Община Костинброд влиза в преговори, за да има бъдеще

14212
Община Костинброд влиза в преговори, за да има бъдеще
Снимка: Община Костинброд

От понеделник община Костинброд започва преговори, които ще бъдат решаващи за бъдещето ѝ. На карта е заложено сметосъбирането, осветлението, заплатите на половината служители, строителството на детски онкоцентър, дофинансирането на училища и детски градини.

На извънредно заседание вчера местният парламент с пълно мнозинство даде мандат на кмета Трайко Младенов за преговори с фирмата „Протико ил“ ЕООД, която преди дни предложи съдебно споразумение за намаляване на дълга, който общината има към дружеството с управител Арбен Хавальов.

Искът на фирмата е за около 4,3 млн. лв. за дължими неустойки по договор отпреди 10 г. за проектиране на водопроводи в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет.

Проведено е едно съдебно заседание, очаква се второ, насрочено за 26 юни. Според Хавальов след като приключи процесът, преминавайки през три инстанции, сумата ще нарасне до 4,8 млн. лв.

„Принципал на бюджета на община Костинброд и нейната собственост е Общинският съвет. Заради това максимално бързо внесох съответното предложение и ОбС реши да се проведе извънредна сесия. На нея вчера присъстваха от абсолютно всички представени в ОбС политически групи. Дефакто нито една от формациите не е избягала от отговорност, което им прави чест. С пълно мнозинство получих мандат за преговори, които ще започнат от понеделник, с една основна цел. От наша страна ние ще изложим какво е финансовото положение на общината, откъде сме тръгнали и докъде ще стигнем. Ще разчитаме на определено разбиране от страна на консултанта за взимане на компромисно решение“, каза пред Actualno.com кметът Трайко Младенов.

Хавальов предлага три варианта за спогодба.

 

 

Първи вариант - общината да плати на „Протико ил“ сумата от 1 990 000 лв., вместо цялата. Да посочи сметка, по която дружеството да преведе 100 000 лева на училище или детска градина. И плащане на 175 000 лв. за направените досега разходи в исковото производстдво.

Втори вариант - сумата за плащане да е 2 750 000 лв. Първата вноска да е 750 000 лева, а остатъкът от 2 млн. лв. да се плаща на 10 равни вноски по 200 000 лева по два пъти годишно за 5 години.

Трети вариант - да се платят разсрочено 2 950 000 лв. за 5 години на 10 вноски по 295 000 лв. два пъти годишно.

"На вчерашното заседание изискахме счетоводен анализ от страна на главния счетоводител, която е и директор на финансово-счетоводния отдел, за следващите 4 г., защото предложението на г-н Хавальов е свързано буквално с целия идващ мандат. Мое лично мнение е, че ако в първото дело консултантът е търсил справедливост - даване на определена сума, която му се полага във връзка с изработена дейност на общината, то сега, с неустойката, по-скоро се търси наказателен ефект спрямо една община, която не е в добро финансово състояние", коментира градоначалникът.

Договорът, който стана чудовище за община и рог на изобилието за контрагента ѝ

Уникален договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд. Подписът под него е на кмета Красимир Кунчев (БСП). След изпълнени...

Той припомня, че общината е платила сумата по влязлото в сила съдебно решение – над 700 000 лв., от които около 424 хил. лв. незаплатено възнаграждение по договора, 44 000 лв. разноски и 200 000 лв. частичен иск от мораторна неустойка в размер на 4,5 млн. лв.

Неустойката за закъснение на плащането, фиксирана в договора от кмета Красимир Кунчев, е 1% дневно, в случая 4239,67 лева на ден. 

"От анализа излиза, че плащайки сумите на консултанта, които той иска, ще трябва рязко да свалим разходите за сметосъбиране и улично осветление, за дофинансиране на училища и детски градини, за дофинансиране на възнагражденията на служителите, които се обезпечават от местни приходи. Дефакто общината ще изпадне в състояние на безтегловност. Ще се стигне до покачване на общественото напрежение. Но още по-важно е, че до края на есента ние имаме ангажимент към детския център за онкохематологични заболявания и трябва да преведем 440 000 лева", обясни Младенов.

По думите му влизайки в преговори с консултанта, при които се предлага да изплатим директно 2 млн. лв, онкоцентърът няма да може да се изгради. "Затова искам в разговор с г-н Хавальов в присъствие на юристите ни, да изложа реалното състояние на общината. Това, което разбирам и от моите юристи, и от разговорите с него на първа среща, той е грамотен и интелигентен човек, с който може да се седне на една маса и да се говори, а какъв ще е ефектът - зависи от много още фактори. Парите, които се искат от нас, са прекалено много за малка община като нашата, особено след сътресенията от първото дело и плащанията по него, а и с ангажимента ни към центъра за деца с онкохематологични заболявания. Трябва да преведем тази година 700 000, а сме превели 300 000 лв.", уточни кметът.

Попитан на какво разчита той отговори, че разчита на благоразумие и човешко отношение.

Консултант прави отстъпка от 2,5 млн. лв. на община Костинброд

Отстъпка на стойност около 2,5 млн. лв. прави консултантът Арбен Хавальов на община Костинброд. Предложението за съдебно споразуме...

