Нови обвинения в лъжи към Столична община заради приема в детските градини

6581
Нови обвинения в лъжи към Столична община заради приема в детските градини
Снимка: БГНЕС

В опит за заблуда относно броя приети с хронични заболявания деца в детски градини в София обвини неправителствената организация Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС).

Според НПО-то било абсолютна лъжа оправданието за разликата в числата в две предоставени таблици със статистика за приети в детски градини деца с хронични заболявания. Комитетът е убеден, че в първата таблица няма деца с по няколко диагнози, а се говори само за деца с хронично заболяване, като не се уточнява дали болното дете страда от едно или повече заболявания. От дирекциите "Образование" и "Здравеопазване" на Столична община обаче са категорични, че разликата от 960 деца между двете таблици идва заради това, че във втората таблица имало информация само за водещото заболяване. Ако има деца с дублирани заболявания, разликата ще е по-голяма, убедени са от НИККИОС, които добавят, че "няма информация от какво са болни" въпросните 960 деца.

Парадокс: Няма списък с хронични заболявания, по който да се приемат деца в детски градини

Не съм убедена, че това е незаконно. Това заяви Нели Кацарска, директор на 155-та детска градина в Слатина, в коментар относно това как...

Двете таблици отразяват следните данни – първата отчита броят на приетите деца по хронично заболяване, а втората – брой приети деца по хронично заболяване, но с обобщение "водеща диагноза по Международната класификация на болестите". Разликата идвала, защото имало деца с ТЕЛК – нещо, което НПО-то не приема категорично и счита, че ТЕЛК също трябва да попада в списъка с хронични заболявания.

От Столична община казват и, че деца се приемат на основание решение на ТЕЛК или протокол от лекарска консултативна комисия (ЛКК). Отправено било искане към здравното министерство да бъде изготвен "индикативен списък на хроничните заболявания при децата". Здравното министерство обаче отвърнало, че можело да се ползва списъкът от Наредба 39/2004 за профилактичните прегледи и диспансерията и да не се издава указание да не се приемат деца с диагнози от ЛКК и ТЕЛК.

Припомняме, че според НИККИОС и други неправителствени организации всъщност няма единен адекватен списък, по който детските градини да действат. Сега НИККИОС обобщава, че Столична община се оправдава, че здравното министерство хем им посочило списък, хем дало да се приемат деца с всякакви диагнози. По регламент избран от Столична община, дори децата да имат протокол от ЛКК, то заболяването трябва да е включено в списъка с хронични заболявания, категорични са от НИККИОС. Организацията показва и писмо от зам.-кмета по образование на Столична община Тодор Чобанов към директорите на детски градини – да се спазва списъка по Наредба 39/2004.

За финал НИККИОС твърди и, че само една от диагнозите от ТЕЛК и ЛКК съгласно таблиците всъщност я има в списъка от Наредба 39/2004. Общината явно не иска да актуализира списъка, за да може да има "необятни възможности за приемане на деца със всякакви заболявания, за които лекарска комисия е издала протокол или има в наименованието си "хронично", казват от неправителствената организация.

И пак към Борисов - да решава проблема с "хронично болните" в детските градини

Пореден проблем в България в крайна сметка стигна до българския министър-председател, в случая Бойко Борисов. Този път проблемът касае ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София