По-скъпият билет за градски транспорт в София - само върхът на айсберга

4098
По-скъпият билет за градски транспорт в София - само върхът на айсберга
Снимка: Actualno.com

Сключването на осемгодишен договор за възлагане на двуцифрено число автобусни линии от градския транспорт на София на частната фирма „МТК Гроуп” е един от начините да се минимизират щетите от грешно управленско решение от времето на Бойко Борисов като кмет. Това стана ясно от думите на лидера на БСП-София и председател на групата общински съветници от БСП в столицата Калоян Паргов пред Actualno.com. Паргов е един от вносителите на доклада с предложение договорът да бъде подписан. Другите двама вносители са общинските съветници от ГЕРБ Борислав Борисов и от Реформаторския блок Борислав Бориславов.

Темата с договора на „МТК Гроуп”, който трябва тепърва да мине през одобрението на Столичния общински съвет (СОС), стана особено актуална след доклад на свързваната неофициално с ДСБ неправителствената организация „Спаси София”. Изчисленията на „Спаси София” сочат, че с новия договор на стойност малко под 170 млн. лева „МТК Гроуп” ще спечели за осем години 44 млн. лева. Частната фирма ще вози за 3 лева на километър, докато според „Спаси София” реалната цена е 2,07 лева на километър. Ключова подробност е, че „МТК Гроуп” може да осъди окончателно Столична община да ѝ плати 15 млн. лева обезщетение, защото по времето на Бойко Борисов като кмет на София фирмата не получи договор за същите автобусни линии. Тогава изтекъл по медиите запис показа как с активните действия на Столична община се разпределят линиите на градския транспорт между отделните фирми. Това доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. След това само „МТК Гроуп” не получи договор, докато контракти за по осем години бяха сключени с „Карат С”, „Юнион Ивкони” и „Еридантранс“.

Редовните пътници на градския транспорт в Бургас ще получават бонуси

Община Бургас обмисля вариант да се дават бонуси на хората, които извършват по 4-5 служебни пътувания на ден с градския транспорт. В ...

Рентабилно или не?

Сегашният договор е начин да се намалят щетите от съдебното решение и да се ангажира „МТК Гроуп” в развитието на столичния градски транспорт, но при различни и по-изгодни за софиянци условия, категоричен беше Калоян Паргов пред Actualno.com.

Съгласно неговите изчисления през 2007 година „МТК Гроуп” (бел. ред. – под името „МТК Груп”) е щяла да вози при 3,50 лева на километър, плащани от Столична община. Сега обаче това ще става при 3 лева на километър - "при видимо не много изгодни условия за частната фирма", заяви Паргов. По този начин се спестяват 50-60 млн. лева, като в това число влизат и 15-те милиона обезщетение, които иначе Столична община ще трябва да плати. С новия договор обезщетението няма да се плаща, добави лидерът на БСП-София, който каза и, че за пръв път частен превозвач ще вози на цени, по-ниски от тези на общинското дружество „Столичен автотранспорт”.

По думите на Калоян Паргов през 2007 година на ниво общинско дружество градският автобусен транспорт в София е возил за около 2,70-2,80 лева на километър. Твърденията на „Спаси София” за сегашното положение обаче са за цена от 2,07 лева на километър. На изричен въпрос на Actualno.com дали това е вярно и дали няма по-голямо ощетяване с готвения нов договор за "МТК Гроуп", Паргов отговори, че предложението за нов договор е значително подобрено. Актуалната цена е точно тази – около 3 лева на километър, отвърна Калоян Паргов на уточняващо питане дали наистина това е реалната цена, без печалба за концесионера. Той заяви, че докладът на „Спаси София” е „написан по първични белези”. Няма как хора, които не са в транспорта, да изчисляват разхода, добави той. Мога да направя теоритичен анализ, че градският транспорт в София може да е безплатен, но де факто как стоят нещата е друго, смята общинският съветник.

Калоян Паргов потвърди и, че в новия договор не става въпрос за 16 линии, ами за 10, защото автобусни линии 16, 35, 41, 43, 53 и 87 в столичния градски транспорт вече не съществуват. Попитан защо тогава годишният пробег в проектодоговора сега е почти толкова, колкото е бил в договора от 2007 година при шест линии за обслужване повече (бел. ред. – според „Спаси София” пробегът е със 195 хил. километра повече при новия договор), лидерът на БСП-София отговори, че по принцип сега няма специализиран Институт по транспорт, който да прави изчисленията за пробега, тъй като „СДС го закриха”. Изчисленията в доклада, предлаган от Паргов и колегите му Борисов и Бориславов от ГЕРБ и Реформаторите, са правени от Центъра за градска мобилност и от Дирекция „Транспорт”, където работят и експерти от закрития Институт по транспорта.

Фандъкова: Можехме да вдигнем и картите, не само билетите

Настоях да бъде запазена цената на картите, защото другият вариант бе да се покачва цената на всичко. Това каза пред журналисти столичн...

Още аргументи

Паргов посочи, че друг от аргументите за договора е постепенното обновление на автобусния парк. През 2007 година автобусите, които е щяла да ползва „МТК Гроуп”, са били стандарт „ЕВРО 4” (бел. ред. – стандарт за количество изгорени газове). Сега вече ще се ползват автобуси със стандарт „ЕВРО 6” т.е. по-екологично чисти, с експлоатационен срок от 12 години. Тъй като договорът ще е за 8 години, то след това за още 4 години автобусите може да преминат, по остатъчна стойност, към „Столичен автотранспорт” и ще може да се ползват, ако Столична община иска това към този бъдеще момент, изтъкна Паргов.