"Разчитам и на факта, че българският съд е независим и безпристрастен и ще отреди справедливо. Между морала и правото все пак има определена граница. Има морално-правни норми, които всеки според мен трябва да спазва", допълни Младенов.

Каза, че му е интересно, ако кметът Кунчев, който е сключил договора с "Протико ил", бе продължил мандата си, как той би разплатил консултантските разходи, при положение че ДФ "Земеделие" е определил нула лева плащане.

Откъде той щеше да извади сумата от 1,2 млн. лв. и как щеше да редуцира сумата до 400 000 лева. Вторият ми въпрос е за неустойката в договора - 1% от сумата на ден без горен праг, как общината щеше да си я потърси, ако фирмата беше неизправна!? Тук няма пропорционалност. Много по-лесно е за консултанта да каже: "Аз съм свършил работа, а вие не сте ми платили". Както многоуважаваният съд и консултантът казват, че тази клауза е еднакво силна и за двете страни, ние как щяхме да си потърсим отговорността от него!? При положение, че ние сме община, независимо кметът с какви възгледи е политически и религиозни, той кмет на един жив организъм. Но това е община, макар с проблеми. А от отсрещната страна е фирма, която днес я има, утре може да я няма. Как ние бихме могли да поискаме и получим от нея неустойки? Дефакто със залагането на тази клауза, едната страна още тогава е ощетена“, смята Трайко Младенов.

Той обясни, че по този договор общината вече не може да кандидатстваме пред ДФЗ, не се отварят и нови мерки за водопроводи. По думите му през предходния мандат общината не е могла да кандидатства нито пред ДФЗ, нито пред ПУДООС или други програми, защото съответните села са с по-малко население.

Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски сре...

"А и в момента с тях не може да се кандидатства. Все още ВиК-асоциацията ни е в сътресения, защото тя трябва да кандидатства с ВиК-проекти за София област. Регионални прединвестиционни проучвания даже все още не са възложени, за да може да се кандидатства пред ОПОС за водопроводи", посочи той.

Младенов обясни, че за около 70 000 лв. в този мандат е бил изработен нов проект за водопровод, който обхваща селата Драговищица и Голяновци, вкл. с довеждащия водопровод помежду им. Изчислено е, че СМР за изграждането му са на стойност 2,5 млн.  лв.

"А проектът на г-н Хаваьов е за 70-80% от водопровода на Драговищица за 5 млн. лв. С много по-малка сума е направен много по-голям проект", коментира кметът. 

"Сега ще вляза в преговори с пълния риск и отговорност за последствията. Ще предоставя пълна информация за реалното финансово състояние на общината и ще помоля фирмата срещу нас да вземе по-обективно и морално отношение. Това го искам основно заради едно нещо. Спекулациите в публичното пространство на Костинброд бяха, че кметът има феодални, едностранни властови решения за толкова важни решения като това за "Протико ил". В същото време бях обвинен от граждани, че не влизам в преговори с въпросната фирма. Но подчертавам, преговорите няма да свършат с потупване по рамото. Виждате, че фирмата иска не 4,5 млн., но половината от 4,5 млн. лв. И второ, веднага след като съм получил предложението, съм поискал мандат от всички общински съветника. Той ми е даден от всички присъстващи 14 общински съветника", добави Младенов.

"Благодаря на Actualno.com за изключително професионалното отразяване на моето мнение, на мнението на г-н Арбен Хавальов, защото ние не сме тръгнали да се обиждаме. Но с начина, по който представихте двете страни - с абсолютно обективно отразяване на проблема, хората вече сами ще си направят изводи. Това не е размяна на удари, а размяна на мнения и аз ви благодаря за коректността и професионализма", подчерта кметът на Костинброд.

Трайко Младенов: Как да се споразумея с човек, който иска да фалира община Костинброд?!

Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е достойна за образец относно реализирането на проекти с европейски сре...

Припомняме, че дейността по проекта е изпълнена и приета от възложителя изцяло и в срок, но не е била платена когато е трябвало, а договорът е за 1 955 830 лв. В резултат от подадените проекти ДФ "Земеделие" сключва договор за един от тях – за Драговищица, за безвъзмездна финансова помощ от 5,1 млн. лв.  

След първото плащане изпълнителят изпраща покана да му бъдат платени 70% от одобрените разходи: по одобрения проект за село Драговищица – 423 967 лв. с ДДС, и общо 996 749 лв. за останалите. Наследникът на Кунчев - Милен Димитров, не плаща нищо с мотив, че ДФ "Земеделие" е отказал да признае разходите за консултанта заради неправилно проведена процедура и съмнение за нагласена тръжна документация. На това основание през октомври месец 2014 г. договорът за финансиране с ДФЗ е прекратен.

Миналата година след запор от "Протико ил" община Костинброд плаща сумата, за която дружеството спечелва дело. Общината е осъдена да плати 423 967 лв. незаплатено възнаграждение по договора, 44 246 лв. разноски. Освен това обаче има и 200 000 лева, които представляват частично предявена претенция за мораторна неустойка в размер на 4 527 967 лв.

Последната сума, без платените вече 200 000 лева, е предмет на настоящ съдебен процес, който е вече стартиран и първото заседание е минало, предстои второ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София