулираме използването на карти и да осигурим по-добри условия за всички пътници, особено за младите", поясни още Андрей Зографски. 

Сега само една на трета от студентите в София имат карти за градския транспорт. Никъде в Европа не е така. Там, обикновено учащите са най-големите ползватели на градския транспорт, а тук 66% от студентите нямат карти, посочи Борис Бонев, акцентирайки на важността да има стимули за ползване на годишни карти. 

Градският транспорт е пред фалит, алармират от "Спаси София"

Градският транспорт на София е във финансов колапс. За това сигнализира независимият общински съветник Борис Бонев. Според изнесените о...

В София само 2% от пътниците имат годишни карти, изтъкна още той.

Бонев разкритикува и сегашната система правоимащите преференциални карти - пенсионери и хора с увреждания да получават краткосрочни карти и да бъдат принуждавани често да се редят на опашки и да удостоверяват едно и също - че имат право на преференция. Предложението на Спаси София е за всички тях да има годишни карти, като получат 2 месеца безплатно пътуване и опция за разсрочено плащане. "целта ни не е да наказваме хората, а да ги привлечем в градския транспорт", подчерта Бонев.

Той лансира и идея как гратисчиите да станат редовни пътници: "Ако сте нередовен пътник и ви глобят, ще можете в рамките на 7 дена да си купите карта и глобата да отпадне".

Годишните загуби от гратиса са 50 млн. лв. Толерирайки гратиса за последните 10 години, загубата за бюджета на града е половин милион лева – колкото половин нова метролиния, изтъкнаха още от Спаси София.

Борис Бонев е категоричен, че предлаганата система гарантира подобрена услуга, улеснение на пътуванията и прекачванията, гъвкава и справедлива система, по-малко трафик и замърсяване. "Цялостната тарифна политика ще бъде преформатирана, улеснена и и ще можем най-накрай да кажем "чао" на перфоратора", изтъкна той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София