Няма как да не повишават разходите за транспорт през следващите години в София, заяви общинският съветник, който даде за пример лизинга на нови, по-хубави автобуси за столицата като една от причините. Става въпрос за общински автобуси, заради които „Столичен автотранспорт” ще трябва да вози на цена средно 3,15 – 3,20 стотинки на километър, за да може превозните средства да се изплатят. Неслучайно от ГЕРБ искат цената на билетчето беше повишена. По 20-30 млн. лева на година изтичат от „Столичен автотранспорт” заради корупционни практики, показват сметките на Паргов. Той отбеляза, че в договора с „МТК Гроуп” няма клауза, която да обвързва цената на километър с цената на „Столичен автотранспорт” – цената на частника е обвързана само с инфлацията и стойността на горивото. Искане за повишение на цената от „МТК Гроуп” заради поскъпване на горивата, а трендът засега е към спад на цените, уточни Калоян Паргов.

Според общинския съветник крайната сметка е проста – или се плащат по-малко пари на „МТК Гроуп”, отколкото биха се платили, ако „Столичен автотранспорт” поеме линиите, или отиваме на по-скъпия вариант с обществения оператор. Искам да възтържествува една справедливост, изрично каза лидерът на БСП-София.

Градският транспорт в София

Билетът за градския транспорт в София официално поскъпна

Официално билетът в София ще струва 1,60 лв. Това решение беше взето от Столичния общински съвет (СОС) с приемане на Доклада на Центъра...

Догодина ще видите, че „ще се наложи да се вдигне цената на километър пробег от транспортната задача на Столична община” – в момента това се изчислява и причината ще е лизингът на новите автобуси, които общината ще вземе, прогнозира Паргов пред Actualno.com. На наш изричен въпрос дали тогава трябва да чакаме ново поскъпване на билетчето, лидерът на БСП-София отговори, че драстичното поскъпване с 60% вече е факт. Друго поскъпване догодина може да се чака, ако през тази година има по-високи разходи, отколкото приходи при градския транспорт.

Резерви в транспорта трябва да се търсят, защото за там няма допълнително предвидени пари. Търсят се 15 млн. лева, макар че тепърва ще се види излиза ли сметката и дали повишената цена на пътуване и гратиса няма да доведе до по-ниски приходи от очакваните, стана ясно от думите на лидера на БСП-София. Той е убеден, че управляващите от ГЕРБ не търсят резерви, като коментира, че освен познатите прийоми - кражби на гориво и завишени договори с доставчици, вече имало и скандал с глоби от по 500-600 лева за шофьори от градския транспорт, които биват оспорвани успешно пред Инспекцията по труда (ГИТ) и въпреки това парите не се връщат на служителите. В скоро време ще питам защо, закани се Паргов.

Скандалната предистория

Скандалът с провалената сделка за разпределението на 16 автобусни линии, който преди 8 години доведе до оставката на зам.-кмета на София Велизар Стоилов, не стана заради „МТК Гроуп”, уточни изрично лидерът на БСП-София. По думите му скандалът е станал факт заради възприетата още от времето на Стефан Софиянски, след това и от Бойко Борисов практика да се дават линии на градския транспорт на частни превозвачи на цена, която превишава драстично цената на общинското дружество „Столичен автотранспорт” ЕАД. Тогава, през 2007 година, конкурсът за разпределението на автобусните линии на градския транспорт в София беше приет от новоизбраното мнозинство на ГЕРБ в Столична община и с Бойко Борисов като кмет, като единствено на „МТК Груп” (бел. ред. – на практика предишното име на МТК Гроуп) не е разписан договорът. Вече какви са били мотивите на Борисов тогава да подпише само договорите на „Карат С” и на „Юнион Ивкони”, питайте него, посъветва Калоян Паргов. Той напомни за скандала „Карат С” и дължимите уж около 3 млн. лева лихви на транспортния оператор, които се оказаха много по-малко и по който все още прокуратурата умува.

Към днешна дата собственикът на „МТК Гроуп” Росен Илиев е управител на „МТК Транс”, а според Търговския регистър „МТК Транс” е правоприемник на „Карат С”. „МТК Гроуп” е със спрян лиценз за превози, но Калоян Паргов е поискал те да си го възстановят, ако искат да извършват транспортни услуги.

Столичани протестират пред общината против поскъпването на билетите

Пред Столичната община започна протест срещу готвеното увеличаване на билетите за градски транспорт. Общинарите обсъждат днес идеята н...

Политическата подкрепа

Как така общински съветници от БСП-София, ГЕРБ и Реформаторския блок се озоваха в една лодка по темата? На този въпрос на Actualno.com Калоян Паргов отговори с думите, че има два вида политика – първият е политиканстване, а вторият е съобразявани със социалните и икономически решения. „Вторият вариант е истинската политика и това, което ми се ще, е БСП да започне да се държи икономически целесъобразно, за да може повече активни хора да видят в БСП разумната партия, която мисли, а не просто вдига лозунги от времето на Априлския пленум, в които никой от обществото осъзнато не вярва”, каза лидерът на червените в София. За да няма нова дупка, след като ГЕРБ взеха заем от 80 млн. лева от Българска банка за развитие заради дълговете на Центъра за градска мобилност, след като не запушват изтичането на средства чрез корупционни практики от транспорта, то трябва да има икономически целесъобразни решения, сигурен е Паргов.

Още следващата седмица, в понеделник (25 април) Транспортната комисия към СОС има заседание. Във вторник (26 април) има заседание и на Бюджетната комисия, после е пленарното заседание в СОС – в четвъртък (28 април). Дали докладът за договор с „МТК Гроуп” ще се приеме зависи от гласуването в залата, заключи Паргов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София