Обсъждането на бюджета за София: С много въпроси, доста недоволство и без Фандъкова

6630
Обсъждането на бюджета за София: С много въпроси, доста недоволство и без Фандъкова
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"За целия "Младост" са предвидени по-малко пари, отколкото за зоопарка", алармира при обсъждането на столичния бюджет 2020 Димо Димов, жител на Младост. "Това е груба дискриминация", изтъкна той и поиска обяснение от градоначалниците на снощното обсъждане на бюджета на София за 2020 година.

Поради отсъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова от обсъждането, инициатива пое зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. "Зоологическата градина е в "Лозенец" и кметът на Лозенец трябва да е щастлив че има толкова големи инвестиции“, отвърна той и от 60-местната зала, натъпкана със 150 души, бе засвидетелствана солидарност към жителите на "Младост". "За маймуните има повече пари, отколкото за хората в Младост", репликиран беше зам.-кметът.

Данъците

Остри възражения предизвикаха перата на бюджета за данъците. "В рамките на 5 години назад не са събрани повече от 300 милиона лева данъци и над милиард за повече от 5 години, които вече са с изтекла давност, станали са несъбираеми и са отписани", посочи Валентин Маринков, член на Управителния съвет на Сдружение за развитие на Панчарево. "Как ще говорят те за вдигане на данъците, след като те не са събрали 1,5 млрд. лева", възрази той и настоя – "да съберат 1,5 милиарда, да ги вкарат в бюджета на София, да ги разпределят както трябва".

Маринков уточни, че се позовава на официален отговор на общината по въпрос на общинския съветник от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. "Нахалство е да не си събрал толкова пари и да говориш за повишаване на данъците. Тези, които плащаме данъци, пак ще продължим да плащаме и то по-високи данъци, а онези, които не плащат и никога не са плащали, пак ще продължават да не плащат. Откъде-накъде?! Повишаването на данъците ще е наказателна процедура срещу тези, които плащат", добави Маринков. Той настоя за персонална отговорност за несъбраните вземания. "Ако в моята фирма някой ми е нанесъл такива загуби, този човек ще бъде в затвора. Говоря за моята фирма, не за държавата или общината", каза още той.

Според зам.-кметът Барбалов, обаче резултатите за събираемостта на данъците били похвални. "През последните 5 години, 3 милиарда са ни приходите от данъци и такси. Ако погледнем събираемостта по години, ще видим, че в рамките на 5-годишната давност събираемостта ни надхвърля 90%. Така че мисля, че няма от какво да се срамуваме от събираемостта. Просто обемът на сумите е голям и затова тези 300 милиона изглеждат много, но като се види, че имаме над 90% събираемост, картината придобива един друг характер", заяви той. Барбалов изтъкна още, че "за район Панчарево приходите от данък върху недвижими имоти са в размер на около 1,2 млн. годишно, а разходите за издръжка, само административните, са 2,1 млн. лв. и уточни, че говорел за район Панчарево, а не населеното място.

"Той не знае, че район Панчарево обхваща 10 села – Казичане, Кривина, Лозен, Герман. Там има огромни индустриални зони, които генерират огромни данъци и такси. Нищо от това не идва в нашия район. Това е безобразие!", оплакаха се местни жители, а Маринков обяви, че ще инициират референдум Кокаляне и район Панчарево да се отдели от столична община.

Инвестициите

Към неизпълнението на инвестиционната програма на Столична община насочи вниманието лидерът на общинските съветници на "Демократична България" Методи Лалов и съобщи, че това неизпълнение възлиза на 200 млн. лева всяка година.

"Имало е предвидени средства и не са били изпълнени конкретни инвестиционни проекти", подчерта той и попита: "Какво мислите да правите със сегашния бюджет и изпълнението на инвестиционната програма".

Фандъкова захапа Бонев, но пак се измъква за безплатния градски транспорт

"Борис Бонев се подхлъзна по аргументите на опозицията... надявам се да се завърне в обещанията си, за да бъде обективен. Той се отметн...

Зам.-кметът Барбалов призна за неизпълнението. "Но все пак, в последните години, около 70% е изпълнението на капиталовата програма всяка година", добави той и посочи, че затова била предложена структурна промяна, така че да се съберат на едно място проектирането и изпълнението на проектите, за да се отстранят част от допуснатите слабости през годините и увери, че ще бъдат положени усилия да бъде по-голямо изпълнението на капиталовата програма.

