Подарък от Фандъкова: Изхвърлят ти боклук в имота - плащаш глоба до 5000 лева

24388
Подарък от Фандъкова: Изхвърлят ти боклук в имота - плащаш глоба до 5000 лева

Управлението на отпадъците отдавна е болна тема в България, още повече след като станахме член на Европейския съюз. Съвсем наскоро – в началото на юни, Европейската комисия обяви, че ще ни съди заради системно надвишаване на допустимите норми на финни прахови частици в 29 български общини.

Заради подобни примери, а заради годините на проблеми със съхранението на отпадъци, от Столична община готвят нова Наредба за управление на отпадъците и поддържане на чистотата. С нея ще се определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци и масово разпространени отпадъци. Според чл. 2, ал. 1 на проектонаредбата „притежателите на отпадъците са причинителите на отпадъци или физическото или юридическото лице, в чието владение се намират те”. А ал. 2 на същия член сочи, че „когато причинителите на отпадъци са неизвестни, разходите за почистването и възстановяването на качествата на околната среда и за разкриване на действителния причинител са за сметка на собствениците или ползвателите на конкретния обект или имот”.

Заводът за отпадъци в София е на 95% готов

Строителството на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци в "Садината" върви в срок. Това стана ясно след посещение...

Противоречията

Именно чл. 2 на проектонаредбата предизвиква остро възражение от няколко неправителствени организации (НПО), сред които Националното сдружение за защита собственици на имоти, Сдружение „Независим обществен контрол”, Обществен комитет Драгалевци, Гражданско сдружение Бояна, Гражданско сдружение Симеоново, Обединени сдружения Подвитошка яка, Гражданско сдружение „Хармония”. Една от основните причини – лоша бизнес практика на изпълнители, подизпълнители и концесионери при големи строителни проекти на територията на Столична община.

Казано на прост език – изпълнителите, подизпълнителите и концесионерите при големи строежи – например на столичното метро, на завода за отпадъци, на Околовръстното шосе, извозват строителните отпадъци и ги депонират на територията на частни, общински и държавни имоти. Извозването става с разпореждане от името на Столична община, като разрешението е за определен общински имот, но насипването става и на съседни, частни имоти, твърдят подписалите се под възражението неправителствени организации. А глобата за „нерегламентирано насипване на земни маси и строителни отпадъци” достига 5000 лева. Гласуването на наредбата е предвидено за утре, 25-ти юни, като първа точка в дневния ред на Столичния общински съвет (СОС).

С предложението за такава наредба Столична община иска да узакони прехвърлянето на отговорност и частни собственици да чистят отпадъците от общински проекти, убедено заяви пред Actualno.com Иван Димитров, председател на Сдружение „Независим обществен контрол”. В жалбата на НПО-тата се казва, че в проектонаредбата не е предвидено водачи и собственици на транспортни средства и самите транспортни средства да се считат за „причинител на отпадъци”. Освен това „необезпокоявано ще се „заделят” огромен обем евросредства от вече осребрени от ЕК фактури за „заплащане на депониране на строителни отпадъци и земни маси на специализирани сметища с лиценз и заплащане на последващо утилизиране на тези отпадъци чрез сепариране, обезвреждане и преработване от фирми с лиценз за това”. Това е заключението на еправителствените организации в писменото им възражение до Йорданка Фандъкова като кмет на София, до Елен Герджиков като председател на Столичния общински съвет (СОС) и до Постоянната комисия по опазване на околната среда. Те добавят и, че до 2009 година за управление на отпадъците на територията на Столична община са харчени 20 млн. лева, но през 2014 година вече е 120 млн. лева „с тенденция да надхвърли 200 млн. лева след местните избори”.

Директни обвинения

Столичани с отворено писмо до Фандъкова срещу боклуците в центъра

Затрупаните с боклуци тротоари на централните улици в София станаха поредната причина за открито писмо до кмета на столицата Йорданка Ф...

Националното сдружение за защита на имотите, Сдружение „Независим обществен контрол”, Обществен комитет Драгалевци, Гражданско сдружение Бояна и Гражданско сдружение Симеоново директно обвиняват Столичния инспекторат и Общинска полиция, че прикриват нарушения срещу природата, градската среда и здравето на хората.

Наредбата не третира ясен и пълноценен контрол на опасни отпадъци, липсва нормативно основание за превенция, обществен контрол и наказания, изброяват гражданските сдружения. С този вид на Наредбата се толерира разполагането на площадки за балиране без ОВОС в Мрамор, Требич, Кремиковци и Искър, продължават с обвиненията НПО-тата. Наредбата въвежда изисквания за разделно събиране на биоотпадъци, но без да има такава организация за осъществяването на подобна дейност, казват още гражданските организации. Няма и посочени очаквани резултати от наредбата, а в раздел „финансови средства” на мотивите не е указан начинът на разпределение на средствата за изпълнение на предвидените от наредбата дейности, обобщават петте НПО-та. И добавят – няма и съгласие да има граждански контрол.

Имена

Пред Actualno.com председателят на Сдружение „Независим обществен контрол” Иван Димитров посочи и конкретна фирма, която е извозвала строителни отпадъци на частни терени – „Арчи Строй” ООД. Според различни слухове тя е контролирана от „Братовчеда Ради”. Пред bTV Григор Здравков от Легия „Антимафия” каза, че под това прозвище се подвизава Радослав Венциславов Иванов. Здравков попита в ефир дали Иванов е свързана с роднинска връзка с премиера Бойко Борисов?

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че „Арчи Строй” вече е с прекратена търговска дейност, а съдружници в компанията са Ранко Клачар и Илия Чавдаров. На 23 септември 2010 година обаче, от името на фирмата тогавашният изпълнителен директор Николай Илиев заедно с техническия ръководител на „Ибера Инвест” Румен Райков подписват Констативен протокол, с който установяват броя на курсове за извозване и депониране на строителни отпадъци от Подеземен паркинг към МС19 (бел. ред. - метростанция) на бул. „Цариградско шосе”. Извозването е направено с камиони с четири и с три оси – 945 курса с четири оси и 69 с три оси. За извозването с камиони с четири оси са заплатени общо 14 175 лв. – по 15 лв. на курс, а за извозването с камиони с три оси – 828 лв., по 12 лв. на курс. Такива курсове редовно са разтоварвали и депонирали отпадъци на частни имоти, твърди Иван Димитров.

До края на лятото трябва да е готов заводът за преработка на отпадъци на София

Очаквам до края на лятото заводът преработка на отпадъците да бъде завършен и да започне неговата пробна експлоатация. Това заяви пред...

През август, 2013 година, на пресконференция в БТА председателят на Националното сдружение за защита собствениците на имоти Здравко Младенов заявява, че за един курс с камион с отпадъци възложителят на строежа - министерство или Столична община, плаща между 10 и 15 лв. Цената на превоза до регламентираните сметища обаче е 80-90 лв., заяви тогава той, цитиран от BNews.

Оказа се, че още след въпросната пресконференция от Столичния инспекторат са заплашили г-н Младенов със съд заради клевета. Пред Actualno.com той потвърди, но добави, че дело не е завеждано, защото „г-жа Веска Георгиева (бел. ред. – директорът на инспектората) много добре знае какво би станало в съда”.

Младенов каза още, че ако наредбата бъде приета в този вид, ще съди Столична община. Първо пред нашия съд, ако се налага – и пред Европейския. Той добави и, че Софийска градска прокуратура е отказала да направи досъдебно производство относно депонирането на строителни отпадъци на частни имоти, защото нямало данни за престъпно деяние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София