Представители на град Семаранг на учебно посещение в София заради добри градски практики

728
Представители на град Семаранг на учебно посещение в София заради добри градски практики
Снимка: IURC

Програмата за Международно градско и регионално сътрудничество (IURC), финансирана от Европейския съюз, организира учебна визита в София на представители на град Семаранг, Индонезия, от 13 до 15 март 2023 г. Гостуващата делегация включва и представители на Асоциацията на индонезийските общини (APEKSI). Визитата цели да насърчи сътрудничеството между двата града в областта на устойчивата градска мобилност. Делегация от София също посети град Семаранг още през юни 2022 г.

Индонезийският град се интересува как да развие своята система на градския транспорт и особено трамвайния транспорт, който обмисля да въведе. Семаранг иска да заимства и добри практики в София като улесненията за таксуване в градския транспорт, мобилното приложение СофияКойн, създадено по проект ИНОЕЪР, мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух, инициативи за стимулиране на повече граждани да ползват градски транспорт. 

Програмата предвижда запознаване с трамвайния транспорт и депо, метро и метро депо, линейния парк на площад Македония, реновирането на трамвайна линия 5, посещения в буферен паркинг, срещи с г-н Д. Барбалов - заместник-кмет по транспорт, представители на Столична община, Столичен електротранспорт, Център за градска мобилност, Асоциация за развитие на София и др.

София - един от 100-те европейски града с цел да бъдат климатично неутрални до 2030 г., ще сподели опита, постиженията и предизвикателствата, пред които е изправен, иновации, които тества за пръв път в европейски мащаб като транспорта при поискване по проект ИНОЕЪР, и ще обсъди възможности за продължаващо сътрудничество в сферата на мобилността с четвъртата по население държава с бързо развиваща се икономика.

Финансирана от Европейския съюз, програмата за международно градско и регионално сътрудничество (IURC) насърчава сътрудничеството между градовете за устойчиво градско развитие и изгражда партньорства между градовете от ЕС и извън ЕС. Участващите местни власти имат възможност да изпълняват пилотни проекти, включващи научните среди, гражданско общество и бизнес партньори. IURC допринася за целите на Новата програма за градовете на ООН, Програмата 2030 (ЦУР), Програмата за градовете за ЕС и приоритетите на Европейската комисия за "По-силна Европа в света" с Европейската зелена сделка и NextGenerationEU (след COVID -19 план за възстановяване). IURC се прилага в девет страни в Азия и Австралия: Австралия, Индия, Индонезия, Япония, Република Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Тайланд и Виетнам. В България IURC обединява столицата на България София с двата азиатски града, а именно Седжонг в Република Корея и Семаранг в Индонезия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София