Андрей Зографски от "Спаси София" поиска обяснение защо намаляват драстично средствата в капиталовата програма с цели 160 млн. лева спрямо миналогодишния бюджет. "Всеки има локален проблем, но големият проблем е, че със 160 млн. лв. по-малко има за инвестиции в капиталовата програма спрямо 2019 г.", подчерта той. Според Барбалов, причината била в това, че намаляват парите по европейски проекти, поради приключване на третата фаза на метрото и също че намалели заемни средства. "През 2019 година имахме усилено строителство на метрото, което се финансира с европейски и заемни средства - оттук идва намалението", обясни той. Барбалов предположи, че разглеждания сега вариант ще претърпи промени в посока нагоре, защото винаги се добавят средства от преходния остатък, но не се ангажира дали ще бъде достигнат миналогодишния размер за инвестициите.

Градоустройството

Паркинги, чисти улици и въздух искат софиянци, както и да спре презастрояването заяви, обърна се към главния архитект на София Здравко Здравков столичанинът Марин Григоров, председател на обществен съвет. "Казвате, че инвестирате в междублоково пространство, разширявате обаче синя и зелена зона и тези, които живеят в този район, не могат да си плащат. Преместват се в други райони и започва рязане на гуми, палежи на коли… Така че - паркинги, уважаеми г-н Здравков. Другото е стара претоплена манджа - високото строителство спира въздушните течения". Григоров е категоричен, че не кюмбетата с въглища и дърва замърсяват толкова въздуха. "Не е това, което опитвате да внушите на софиянци - че фините прахови частици са от дърва и въглища. Не. Улиците не се мият. Улиците, уважаеми г-н Здравков!", добави той и упрекна общината, че от 10 години не мие улиците.

Вдигането на местните данъци е недопустимо и без аргументи, смятат общински съветници

Вдигането на данъците беше направено по начин, по който е недопустимо и е абсолютно неаргументирано от гледна точна на това, че всяка г...

Здравков увери, че в подробните устройствени планове са предвидени паркинги и се оплака, че намирането на инвеститор за подземен паркинг е изключително трудно, също че София не е проектирана за толкова голям автопарк. Според устройствения план на града от 1961 г., София е планирана с 81 автомобила на 1000 души; панелните комплекси, които се изграждат 70-те и 80-те години, са планирани при 250 автомобила на 1000 души, а в момента сме стигнали 520 автомобила на 1000 души, посочи главният архитект. "При всички обществени обсъждания, когато представим плановете, никой от живущите в кварталите не желае подземно паркиране и масовото желание е тези паркинги да се премахват", отбеляза още той и апелира с кметовете на районите да търсят терени, които са общинска собственост и да се намерят варианти за паркинги в близост до метрото, така че да действат като буфери.

Зам.-кметът Йоана Христова призна, че част от източниците на фини прахови частици са праха и калта по улиците и заяви, че в последните години се увеличавало миенето. "За 2020 година е предвидено 56% повече машинно миене и 7% повече машинно метене", увери тя.

От различни столични райони се оплакаха от канализацията и, че не виждат в бюджета разрешение. Генчо Велев от Инициативна група "Кръстова вада Запад" посочи, че това е квартал без канализация и без регулирани улици и попита: "Какво се предвижда през 2020 година за този квартал, който е в ужасяващо състояние и мирише на канал, да не кажа на лайна?"

"Кога ще има канализация в Панчарево, че езерото замириса", поискаха отговор представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне и се оплакаха, че районът им не присъства в капиталовата програма на столична община. 

За канализацията в Панчарево, зам.-кметът Ирина Савина съобщи, че има градоустройствени процедури, предвидени за 2020 година и разказа, че имало предложение канализацията да бъде включена в бизнес-плана на "Софийска вода" за следващия им планов период след 2021 година. За "Кръстова вада Запад" и "Кръстова вада Изток" тя увери, че са включени в апликационната форма за европейско финансиране, така че възможностите са за финансиране от европейските фондове за изграждане на канализация. Докладът бил внесен и според нея до средата на февруари СОС ще се произнесе, след което трябва да се разгледа от органа по инициативата "Джаспърс", после от МОСВ, след което апликационната форма отива в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София