Новото театрално бижу на София – независимото I AM Studio

3754
Новото театрално бижу на София – независимото I AM Studio
Снимка: I Am Studio

На най-театралната софийска улица – “Георги С. Раковски“ има голяма черна врата. Обичайно хората влизат през нея, за да стигнат до дома си. Но аз не отивам на гости, а на едно различно и много артистично място. По всички стените има десетки предизвикателни снимки. Но това вече не е фотографско студио… Продължавам и се озовавам на сцена. Няколко жени задружно се опитват да подготвят „черната кутия“ за представлението им „Зарови ме в небето“. Една от солидарните помощници е с бебе в ръце.

Тя се казва Камелия Хатиб, с която режисьорът Стоян Радев, заедно с Александра Димитрова и Лили Сучева, работи по „Всички малки светлини“. Написана по истински истории, пиесата печели британската награда George Devine Award и номинация за най-добра пиеса на писателската гилдия.

„В нашия театрален опит върху тази драматургия и ние се надяваме да се присъединим към помощта, като развълнуваме публиката и я направим съпричастна и загрижена.“ - споделя режисьорът Стоян Радев. „Всички малки светлини“ започна своя живот в Театър „Азарян“, но сега може да бъде видяна в „Ай Ем Студио“ (I AM Studio) - независимото театрално пространство зад черната врата на ул. „Георги С. Раковски“, 149.

Освен, че е актриса Камелия ръководи „Ай Ем Студио“ от 2015 г. Но точно преди да роди своя втори син решава, че е време мястото да се възроди с нов и вълнуващ репертоар. Поглеждайки афиша виждам познати имена от държавните и независими сцени – Стоян Радев, Анастасия Събева, Неда Соколовска, Йордан Славейков, Ана Батева и др. А постановките им ангажират с послания, търсейки път към публиката, без да се допускат художествени компромиси.

„Ай Ем Студио“ е поредният повод за обнадеждаващо бъдеще на независимата театрална сцена, която повече от десетилетие правеше своите неистови опити да заслужи съществуването си.

По парадокс, според мен, тъкмо ковид - пандемията направи независимата театрална сцена видима, а публиката я припозна за нужна. В последните две години  независимата театрлна сцена промени облика си, стана по-смела, заяви се, каза с ясен глас, че е тук, че я има, че възнамерява да остане. Вярвам, че I AM Studio и независимата софийска сцена има потенциала да се превърне за културния ни пейзаж в генератор на идеи и на смели и неочаквани творчески търсения, в дом на некомерсиални театрални, танцови и музикални представления. – споделя режисьорът и драматург Йордан Славейков. Неговите две пиеси „Виктория“ (монодрама с Деница Даринова) и Ембриони“ (документален спектакъл) може да бъдат гледани в I AM Studio всеки месец.

„Вход Г“ е друго вълнуващо заглавие, чийто режисьор е Неда Соколовска. Тя създаде вербатим стендъп спектакъл фокусиран върху съседите, с които живеем. Историите са истински и са събирани от софийските жилищни входове. Със сигурност е нещо различно, което може да видите.

Най-новото бижу на сцената на пространството е „Приказка за мъртвата царкиня“ от Николай Коляда.Трябва да се признае на режисьорката Ана Батева и нейните артисти, че са постигнали руското „дуенде“ – онова толкова характерно за класиците, както и за драматургията на самия Коляда, изстъпление на душата, която жадува любов и красота сред мрачна и безрадостна действителност – защото как би могла да съществува иначе?! – пише Ирина Гигова за „СЕГА“.

А ние лично ви препоръчваме „Първобит-но“ - авторски, невербален спектакъл. Той е базиран върху първобитни митове, легенди и ритуали. С помощта на куклените средства и вдъхновение от историята на развитието на човечеството, спектакълът разказва за вечния кръговрат на създаване и разрушаване на живота.

В това независимо средище на театралния живот у нас, може да избирате ежемесечно от над 12 нетрадиционни, алтернативни и с висока художествена стойност спектакли. А подкрепата на публиката не е просто за „Ай Ем Студио“, а за творците, тяхното професионално развитие и реализрация. Та, голямата черна врата на ул. „Георги С. Раковски“, 149. Вход към нещо различно.

За да видите целия репертоар и да закупите билети - вижте сайта на I AM Studio  и страницата им ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София